Jeffrey Hovenier: Të mos përdoret dhuna për të hyrë në ndërtesat e komunave në veri të Kosovës

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka thënë të enjten se nuk duhet përdorur forcën për të fituar qasje në ndërtesat komunale në veri të Kosovës.

Ai i ka bërë këto deklarata, pasi të premten pritet që, kryetarët e rinj të komunave veriore të Kosovës, të bëjnë betimin dhe të nisin punën.

Kryetarët e rinj, të gjithë nga partitë shqiptare, janë zgjedhur në zgjedhjet e mbajtura në prill, në komunat veriore – të banuara me shumicë serbe – pas dorëheqjeve të kryetarëve paraprakë, si shenjë pakënaqësie ndaj vendimit të Qeverisë së Kosovës për riregjistrim të makinave ilegale serbe në RKS – Republika e Kosovës.

Këtë proces zgjedhor e kanë bojkotuar një pjesë e mirë e qytetarëve.

Sipas të dhënave të Komisionit Qendror Zgjedhor, në zgjedhje kanë dalë 1.567 votues apo 3.47 për qind e trupit zgjedhor.

Thirrjet për bojkot i ka bërë Lista Serbe – partia kryesore e serbëve në Kosovë – e cila gëzon mbështetjen e Beogradit zyrtar.

Kur Hovenier është pyetur se si mund të rrjedhë procesi të premten, ai ka thënë se
“Shtetet e Bashkuara besojnë se është me rëndësi që kjo gjë të bëhet në një mënyrë që shmang konfliktin dhe rritjen e tensioneve në veri”.

“Ne presim nga kryetarët e zgjedhur që të ushtrojnë rol teknik, në vend të atij politik, dhe të ndërmarrin veprime që nuk shihen si përshkallëzuese. Shembull, ne nuk mendojmë që është ide e mirë që të përdoret forca për të fituar qasje në ndërtesa, të cilat mund të mos jenë të qasshme tani”.

Lini një Përgjigje

Previous post Veriu i Kosovës: Nesër bëhet betimi i kryetarëve të rinj në veri, KFOR-i i gatshëm për çdo skenar të mundshëm
Next post Derek Chollet dhe Gabriel Escobar: S’do të ketë Republika Sërbska në Kosovë