Home » Lajme, Opinione » Komunitarizmi për shoqërin Kosovare

Komunitarizmi për shoqërin Kosovare

Ali HerticaMr.Ali Hertica

 

Poli i kundërt i liberalizmit në filozofinë e kohës së sotme ,është komunitarizmi dhe komunitarizmi ka ,një zëdhenës të artikuluar ku kjo zëdhenëse është e vetmja  Lëvizja Vetëvendosja së  bashku me Albin Kurtin. Aty  argumentohën pikëpamjet e vlerave të përbashkëta shoqërore ku duhet të jenë norma,normativë pët legjislacionin dhe  drejtimin poletik.

 

Pozicioni liberal që kishte dikur është për mua i pamjaftushëm pjesrisht sepse nuk ka aftësinë të futë kujdesin për njerzit dhe atë bashkëpunimi që hapsira për një struktur më të ngushtë.Këtu nuk përfillet kuptimi simbolik,si angazhim publik dhe poletik,për sa i përket rëndësisë së çështjeve të caktuara,duke shprehur ,përforcuar kanalizuar,ushqyer dhe argumentuar angazhimin e njerëzve në çështje të tilla.

 

Mendimi është që institucionet publike duhet të bëjnë më shumë se mbrojtja e të drejtat individuale e këtë mund ta benë vetem Lëvizja Vetëvendosje në krye  me Albin Kurtin dhe bashkëpuntoret e  tijë . Ato plotësojnë dhe një funksion ekspresiv .Ato duhet të u kujtojnë njerzëve se ç,është e rendësishme për ta,që të argumentojnë identitetin e tyre social dhe historis,të përcaktojnë atë që ka më shumë rëndsi,qoftë ky kultivim i fesë ,lufta kunder varfërisë apo ndonjë gjë krejt tjeter.Në qoftë se,për shembull ,janë vlera fatare që e bashkojnë popullin,atom und ta shprehin identitetin e tyre kolektiv,nëpërmjet një feje shtetrore,ose një suaze fatare mbi ngjarje poletike të rëndsishëme,për shembull,zgjedhjen e një kryetari shteti. Në qoftë  se një shtet ka një histori që karakterizohet nga solidariteti midis të varfërve dhe të pasurëve,populli e mban gjallë solidaritetin me ndihëmen e sistemeve të mirëqenjes publike.

 

Nuk mjafton të vertetosh vlerat e përbashkëta nëpërmjet bashkëpunimit e vullnetit,kjo duhet të bëhet në emër të gjithë shoqëris, në emër të të gjithve. Më pak se kaq është e pamjaftushëme për të treguar se sa të rëndsishme janë  vlerat .Simbolet e forta janë të nevojshme për shoqërin Kosovare, dhe për qdo shoqëri  ku do që jeton,problem me pozicionin liberal është se ai kujdeset eskluzivisht për objektivin që plotëson pushteti shtetëror,jo për mendimet e tyre të thella,dhe prandaj ka një përsepektiv të ngushtë për objektivin shtetror ku këtë e bënë Lëvizja Vetëvendosje dhe Alternativa Qeverisëse e sajë.

 

Në të gjithë shoqërit gjen njerzë që duan të flasin në emër të tyre dhe jot ë të tjerëve,sespe nuk ndjejnë përkatsin në ndonjë shoqëri, normative apo historike.A duhen keta  njerzë të marrin pjesë patjetër në veprimtarinë publike që realizohet nga shoqëria.

 

Në qoftë se i shmangen pjesa tjëtr e shoqërisë do të ndahet e lënduar,që të marrin disidentët  atë që kërkojnë ,shumica duhet t,i lërë mënjanë shprehjet mbi vlerat e përbashkëta,në qendrimet zyrtare.Qe po supozojmë basheveprim të përgjithëshem.Në këtë rast shteti epet lidhur me deryrat ekspresive që ka ndaj shumicës.

 

Në qoftëse ni shumicë demokratike deshiron t,u japë një shprehje të përbashkët simbolit te shtetit dhe qështjev të tjera të rëndsishme dhe solidaritetit ,duhet që dhe pakica,që ka kërkesa tjetëra, të marrin pjesen në  atë shkallë ,që ajo që bëhet të thot behet në emër të tyre.Mirpo edhe  shumica duhet të shpreh njëkosisht solidaritetin e saj me këtë pakic, duke mos e shtrenguar që të shikoj largë sa do të të donte ajo siq është rasti me serbet e kosovës.Që koj shoqëri kërkon më shum se vet shumica që është mbi 95,përqind autokton,…

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress