Home » Lajme, Opinione » Historia një aksiomë i harruar i anëns së errët të njeriut

Historia një aksiomë i harruar i anëns së errët të njeriut

Ali Hertica

Historia do të përsëritet, por pikërisht që peshon unrepeatability. Kush ka marrë një vendim të politikave, është e bashkangjitur përgjithmonë për pasojat e tij, dhe jo vetëm ai por edhe pasardhësit dhe shoqërinë e tij. Politikanët kurrë nuk duhet të merrni një shans të dytë, dhe shoqëria nuk duhet të vazhdojnë me gabimet të politike të kaluarës. Se rëndësia e së ardhme dhe së kaluarës historike është duke menduar një spot verbër në shoqeri. Një vend i verbër që mund të ketë lidhje me çfarë shkaku të madhe ku përmend mungesën e filozofisë të”një ndjenjë të rëndë të anën tragjike të çdo veprimi njerëzor.Folozofat modern thoin çdo akt mund të ketë pasoja të papritura (në fakt një prej kundërshtimeve të tij në historicizmit); por që mund të jetë arsyeja më e madhe në një bllokim të pashpres të shoqersë demokrtike ,Ky ekstremë të një rrugëtimi do kthehet jo shumë larg tek besimit i gjendjes së “njeriu ku është mjeshtër i fatit të tij”, ku filozofet e marrij si një fenomen të shkruar të vetëvendosje si një aksiomë. Përkundër të gjitha cilësive kritike do të ‘racionalizohet kritia’ e filozofve nga ana e errët e arsyes ku nuk pranojnë si fonomen të shkruar. Edhe pse “ana e errët e arsyes e manifestuar më fuqi të plotë në nazizmit dhe stalinizmit, Filozofet nuk mund të besoj se arsyeja nuk është gjithmonëe sajuar për ta liruar shoqërinë, por ato gjithashtu mund të sajon si fonomen natyre (ndoshta kjo është arsyeja pse Filozofet gjithsesi ishte një fëmirie të Platonit ndaj Marksit – Marksi ishte një njeri me integritet, ai ka shkruar për fatin e vet ,,BAAS,, përmes fjalës së tij pa anën e errët, kështu që ishte si njeri i filozofis modern të njeriut, një qenie autonome që mund të bënte atë që donte, pavarësisht se qka shkrunte historia e femirisë së Plantonit, megjithatë, i çliruar nga tendencat xanxar dhe vlerave të paramenduara. Ky njeri nuk ekziston. Ose, si Michel Foucault theksoi, ai ishte një “zbulim”, një shpikje e kohëve të fundit ishte tashmë kalojë. Njeriu ka për të mësuar sërish për të pranuar se ai nuk e bën veten e tij, por është bërë nga shumë ndikime, nga kultura në të cilën ai u lut , që ka kapur frymën e kohës në të cilën e pas tij edhe jetën, edukimi dhe kundërshtimi i tij të pranuara që ai e donte. Në historinë e shkurtër, shoqëror dhe mendor të jetës së tij. Është brenda këtyre kufijve që njeriu është i lirë dhe se fjalimi i tij luan tri role. Filozofet që lexon mirë, vini re se ai gjithashtu i dint te kaluaren e arsyjes se fenomenit. Prandaj opozita e tij të fizibilitetit, sepse pasojat sociale të veprave tona të qëllimshme shumë shpesh pa qëllim (e pavullnetshmejan si lojë e bilardos). “Problemet tona më të mëdha të shoqerisë rrjedhin nga diçka si mbresëlënëse si ajo që është e rrezikshmeper shoqerin demokratike dhe ku me padurimi tonë për të përmirësuar shumë të shokët tanë thënë me me të drejtë filozofer modern të shoqersi demokratike . Nga kjo unë mendoj se unë mund të konkludojmë se ne duhet të tregojmë më shumë dhe të kemi kujdes me shoqerinë tonë për të ndryshuar rrënjësishtiden dhe mentalitetin politik. Unë e quaj si virtyy durimin e sovranit. Virtyti i durimit është një kërkesë e respektimit tonë për dinjitetin e njeriut. Virtyti i durimit është edhe një virtyt i maturi,dhe kujdes për pasojat e veprimeve tonaet shoqersë demokratike . Ndoshta praktika e durimit është si kërkim për të vërtetën një Quest Unended për të përdorur titullin e autobiografinë. Fakti është,se përpjekjet nga qeveria apo grupet për të ndikuar në qëndrimet dhe sjelljet e njerëzve, i quajtur në mënyrë të foluri të përbashkët “manipulim

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch