Home » Lajme, Opinione, Vendore » Ekskluzive: S’ KA DIKUSH DY VENDE PUNE E DIKUSH ASNJË

Ekskluzive: S’ KA DIKUSH DY VENDE PUNE E DIKUSH ASNJË

Reisul-Ulema Adem ef. Zilkiq, anëtar i Komisionit të Qeverisë për lëndën fetare

 

S’ KA DIKUSH DY VENDE PUNE E DIKUSH ASNJË

 

 

Në një intervistë për revistën VAKAT, Reisul-Ulema si dhe anëtar i Komisionit të Qeverisë për lëndën fetare Adem ef. Zilkiq, lidhur me mësimdhënësit e lëndës fetare nëpër  shkolla gjatë vitit  2011/12, tha: Sapo përfundoi viti shkollor, me gjithë problemet që i kemi pasur në disa shkolla, në përgjithësi ato kanë përfunduar me sukses.  Gjatë fillimit të  vitit shkollorë ka pasur disa situata problematike në shkolla në komunën e Pribojit dhe Bujanocit. Në Priboji e Prijepole disa drejtorëve kanë vepruar, në kundërshtim me dispozitat ligjore,  me vetiniciativat  kanë  planifikuar  emërimin e mësimdhënsve.  Në  Bujanoc, është  shkelur Ligji për  Arsimit nga disa drejtorë,  duke angazhuar  mësimdhënës,  të cilët nuk ishin në listën e miratuar nga ministri. Ndërsa  Ligji përcakton se edukimi fetar mund të kryhet vetëm nga ata mësimdhënës,  të cilët janë në listën e nënshkruar nga ministri i Arsimit. Gjithashtu, në këtë komunë kanë shkelur ligjin dhe disa politikanë, të  cilët  ndërhyrë në punët e brendshme të Bashkësisë Islame në përgjithësi.

Për disa arsye, kryesisht politike, nuk kemi qenë  në gjendje për të parandaluar këtë fenomen, por me siguri në vitin e ardhshëm shkollor nuk do të kenë  mundësi të punojnë ata mësimdhënës, të cilët nuk janë  në listë. Problemi tjetër nuk kishte andaj  mësimi  fetar ka përfunduar me sukses.

 

 

Në pyetjen a janë duke u zhvilluar përgatitjet për vitin e ardhshëm dhe në cilin drejtim,  Reisi u përgjigj :

 

Gjatë përgatitjes së listës për vitin e ardhshëm shkollor. Kemi  bë ftesë publike  për të gjitha palët e interesuara dhe të paraqesë dokumente të caktuara.  Ftesë publike është bërë nëpërmjet medieve dhe në sajtin e Meshihatit të  Bashkësisë Islame  të Sanxhakut. Që për vitin e ardhshëm shkollor të ndahet puna  e imamëve dhe mësuesve fesë. Qëllimi ynë është që t’ i japim mundësi  dhe rast kuadrit të rinj dhe  profesional të cilët nuk kanë një punë tjetër, për t’i dhënë atyre një shans në mënyrë që ata do të kenë prioritet në emërimin e mësuesve të fesë. Nuk është morale që dikush të ketë dy vende pune ndërsa dikush asnjë. Këtë nuk do ta lejojmë në vitin e ardhshëm shkollor.

Të gjithë Meshihatet (  Serbi, Sanxhak dhe nga Bujanoci, Presheva dhe Medvegja) janë të detyruar të paraqesin propozimet jo më vonë se 10.07.2012. Deri sot, unë kam marrë  një propozim nga Këshilli i Mexhlisit të Bujanoci  dhe Preshevës, të cilët janë paraqitur nga kryetarët e këtyre. Mirpo, në rastin e tyre ka një problem ligjor dhe formal, ku  lista  është vërtetuar me  vulën e Bashkësisë Islame në Serbi, e cila nuk është e ligjshme, është ilegale  dhe se si e tillë ajo nuk mund të propozojë mësuesit e fesë. Kjo është një Bashkësi Islame e cila e përfaqëson  komuniteti islamik të Bashkësisë Islame të  Bosnjës BiH dhe si i tillë nuk mund të jetë  bartës  i projektit të  zhvillimit të lëndës fetare. Andaj presim edhe  propozimin  nga Bashkësitë Islame të cilat ju kanë drejtuar  Rijasetit  dhe propozimi do t’i  dorëzohet Ministrit për miratim.

Për këtë vit shkollor është  sjell një program të ri pune për shkollë të lartë dhe së shpejti do të jetë përpunimi i një libri të ri që do të ofrojnë përmbajtje të re . / VAKAT/ jehonaislame.com/

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress