Home » Histori, Lajme » Fiset malazeze – gënjeshtër e madhe serbe !

Fiset malazeze – gënjeshtër e madhe serbe !

x2Fatkeqësisht në vitin 2009 kishte vdekur akademiku i SANU-s  Sima Çirkoviq ( Ćirković) , historiani i cili në historiografinë serbe kishte arritur  caqet më të larta. Kolegët e tij , si dhe shumë shkencëtar të pranuar e vlerësojnë punën e tij. Bizantologu Ljubomir Maksimović ( gjithashtu akademik në SANU) , duke folur për Çirkoviqin , njohësin e madh të historisë mesjetare (Dubrovniku, Hilandari, Budapeshta ) . ka thënë: …”eruditi me metoda precize shkencore , i njohur për kriticizmin në hulumtimet e tija të bazuara në burime arkivore “ (http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Istorichar-sa-vizijom.lt.html)

Pra-Historiani më i madh serb Sima Çirkoviq e rrëzon për dhe të gjitha përrallat e rreme serbe të KOSH-it  dhe ASHAS (Najveći srpski istoričar Sima Ćirković ruši lažibajke SPC i SANU )

Jo vetëm për historiografinë malazeze ( por edhe për atë shqiptare) , posaçërisht ajo mesjetare janë të rëndësishme hulumtimet e Çirkoviqit sepse në shumë prej tyre i thyen mashtrimet serbe për gjëja se prejardhjen serbe të malazezve , por edhe të tjerëve ( Arbanashët e Oliver C.Schmittit fxh)

Ka shumë teori që qarkullojnë ne mediumet serbo-malaziase për origjinen e Balshajve  (Balšići ); thuhet e shkruhet se janë me origjinë Vllahe , franceze dhe  shqiptare. Një gjë është e sigurtë se Balshajt , absolutisht nuk kanë prejardhje sllave – pajtohet Çirkoviqi .; kurse Çernojeviqët janë një fis që janë ngritur në hierarkinë e kohës ,por jo si sllavë
Në librin e Çirkoviqit “Srbi u srednjem veku “ ka shumë shembuj që fiset e mëdha si Balshiqët pastaj Kallugjeroviqët -Çernojeviqët, Mazarekët, Spanët tregojnë që ngritja në hierarkinë  e kohës ishte e hapur, dhe se të përmendurit ishin me origjinë shqiptare.  (Dakle, istoričar Ćirković dinastije Balšića i Crnojeviće ne računa ni u Srbe ni u Slovene,a što se Balšića tiče postoje dokazi da bi oni mogli biti i francuskog porijekla. Zvaničnasrpska istoriografija – koja postoji da bi pomogla projekat Velike Srbije – Balšiće iCrnojeviće )

Nëse e krahasojmë  të vërtetën me gjendjen e sotme për vetëdijen  pravosllave të Serbëve dhe të Malazezëve të cilën mashtrohen dhe e  ngjisin krenarinë e shpifur nga“ ati i kombit “ Qosiqi (“otac nacije” DobricaĆosić)  është krejt ndryshe ; por “ati i kombit serb “  për shqiptarët thot : “ Mbeturinat shoqërore , politike dhe morale të të Ballkanit fisnor dhe barbar , lidhen me Amerikën dhe Europën dhe të bashkuar luftojnë kundër popullit më të civilizuar,  popullit më demokratik dhe me me origjinë nga Ballkani – popullit serb” (Dobrica Ćosić, “Vreme zmija” 2000 ). Ndësa Novak Axhiq thot” Duhet të ceket se në shumicën e fiseve të tipit të parë janë faktet e prejardhjes se përbashkët shqiptare të tyre ,por ka edhe fakte  dhe shënime që e vërtetojnë origjinet shqiptare të atyre fiseve. Nga fiset malësore janë Kuç dhe Biberajt , pastaj Vasojeviqët dhe Bjelopavliqët “(montenegrina.net/nauka/istorija/crna-gora)

Axhiqi thot që : se shqiptarët janë komponentë kryesore e fiseve të përmendura; duke mos harruar se në Serbi dhe në Malin e Zi  sot janë së paku gjysmë milioni trashëgimtarë të Vasojeviqëve, Kuçëve , Biberjave dhe Palabardhëve ( Bjelopavliqëve)

 

Deshta ta mbylli këtë shkrim të shkurtër me thenjet e mitropoliti Amfilohije i cili pa fije fytyre e zmadhon kombin e shpifur serb. Miroslav Ćosović , shkruan: “ Populli , që e do fjalën e ngroht të Zotit është i dhunuar nga maltretimet verbale, dhe është i obliguar të dëgjojë këtë mitomani të marrë ;( Narod željan Boga prinuñen je da trpi ovakvo verbalno maltretiranje, prinuñen je davjeruje u ovu ludu mitomaniju. )
Amfilohije paska thënë (Selo Kujava, 2. maj 2009  Ne mes qyteteve Nikshiq dhe Danilovgrad).:

“Ishte dikur Kujava , motra e Stefan Nemanes e cila kishte mbërritur këtu dhe në shumë vende tjera të Palabardhëve ( Bjelopavliqëve ) për të predikuar për rrënjën e shenjt të Nemanasve (Nemaniqëve )
( “Sačuvano jedo danas živo predanje da je Kujava bila sestra Stefana Nemanje svetoga Simeona Mirotočivog, koja je ovdje dospjela, a i mnoga mjesta u Bjelopavlićima su posvjedočena predanjem i vezana za svetorodnu lozu Nemanjića. Došla je ovdje i tu je živjela i ostavila naziv ovog mjesta i stećak koji je ovdje u blizini, a koji je po predanju mjesto gdje su sahranjeni njeni ostaci.”)

O Zot na jep kohë dhe mend që t`i përgënjeshtrojmë rrenat historiografike serbe !

Fahri Xharra

24.08.15. Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress