Home » Lajme, Opinione » Gjuha dhe bindja e saktë politike në shoqërinë Kosovare

Gjuha dhe bindja e saktë politike në shoqërinë Kosovare

Ali Hertica

Megjithëse liberalët mbrojnë më shpesh fjalimin politikisht korrekte dhe konservatorët tallen më shpesh, studiuesit zbuluan gjithashtu se nuk ka asgjë në thelb të pjesshme ndaj konceptit. Në fakt, konservatorët kanë po aq të ngjarë të ofendohen nga një gjuhë e pasaktë politikisht, kur përshkruan grupet për të cilat kujdesen, siç janë ungjillorët ose njerëzit e varfër të bardhë.

Pasaktësia politike shpesh aplikohet për grupet që liberalët ndjehen më simpatikë, siç janë emigrantët ose individët, kështu që liberalët priren ta mendojnë atë negativ dhe konservatorët e shohin atë autentik.Por ne zbuluam se e kundërta mund të jetë e vërtetë kur gjuha e tillë zbatohet për grupet për të cilat konservatorët ndiejnë simpati – siç është përdorimi i fjalëve të tilla si” kthetra biblike .

Studiuesit i pyesin nga të gjitha prejardhjet ideologjike se si do të përcaktojnë korrektësinë politike. Përkufizimi që doli ishte: “përdorimi i gjuhës ose sjelljes të duket i ndjeshëm ndaj ndjenjave të të tjerëve, veçanërisht atyre që duken të pafavorshëm.” Për të studiuar fenomenin në të gjithë spektrin politik, ata u përqëndruan në etiketat politikisht të pasakta, siç janë e paligjshëm”, në vend të mendimeve politike, e paligjshëm shkatërrojnë shoqërin.

Kjo u mundësoi atyre të vlerësojnë përgjigjet e njerëzve kur vetëm një fjalë ose fjali e vetme u ndryshua në deklarata identike ndryshe. Ata zbuluan se shumica e njerëzve, qoftë të identifikuar si liberalë të moderuar ose konservatorë, i konsideronin deklaratat e pasakta politikisht më autentike. Ata gjithashtu menduan se kishin parashikuar më mirë mendimet e tjera të folësve politikisht të pasaktë, duke besuar në bindjet e tyre.

Në një eksperiment në terren, studiuesit zbuluan se përdorimi i gjuhës së saktë politikisht jep iluzionin se folësi mund të ndikohet më lehtë. Ata për të zhvilluar një debat në internet mbi një temë për të cilën ata nuk pajtoheshin, fondet për kishat e zeza historikisht. (Subjekti u zgjodh sepse kishte rreth 50/50 për dhe kundër në një studim pilot; nuk kishte ndonjë ndryshim domethënës në mbështetje dhe kundërshtim midis ideologjisë politike; dhe kishte të bënte me një pakicë racore dhe besime fetare.) Për intervistën, një partner u udhëzua që të përdorin ose gjuhë të saktë politikisht ose jo të saktë kur bën pikët e tyre.

Më pas njerëzit besuan se ata mund të kishin bindur partnerët e saktë politikisht më mirë sesa partnerët e pasaktë politikisht. Sidoqoftë, partnerët e tyre raportuan se ata ishin të bindur në mënyrë të barabartë, nëse ata përdorin  ose gjuhë të pasaktë politikisht.

Megjithëse deklaratat e pasakta politikisht duket se e bëjnë atë më të popullarizuar në qarqe të caktuara, politikanët duhet të dëgjojnë. Studiuesit zbuluan se deklaratat e pasakta politikisht e bëjnë një person të duket dukshëm më i ftohtë, dhe për shkak se ata duken më të bindur në bindjet e tyre, ata gjithashtu mund të duken më pak të gatshëm për të hyrë në një dialog politik të rëndësishëm.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch