Home » Kulturë » KONFERENCA SHKENCORE – PRESHEVA, BUJANOCI DHE MEDVEGJA – DJE, SOT DHE NESËR

KONFERENCA SHKENCORE – PRESHEVA, BUJANOCI DHE MEDVEGJA – DJE, SOT DHE NESËR

Instituti Albanologjik – Prishtinë

Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore e Luginës së Preshevës

 

 

KONFERENCA SHKENCORE

 

 

 

PRESHEVA, BUJANOCI DHE MEDVEGJA – DJE, SOT DHE NESËR

 

Prishtinë, 20-21 nëntor 2013

 

 

 

 

Këshilli Organizues

 

 

Hysen Matoshi

Xhemaledin Salihu

Lulëzim Lajçi

Albin Sadiku

Ismet Bajrami

Sylë Kasumaj

 

 

 

 

PROGRAMI

 

2o nëntor, e mërkurë, në orën 11.00

 

 

SEANCA E HAPJES SË PUNIMEVE

 

Drejtojnë seancën:

Hysen Matoshi, Xhemaledin Salihu, Agron Xhagolli, Pranvera Osmani, Lulëzim Lajçi

 

Fjala e hapjes: Hysen Matoshi

Fjalë përshëndetëse:

Përfaqësues të institucioneve të Republikës së Kosovës

 

Përfaqësues të institucioneve të komunave Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë

 

 

 

2o nëntor, e mërkurë, në orën 11.40

 

HAPJA E EKSPOZITËS ME FOTOGRAFI NGA PRESHEVA, BUJANOCI DHE MEDVEGJA

(Holli i Institutit Albanologjik)

 

Fjalë rasti: Xhemaledin Salihu

 

 

Seanca e parë, 20 nëntor, e mërkurë, në orën 12.00

Drejtojnë seancën: Emin Kabashi,                    Xhemaledin Salihu, Kudusi Lama

1. Mazllum Baraliu, Të drejtat themelore të njeriut  dhe të drejtat kombëtare të shqiptarëve në Kosovën Lindore.

2. Kudusi Lama, Pozita gjeostrategjike e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës.

3. Emin Kabashi, Karakteri kombëtar i Luftës së UÇPMB-së.

4. Jusuf Osmani, Disa të dhëna arkivore rreth ndryshimeve territoriale-administrative Kosovë – Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë pas Luftës së Dytë Botërore.

5. Rrustem Berisha, Panoramë e folklorit të Medvegjës.

6. Agron Xhagolli, Vendi i këngëve të dasmës në Luginën e Preshevës në këngët shqiptare të dasmës.

7. Adem Zejnullahu, Preshevarët në epikën historike.

8. Xhemaledin Salihu, Trashëgimia kulturore dhe natyrore në Preshevë.

9. Albin Sadiku, Kërkime për epikën legjendare te shqiptarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës.

10. Sadik Mehmeti, Disa të dhëna për arsimin në Preshevë sipas sallnameve osmane.

11. Bislim Pireva, Pasqyrë e arsimit shqip në Komunën e Medvegjës.

12. Ilir Zylfiu, Arsimi shqip në Luginë të Preshevës gjatë shek. XX.

13. Agim Hasani, Arsimi shqip në Komunën e Bujanocit.

14. Gafur Hyseni, Përfaqësimi i kulturës shqiptare në tekstet mësimore të shkollës fillore në Serbi 1982-2010.

15. Shkëlzen Limani, Shpërngulja dhe nataliteti i ulët alarm për institucionet arsimore në Preshevë, Bujanoc e Medvegjë.

16. Ferid Selimi, Informimi shqip dhe roli i tij gjatë viteve të nëntëdhjeta të shekullit XX në Luginë të Preshevës

17. Sabit Sahiti, Shëndetësia në Preshevë dhe Bujanoc – dje, sot dhe nesër.

Diskutime

Pushimi i drekës nga ora 15.00 deri 16:30

Seanca e dytë, 20 nëntor, e mërkurë, në orën 16.30

 

Drejtojnë seancën: Sadri Fetiu, Mehmet Halimi, Memli Krasniqi

1. Mehmet Halimi, E folmja e Karadakut të Preshevës.

2. Rexhep Doçi, Gjurmë iliro-shqiptare në toponimet e Luginës së Preshevës.

3. Bahtijar Kryeziu, Lugina e Preshevës në dritën e emërtimeve të vjetra shqipe.

4. Pranvera Osmani, Sistemi vokalik në të folmen e Preshevës.

5. Fejzulla Shabani, Veprimtaria atdhetare e Prof. Ibrahim Kelmendit (1942-1945).

6. Nebi Dervishi, Kontributi i Ibrahim Kelmendit rreth historisë së ilirëve.

7. Sadri Fetiu, Fati i njeriut në prozën e Ramadan Rexhepit.

8. Faik Shkodra, Krijimtaria letrare dhe figurative e Demir Behlulit.

9. Hysen Këqiku, Zhvillimi i letërsisë artistike në Luginën e Preshevës  prej fillimi deri sot.

10. Ermira Ymeraj, Autorë dhe vepra letrare të Preshevës, Bujanocit apo Medvegjës në arkivat dhe bibliotekat e Shkodrës.

11. Rovena Vata, Malli dhe ankthi i atdheut të munguar në forma bashkëkohore te autorët e Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjës.

12. Hatixhe Ahmedi, Kazaja e Preshevës sipas sallnames së vitit 1896 dhe tapive osmane (1868 – 1912)

13. Memli Krasniqi, Presheva me rrethinë në prag të shekullit XX.

14. Mead Osmani, Kazaja e Preshevës sipas sallnames së Vilajetit të Kosovës të vitit 1896.

15. Nuridin Ahmeti,  Klerikët preshevarë Sheh Maksut Efendiu dhe Mulla Sinan Maxhera në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare 1878-1912.

16. Skënder Latifi, Lufta Ballkanike në Luginën e Preshevës.

 

Diskutime

 

 

 

 

Seanca e tretë, 21 nëntor, e enjte, në orën 10.00

 

Drejtojnë seancën: Xheladin Shala, Qerim Lita, Rexhep Abazi

  1. Daut Bislimi, Veprimtaria e forcave kombëtare shqiptare në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë (1941-2001).
  2. Xheladin Shala, Rreth Kryengritjes së vitit 1912 dhe pjesëmarrja e anës (Kazasë) së Preshevës.
  3. Qerim Lita, Masakrat bullgare në Preshevë dhe Bujanoc 1942-1943.
  4. Selatin Novosella, Jeta dhe veprimtaria e Ali Aliut – Preshevës.
  5. Agron Isa Gjedia, Fakte të reja për gjeneralin Veli Dedi.
  6.  Ardian Emini, Lugina e Preshevës nën autoritetin e Mustafë Pashë Bushatliut gjatë kryengritja shqiptare.
  7. Ilmi Veliu, Lugina  e Preshevës në planet serbe për  zhdukjen e shqiptarëve.
  8. Rexhep Abazi, Pozita e shqiptarëve të Medvegjës.
  9. Refik Hasani, Raportet e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me trevat e tjera shqiptare.

10.Marjan Lulgjuraj, Presheva Bujanoci dhe Medvegja dhe shqiptarët e Malit të Zi.

11. Arbër Sadiku, Karakteristikat e objekteve qytetare në Preshevë.

12. Afërdita Dervishi, Potencialet ekonomike e turistike të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës sot dhe mundësitë për zhvillim në të ardhmen.

13.Shkodran Ismaili, Krizologjia e Luginës së Preshevës vazhdë e pasjugosllavizmit!?

14. Arlinda Veliu, Tradita preshevare e ndihmës së ndërsjellë në punët bujqësore.

 

 

Diskutime

 

 

 

 

 

 

21 nëntor, e enjte, në orën 13.00

 

Mbyllja e punimeve të Konferencës Shkencore

PRESHEVA, BUJANOCI DHE MEDVEGJA – DJE, SOT DHE NESËR

Drejtojnë seancën: Hysen Matoshi,    Xhemaledin Salihu, Albin Sadiku.

 

Fjala e mbylljes: Hysen Matoshi

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch