Home » Lajme, Opinione » Intelektualet radikal nuk janë të botës dhe shoqëris intelektuale

Intelektualet radikal nuk janë të botës dhe shoqëris intelektuale

Ali Hertica 

Për shekuj me radhë, këto lloje kanë promovuar ideologjitë më shkatërruese, dhe kjo thjesht duhet të ndalet. Në vend që të lejojmë që politika të udhëhiqet nga ide joreale abstrakte dhe utopi naive, ne duhet të lejojmë që arsyeja dhe mendja e shëndoshë të mbizotërojnë.Libri mbështetet nga përvoja tridhjetë vjeçare në politikë (dhe anekdota të bukura shoqëruese) dhe cinizmi infektiv i një liberal optimist me një pamje pesimiste të njeriut. Por ndërsa avokimi i tij i arsyes zgjat, sulmi i tij ndaj intelektualit ka një shenjë të konsiderueshme liberale para kokës së tij .Një nga pikat kryesore në librin është se përvoja praktike ka një rëndësi të madhe për gjykimin e saktë politik – veçanërisht përvojën praktike në politikë. Për të përforcuar lutjen e tij për logjikën e shëndoshë,  futet në histori në pjesën e parë të librit të tij. Në një përshkrim të hollësishëm të Idealizmit Gjerman, filozofisë pasuese të vullnetit, dhe fashizmit eventual dhe Nacional Socializmit, ai përpiqet të vërtetojë mesazhin e tij: kur “arsyeja e bazuar në përvojën praktike” zhduket, e gjithë ferri shpërthen.Ky konsideratë historike ndiqet nga pjesa e dytë e librit: një diskutim i një numri temash të nxehta nga politika bashkëkohore, synon Bashkimin Evropian, ndihmën për zhvillim, lëvizjen protestuese të ’68 dhe shoqërinë multikulturore dhe kërkon të përballet me gjithçka që nuk plotëson kushtet e “mendjes së shëndoshë”. Përvoja e viteve politike me një xhaketë liberale konservatore flet këtu, veçanërisht në kritikat e tij ndaj lëvizjes protestuese të ’68:”Droga është shpallur si një mënyrë për t’u larguar nga konventa. “Aktivizo, akordo, braktis”. Ishte një pamje dritëshkurtër, sepse nuk mund të jetojmë pa polici dhe droga është e tmerrshme “. 

Sidoqoftë, autori e lë atë lidhje pothuajse tërësisht tek lexuesi. Në një mënyrë që mund të përshtatet me idetë e tij liberale, por sigurisht që nuk është një “optimizim i vlerës së shtuar të librit të tij”. Si lidhet relativizmi kulturor bashkëkohor me relativizmin e hershëm Nëse në një kontekst historik, duhet të paguani dividentë më vonë në formën e krahasimeve të mprehta. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch