Home » Histori, Lajme » Fanatizmi fetar i murgjve të Malit të Shenjt Athos

Fanatizmi fetar i murgjve të Malit të Shenjt Athos

Ka edhe kësi lloj marrinash nga njerëzit e pa përgjegjshëm ; të shkatërron statujën e Posedonit në Muzeun e Athinës, Incident religjioz i vitit 1976 ;Protagonisti i kësaj marrie ishte një prift ortodoksi Athosit.
Arsyeja , nga se gazeta Metropolitan e Florinës paska shkruar “ për gjenitalet lakuriqe  të  Zotit pagan që “ qëndronte “ në  hyrje të Ministrisë së Edukimit në Athinë . Murgu i tërbuar e vendosi të bejë një “heroizëm “ n`emër të fesë e mori një makinë dhe nga Athosi pa  u ndalur shkoi në Muzeun e Athinës dhe me mjete të forta e filloi dëmtimin e statujës në mënyrë që ta largon nga publiku “turpin e Athines”
Sa me pezmatim bërtiste murgu duke  e thyer statujën dhe duke i sharë këto “idole”pagane

 

Por  ai arriti që deri në ardhjen e policisë t`ia thyen dorën  dhe këmbën e Poseidonit të shkretë që ministria e kishte vendosur aty. I pyetur se pse vendosi për këtë akt të pa qytetëruar ,sepse e kishte frikë që në Greqi po restaurohet paganizmi. (?????)

Murgu gjithë kohën bërtiste ; “ Si nuk e pata nderin t`ia thyej kokën këtij  pagani”.  Gjykata e kishte dënuar  murgun me 8 muaj ,por ai u lirua së shpejti (https://scottnevinssuicide.wordpress.com/2016/02/18/the-monk-who-left-the-holy-mountain-to-destroy-a-statue-of-neptune-in-the-ministry-of-education-with-sledgehammer-1976/

Kush ishte Poseidoni ?
Poseidoni(Pujisësi i Dodonit,bujisësi i Dodonit,bujitje ose pujitje është dukuria që i shfaqet syrit në buzët e burimit të ujit , që vjen nga thellësia e tokës ) i biri i Kronit dhe Reas , vëllai i Zeusit dhe Hadit dhe hyjnia kryesore ne panteonin pellazg Olimp -Dodone .Pasi rëzuan nga froni të atin Kronin ,tre vëllezërit Zeusi ,Poseidoni dhe Hadhesi ndan pushtetin.

Poseidoni qe i dyti, me i rëndësishmi , pas Zeusit e midis hyjnive. I takoi të qe i gjithëpushtetshmi i deteve dhe ujrave , në të shkuarën ky qe atributi më i qënësishëm i Kronit . Ai shfaqet nga thellësia e tokës si burim i ujit jetëdhënës ,por që njëherazi është lënda kryesose e trupëzimit të gjithë çkaje që ekziston në planetin tone.

Poseidoni është kuptuar si Hyjnia përgjegjës i lëngut të jetës ,ujit, në planet. Ai identifikohet Hyjnia e rrjedhjes dhe e qarkullimit te vazhdueshëm ,i qetësisë dhe i furisë marramendëse ,i paparashikueshmërisë dhe i mistershmërisë. Bujar dhe mirëtor .jetëmbajtes dhe ndëshkues për këdo që se nderoi , dhe për një çast e përbuzi ,ky është i Miri , Poseidoni, për detar ,peshkatar, buzëlumas e bregadetas.. Të gjithë të lashtët e pranojnë se Poseidonin e adhuronin më së tepërmi Ilirët dhe Epiriotët pellazg.
(https://shqiperiajone.blogspot.com/2014/12/hyu-i-jetes-poseidoni-dodoni-i-miri.html )

 

 

 

Top of Form

The following article is taken from “Time Machine,” July 23, 2015. Poseidon (Greek: Ποσειδῶν) was one of the twelve Olympian deities of the pantheon in Greek mythology. His main domain was the ocean, and he is called the “God of the Sea”. He is usually depicted as an older male with curly hair and beard. Poseidon was a major civic god of several cities: in Athens, he was second only to Athena in importance, while in Corinth and many cities of Magna Graecia he was the chief god of the polis. (https://scottnevinssuicide.wordpress.com/2016/02/18/the-monk-who-left-the-holy-mountain-to-destroy-a-statue-of-neptune-in-the-ministry-of-education-with-sledgehammer-1976/

Sigurish murgut i kishte rënë në vesh se historia po  ndërron kah e vërteta , dhe se Poseidoni  ishte  “Hyu i jetës te pellazgët “

Fahri Xharra,25.05.17
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch