Home » Histori, Lajme » Historia flet vet- Aleksandër Albani

Historia flet vet- Aleksandër Albani

Aleksandër AlbaniHistoria e Europës jemi . Lindja dhe Perëndimi i saj e patën bekimin dhe shpirtin nga albanët ( shqiptarët) Historia sa do që ishte fshehur , ajo qëndronte diku e pa shlyer . Të vërtetës nuk i bishtërohet ; ajo të ndjek pas dhe një ditë të del përpara dhe të parakalon duke të përshendetur ;
“ Jij krenar pëe atë që ishe”!
Neve na erdhën ditët jo fort të mira ,se shekujt kalonin mbi ne pa mëshirë duke na ndrydhur shpirtin dhe unin dhe duke shtrydhur çdo krenari që e kishim . Na erdhi dita që mos të guxojmë të shenjojmë vetveten me shqiponjën pellazge të Skënderbeut ; na i krijuan 1000 probleme që vetëm e vetëm të mos mendojmë se cilët ishim  dhe të kënaqemi vetëm me atë që “mbijetuam”.

Vdekja e Skënderbeut dhe vendosja e gjymtyrëve të sakatosura të ardhacakëve kishte pasoja të rënda për ne; por njerëzit tanë edhe pse të ikur shkëlqyen me mendjen e tyre dhe e bënë historinë e Europës.

E kemi edhe një njeri të madh , shënimet për u publikuan jo më shumë se pesë muaj dhe ky ishte Aleksandro Albani , pjesëtar i rëndësishëm i shtetit të Papëve. E dimë mirë që Albanët ishin kudo në Europë , që Britania e sotit , Gjermania dhe shtetet tjera . Albanët ishin ata që rrugën e Europës e kishin të njohur nga Dardanët e Trojës ; por edhe shumë më herët.

Aleksandër Albani kishte lindur në Urbino të Italisë me 15 Tetpr 1692, ishte i biri i Oracio Albanit ; trashëgimtar i familjes Albani ( dega  Urbina ) , origjina e të cilëve ishte nga Shqipëria  ( e sotme ) Veriore të cilët u vendosën në Itali pas vdekjes së Skënderbeut , shek i 15-të.
i ati   Orazio  ishte vëllai i Papa Klementit XI . Pas vdekjes së Klementit XI , Papa Innocenti XII e  emërtoj Aleksandrin si kardinal me 16 Qershor 1721. Por edhe i vëllai i Aleksandrit , Hanibal Albani ishte  po ashtu kardinal që nga 1711 .

Aleksandër Albani njihet si grumbullues i antikuiteteve “ një kolekcionar i fuqishëm i  artit romak .Ishte  udhëheqës dhe mbrojtës i artistëve të  “Accademia di San Luca “ të Romës .
Ka shumë për t`u thënë për kardinalin Aleksandër Albanin ; ai vdiq  me 11 Djetor 1799 dhe u varros në Kishen e Shë Pjetrit në Urbino , Itali

Europa  dhe historia e saj na detyrohet shumë !

Familja Albani
Familja Albani

(Albani est le nom d’une illustre famille italienne, originaire de l’Albanie, d’où elle fut chassée par les Turcs, et qui vint s’établir à Urbino et à Bergame. D’origine albanaise, de Laç de Kurbini, Michel Laçi, quitta l’Albanie avec ses deux fils, Georges et Philippe (combattants avec Skanderbeg) à cause des Turcs, s’installant à Urbino, en Italie, où il prit le nom d’Albani. Georges eut deux fils, Altobelli et Hannibal. Altobelli eut aussi deux fils, Horace et Charles. Horace s’installe à Rome, au Vatican, ou il fut nommé sénateur par le pape Urbain. Charles était le père de Gianfrancesco, qui deviendra le pape Clément XI.  Une autre branche de la famille Albani  s’installa à Bergame, se distinguant avec Gian Girolamo Albani (1504-1591), chanoine, auteur d’ouvrages importants, qui devint cardinal en 1570. La famille Albani a fourni à l’Église catholique romaine un grand nombre de prélats distingués, dont le plus célèbre est Gianfrancesco Albani (1649-1721), devenu pape en 1700 sous le nom de Clément XI. )

 

Fahri Xharra,26.01.17
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch