Home » Kulturë, Lajme » Historia e lashtë Pellazge dhe mashtrimet serbe

Historia e lashtë Pellazge dhe mashtrimet serbe

Freskat në Manstirin e DeçanitFreskat në Manstirin e Deçanit

Si shpjegohet lashtësia historike në tokat e Serbisë së sotme ?
Pse  serbët mundohen me çdo kusht të rreshtohen në popujt më të vjetër të Europës?
A i lejon historiografia  botërore falsifikimet serbe ?
Sa jemi, ne shqiptarët mbrojtës të trashëgimisë kudoqoft ajo?
A na mallkon historia e lashtë ,pjesëtarë të së cilës jemi ne ?

Këto që do t`i lexoni janë thjeshtë një përgatitje e imja  se si serbët e shkruajnë historinë e tyre; janë përkthime të sigurta pa  asnjë ndryshim:
Si e shohin Serbët historinë në 40 000 vjetet e fundit? (ISTORIJA SRBIJE U POSLEDNJIH 40.000 GODINA )”
-40.000 vjet paraKr. Paleoliti- gjurmët e para njerëzore në token e Serbisë
-6500-5500 paraKr. Mezoliti- Kultura e Lepencit dhe e Gjerdapit

-4500-3200 parKr. Neoliti i ri 0 Kultura e Vinçës afër Beogradit

-2000 – 1000 vjet paraKr -Koha e bronzit , kultura e Vatinacit ,Dubovac

-1000 paraKr-100 pasKr epoka e Hekurit- fiset  Tribalet , Dardanet
–  269  pasKr. perandori Claudios  i mundë Gotën në Naissus.
– shek i 3-4-të në tokat e Serbisë lindin disa perandorë romak
– shek -4 Sirmiumi ( Sremska Mitrovica ) kryeqendër romake
–  Viti 395 Pas ndarjes se Perandorisë Romake , meritori i Serbisë i takon Lindjes
– Viti 527-565 Justiniani e ngriti Justiniana Primen

-Shek . 6 Sllavët e pushtojnë Nen Danubin dhe vendosen në Ballkan .

Freskat në Manstirin e Deçanit - Kultura e kohes se bronzit

Kultura e kohes se bronzit ,ne tokat e Serbisë u pararaqit ne toka e Serbisë (?) rreth 1900 vjet paraKr. në Banat  , Srem, Belotić-Bela Crkva , Bubanj-Hum III-Slatina
Ndërmjet viteve 1200 prKr, në Kosovë , Pomoravlje, Baçka dhe Banat  filluan bashkësitë njerëzore të cilët banonin , ushqeheshin ; kultivonin grurin , rritnin bagëtitë.

Kjo pjesëz edhe pse nga datat nuk është e saktë shkruan : “ Në fundin e mileniumit të dytë filluan të paraqiten bashkësitë etnike- Dardanët, Triballet ,Iliret dhe Thrakasit “  Ku ishin sllavët (fxh )? Qëllimi është të shpjegohet se serbët ishin pasardhës të këtyre fiseve pellazge.

Në princip spjegohet mirë por me qëllime përvetësimi . Në pyetjet që i bëra në fillim , shkenca shqiptare vendosmërisht duhet ta thotë fjalën e saj !
Por sidoqoftë , të shohim këtë renditje:

– Shkrimi pellazg i “Vinçës 5500 vjet prk

– Shkrimi Sumer3100.prk

– Piktografia Egjyptase 3000 prk

– Shkrimi me kuja Akadik  2500 prK

– Shkrimi indas 2200 prK

– Shkrimi linear i Kretes 1800 prK
– Shkrimi Semit 1800 prK
– Shkrimi Fenikas 1100 prK

– Shkrimi Etrusk  900

Por serbet nuk janë djepi i civilizimit evropian ; kanë ardhur shumë vonë (Evo zašto im smetamo: Srbija je kolevka evropske civilizacije )

Më shumë në revistat , broshurat librat e historisë së Serbisë

Fahri Xharra, 17.12.15
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress