Home » Lajme, Opinione » Ideali demokratik në shoqëri

Ideali demokratik në shoqëri

Ali Hertica 

Me ngritjen e idesë së njeriut si një individ i lirë, lindi edhe ideja për demokracinë dhe shtetin e së drejtës. Ky kombinim logjik i liberalizmit dhe shtetit demokratik kushtetues është zbatuar, megjithatë, në një masë relativisht të kufizuar në realitetin politik . 

Çdo shoqëri ka nevojë për strukturë dhe orientime normative. Fillimisht, themelet e një rendi të përbashkët u kërkuan në ligjin hyjnor dhe në ligjin klasik natyror. Idetë e para, më racionale rreth justifikimit të pushtetit lindën së bashku me proceset e para të formimit të shtetit në fund të Mesjetës. Machiavelli dhe Hobbes këtu treguan rrugën drejt shtetit absolut princëror sovran si forma e parë e shtetit modern perëndimor. Në zhvillimin nga idetë autoritare në ato më emancipuese të shtetit, u bënë përpjekje për të legjitimuar autoritetin shtetëror më shumë sipas standardeve të ligjit dhe arsyes dhe për të garantuar të drejta të veçanta për ata që ishin të djathtë.  

Te filozofi Locke gjejmë mendimet e para të bazuara në arsyen njerëzore rreth autoritetit shtetëror dhe lirive civile. Për herë të parë, njerëzit përcaktohen si individë të lirë, duke hedhur bazat për të menduarit liberal. Ai pastaj formulon për këta qytetarë individualë të lirë të drejtat themelore parakushtetuese për “jetën, lirinë dhe pronën” dhe një shpërndarje të pushtetit brenda shtetit si një garanci kundër shkeljes së asaj lirie shoqërore. Këtu shohim rrënjët e sundimit të ligjit. 

Nga ana tjetër, filozofi Ruso nuk i përcaktoi njerëzit e lirë si qytetarë që mbrojnë lirinë e tyre me të drejta themelore dhe zvogëlim të pushtetit shtetëror, por si njerëz që maksimizojnë lirinë e tyre duke qeverisur vetë. Duke dorëzuar lirinë individuale të gjithsecilit në një traktat shoqëror, krijohet një komunitet politik me një vullnet të përgjithshëm të përbashkët që realizon lirinë maksimale. Ideja demokratike e sovranitetit popullor bazohet në këtë. Për demokratizimin e pushtetit politik sovran, një popull i konceptuar si një unitet zë vendin e pushtetit politik shtetëror në mënyrë që të realizojë interesin e përgjithshëm të përcaktuar nga vullneti i përgjithshëm. 

Në veçanti, Revolucioni Francez dhe Lufta e Pavarësisë Amerikane, duke ndjekur gjurmët e të menduarit të iluminizmit, doli të ishte parathënia e kushtetutësimit të parimeve kushtetuese dhe parimeve demokratike (sovraniteti popullor)/ 

Shkurtimisht, ne shohim këtu dy tradita të mëdha perëndimore si një përgjigje për çështjen e garancisë që do të përcaktohet në një rend kushtetues kundër përqendrimit politik dhe shtetëror të pushtetit. Së pari, koncepti klasik liberal i shtetit të së drejtës (ndarja e pushteteve dhe të drejtat themelore) dhe së dyti koncepti klasik-demokratik i sovranitetit popullor. Të dy teoritë e legjitimitetit fillojnë nga ideja e lirisë si bazë për autoritetin shtetëror dhe rendin juridik. Në planin afatgjatë, të dy konceptet janë bashkuar në mënyrë kushtetuese në idenë e shtetit kushtetues liberal-demokratik. Por mbetet një tension themelor midis – vetëshkurtër – vetëvendosjes individuale dhe vetëvendosjes së përbashkët, midis përgjegjësisë individuale dhe të përbashkët, midis personit individual dhe qytetarit. 

Ky tension nuk është vetëm teorik, por sigurisht edhe mjaft problematik në praktikën politike. Kjo vlen edhe për zhvillimin i cili është mjaft i ndryshëm nga vendet evropiane përreth nesh. Kultura politike dhe shoqërore  është nga natyra kryesisht natyra praktike dhe konservatore. Jo vizione madhështore, frymëzuese dhe koherente, por një tendencë e fortë për t’iu përmbajtur traditave dhe kulturës së tyre. Në kulturën politike të lidhur me politikën, reformat themelore politike duket se janë të vështira për t’u realizuar. Ndryshimet mund të ndodhin jashtë Kushtetutës, me një shkallë të lartë të kujdesit dhe mbi të gjitha me një ritëm të ngadalsuarë. 

Ne e shohim atë të pasqyruar në historinë ku nuk ishte një kushtetutë legjitime demokratike e bazuar në pëlqimin e populli,sado që të jetë rezultat i presionit ose domosdoshmërisë politike, pamja mbizotëruese është ajo e shpalljes vullnetare të Kushtetutës nga monarku sovran. Kushtetuta thuhet se zakonisht përcakton shtetin kushtetues liberal-demokratik. Ky rishikim sigurisht do sjellë edhe disa reforma rrënjësore në kushtetutën tonë, siç është futja e përgjegjësisë ministrore. Por, me një inspektim më të afërt, ato ishin kryesisht reforma liberale që synonin kufizimin e fuqisë mbretërore. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch