Home » Opinione » Është më se normale që të mos provokosh besimin e të tjerëve

Është më se normale që të mos provokosh besimin e të tjerëve

XHAVIT ÇITAKUShkruan: XHAVIT ÇITAKU

“ Është më se normale që të mos përdhosësh dhe provokosh besimin e të tjerëve. Nuk mund të bësh shaka me fenë e të tjerëve” pati thënë gjatë fluturimit për në Filipine kreu i kishës katolike Franesko. Sigurisht që ai me këtë deklaratë deshi t’ua tërheq vëmendjen të gjithë atyre personave që në disa raste në mënyrë të paskrupullt po ofendojnë figurën e shenjët të fesë islame, profetin Muhamed. Pra, këto fjalë domethënëse të kreut të Vatikanit kanë një mesazh të qartë për të gjithë ata persona apo grupe të ndryshme që të ndalojnë veprimet e tyre rreth ofendimit të kësaj figure të rëndësishme, të respektuar dhe të dashur islame. Ofendimet dhe shakat me fenë tjetër nuk kanë të bëjnë asgjë me lirinë e shprehjes, përkundrazi kjo ka të bëj me një vepër që prodhon urrejtje ndërfetare dhe deri sa është kështu ajo është e kundërligjshme dhe e dënueshme për të cilën gjë duhet të merren organet e drejtësisë dhe prokurorisë.

Vrasjet dhe kidnapimet  ishin një episod i tmerrshëm në Paris, në kryeqytetin francez. Ishte, pra, ky një veprim jashtë çdo logjike njerëzore që u dënua nga mbarë opinioni dhe të gjitha religjionet, ama ata që po ofendojnë dhe bëjnë shaka duhet ta kuptojnë e respektojnë edhe fenë tjetër mos për asgjë tjetër për hir të qindra miliona besimtarëve islam, që në numër të madh jetojnë edhe në mesin e tyre. U pa e u dëshmua edhe rasti i fundit i paraqitjes së karikaturës së Profetit Muhamed në gazetën satirike “Charlie Hedbo” se sa u ngrit tensioni dhe sa i fuqishëm ishte reagimi në shumë shtete ku dominon feja islame.  Për fat të keq u dogjën edhe godina të kishave si shenjë “ hakmarrjeje” .

Ndaj do të ishte më së e domosdoshme që veprime të tilla të mos paraqitën më, por të ndërtohen “ ura” miqësie ndërmjet të të gjitha feve sepse vetëm kështu mund të jetojmë së bashku pa frikë se do të mund të ndodhin gjera të tmerrshme të ngjashme me atë që ndodhen në kryeqendrën franceze. Pra, të respektojmë dhe të mos e ofendojmë fenë tjetër Kjo do të ishte porosia më e qëlluar dhe më së e domosdoshme hëpërhë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress