Home » Lajme, Opinione » Feja dhe ideologjia politike

Feja dhe ideologjia politike

Ali Hertica 

Ajo fillon me çështjen e përkufizimit të fesë . Shumë përkufizimet e fesë shërbejnë për të për devijuar  një ose grup tjetër jashtë derës . Kështu , Sidomos në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar shumë në lidhje me dallimin në mes feve e sekteve te fantazmat në vende të ndryshme kanë grupe që nuk gëzojnë të njëjtat të drejta si një sekt i njohur si ‘ feve ‘ .  Duket se  Islamit   është etiketuar ‘ feja ‘ për të marrë jashtë , ai dëshiron të mohojë mbrojtje të muslimanëve që ligji thjesht të feve . Pra pyetja përkufizimi është një çështje politike dhe strategjike . 

Wikipedia përcakton si vijon : ” feja është zakonisht një nga format e shumta të kuptimit , ose të kërkoni për lidhjet kuptimplotë , Mjetet benthic , zakonisht Përfshirja e një fuqi më të lartë apo Qenia Supreme në një kuptim më të gjerë referohet fjalës ” fesë “në një më të përgjithshme . formë e shpirtërore , ndjenjat , mendimet në lidhje me kuptimin e jetës . ” 

Një përkufizim i tillë i gjerë ndihmon për të mbajtur shikimin e shumëllojshmëri të madhe të fenomeneve fetare . Nuk kanë Wilders dhe Associates , por usefull shumë fesë dhe mbrojtëse që pak konsideratë për . Ashtu siç e njohin në krishterim e Amish , kryqtarët apo Robert Mugabe , as nuk mund të barazohet një besimin e të gjithë muslimanëve . Krishterimi dheIslami nuk ekziston as. Çdo fe është një koleksion i njerëzve dhe pikëpamjet dhe ideologjitë kontradiktore politike , nga të dobishme për dëmshme . Vetëm pozicionet më radikale pranon se Wilders si Islamit të vërtetë , është e pajustifikuar dhe e papërgjegjshme , sepse ajo bllokon çdo rinovimit. 

Gjerë apo jo , përkufizimi i Wikipedia ka shumë pak vëmendje në anën institucionale ,factthat në shumë fe jo vetëm marrëdhëniepersonale me dramave e sipërme një rol , por të dobishme në pyetjen se si ju mund të ndikojnë shoqërinë . Dhe nuk është gjithmonë një bashkim të rrezikshme të fesë dhe pushtetit që me të vërtetë ndonjëherë problematike . 

Wilders dhe Balan Formuluar atë kështu : ” Pa dyshim , Islami ka karakteristika të caktuara fetare ( një Qenie Supreme , një jetën e përtejme , etj ), por qëllimet e Islamit janë këtu në Tokë : futja e ligjit të Sheriatit , dominimi botëror , xhihadi , dhimmitude ( shtypja e jobesimtarët ) , aparteidi ndaj grave dhe të shtypjes dhe vrasja e jomuslimanëve . Islami është gjithëpërfshirës dhe trashëgimi për të drejtën penale . Prandaj, është më shumë një ideologji politike se sa një fe . “Por se ata e bëjnë një kontrast absurd . Në shumë religjione është Domethënë kjo ambicia për pushtet dhe ndikim apo edhe të ndryshojë botën një element natyror . I idealeve teokratike në DPM – besimtarët në pushtet fetare – politike – ekonomike të Vatikanit në spiritualitetin ekologjike që gjen si në pjesë të Gjelbër Majtës , kudo duke u përpjekur për të përkthyer frymëzim e Tyre dobishëm njerëzit politike . Dhe për të gjithë ata ‘ feve ‘ , ata kapin tërë jetën . Kështu Abrahami Kuyperfjalë e urtë : ” nuk ka një inç e krijimit , apo të gjitha të cilat Krishti nuk thotë ‘ ime ‘ . ” Dhe Që përfshirë politikën , shkencën për Kuyper , mediat dhe jetën personale të njerëzve . 

Me ideologji politike Ne zakonisht do të thotë një pamje të botës ashtu siç është dhe ashtu siç duhet të jetë dhe një rrugë për të arritur atje . Kjo do të thotë se religjionet ( pothuajse gjithmonë ) gjithashtu kanë anët politike – ideologjike . Kjo do të thotë se nganjëherë ata ngrihen kundër zhvillimeve të këqija , i Pranonin Kisha kundërshtuar Hitlerin . Dhe nganjëherë ajo shkon krejtësisht e gabuar si në rastin e Kishës bardhë të Afrikës së Jugut që mbrojti regjimit të aparteidit . Sigurisht , ideologjia fetare . Nuk është e ook përvojën personale , ka ritualet , ka ngushëllim dhe frymëzim , ka tregime të së kaluarës . Por ka një të vërtetë i dobishëm anë politike – ideologjike .Se përzierja e fesë , ideologji politike dhe pushteti është me të vërtetë e rrezikshme . Dhe sot , nuk shohim se Sidomos –  në vendet ku islami luan një rol qendror . Kjo nuk mund  një diskutim teorik mbi fenë fjalët dhe ideologjisë . Ajo që nevojitet , është kritike për bazë të të drejtave të njeriut , vetëm për të filluar . Kjo është arsyeja pse nuk është rezistencë e nevojshme në qoftë se dikush dëshiron të një gruaje në Iran gjuajtja me gurë për shkak të tradhtisë bashkëshortore të jetë e mundur . Jo Për shkak Rezultati i një ideologjie fetare apo politike , por sepse ajo është çnjerëzor . 

Në Islam – por edhe in Pjesët e krishterimit – është ende një rrugë e gjatë për të shkuar për të reduktuar ndikimin e zërave të armatosura fundamentaliste . Njerëzit janë të lejuara për të gjitha llojet e ideologjive politike që rrjedhin nga feja e tyre (ose mungesa e tij ) , por në shoqërinë tonë pluraliste janë toleranca , respektojnë të drejtat themelore demokratike dhe korniza .Nuk do të duhet të shkojë , jo në lidhje me debatin për pyetje retorike dhe të pakuptimtë apo të Islamit një fe ose një ideologji politike . 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch