Home » Kulturë, Lajme, Vendore » Konferenca shkencore : : “TRASHËGIMIA KULTURORE JOMATERIALE SHPIRTËRORE E LUGINËS SË PRESHEVËS DHE VISEVE SHQIPTARE”

Konferenca shkencore : : “TRASHËGIMIA KULTURORE JOMATERIALE SHPIRTËRORE E LUGINËS SË PRESHEVËS DHE VISEVE SHQIPTARE”

SHOQATA PËR TRASHËGIMI DHE KRIJIMTARI KULTURORE E LUGINËS SË PRESHEVËS

 

P  R  O  G  R  A  M  I

 

Konferenca shkencore : : “TRASHËGIMIA KULTURORE JOMATERIALE SHPIRTËRORE E LUGINËS SË PRESHEVËS  DHE VISEVE SHQIPTARE”

 

 

E premte, më 6 korrik 2018, në orën 11

Vendi i mbajtjes: Salla e Kuvendit komunal në Preshevë

 

Fjala e rastit: Xhemaledin Salihu, kryetar

 

Përshëndetjet Konferencës:

Fjalë përshëndetëse e Z.Shukri Ymeri, kryetar i Këshillit Nacional të Shqiptarëve

 

 

Seanca e parë

Drejtues të seancës:

 

Prof.Dr.Nebi Islami, Dr.Rovena Vata, Xhemaledin Salihu, profesor.

 

1.Dr.Rovena Vata, Zakone dhe doke tradicionale në romanin “Bardha e Temalit” të Pashko Vasës

2.Prof.dr. Hamit Xhaferi, Koncepti popullor i së bukurës në lirikën e dashurisë në trevën e Luginës së Preshevës,

  1. Artesa Osmanaj, candidate PHD, Ligjërimi metaforik dhe metonimik te vepra “Lum Lumi” Ali Podrimja,

4.Prof. dr. Nebi Islami, Tematika letrare e religjionit si mundësi për manipulime dhe destruksione,

5.Ma Helena Halilaj, Pasqyrimi i mentalitetit dhe traditës shqiptare në veprën e Ernest Koliqit,

  1. Avokat Agron Isa Gjedia, Disa karakteristika të traditës etno-kulturore në Tropojë për sa i përket marrëdhënieve me mbajtjen dhe trajtimin e kafshëve.

7.PHD, Mustafë Haziri, Ejup/Sejdi/Uka, veprimtar i çështjes kombëtare dhe i arsimit shqip

 

Diskutime

 

Dreka: nga ora 14 deri Seanca e dytë-në orën 16

 

Drejtues të seancës: Prof.dr. Nebi Dervishi, Prof.dr. Hamit Xhaferi, Dr. Qazim Namani

1.Prof.dr.Nebi Dervishi, Ritet e motmotit në trevën e Ohrit,

2.Dr. Qazim Namani, Veshja e Grave shqiptare në Rajonin e Medvegjës,

3.Dr.sc.Shefki Selami-Poti, Ritet dhe besimet në Tetovë dhe rrethin e saj si pjesë e trashëgimisë shpirtërore,

4.Driton Junçaj, profesor, Buzmi dhe ritet e tij,

5.Dr. Hamdi Mediu, Zejtaria /artizanatet/ në Pollog,

  1. Mr. sc. Ismet Jonuzi-Krosi, E drejta zakonore bujqësore në Kanunin e Lekë Dukagjinit
  2. Ma Sabit Muçaj, Ma Kastriot Veselaj, Veshja tradicionale e Hasit, rëndësia historike,

8.Ismet Tafili, Punimi i nallaneve, zeje e preferuar e fshatrave të Malësisë së Bujanocit.

9.Erodita Qorkadiu Haxhiu, Etnologe, Veshje tradicionale kosovare

 

Diskutime

 

E shtunë, më 7 korrik 2018

Salla e Kuvendit komunal  të Preshevës, ora 11

 

Seanca e tretë

Drejtues të seancës: Gureta Bajrami-Breznica,kandidate doktorate, Avokat Agron Isa Gjedia, Rexhep Abazi, profesor.

1.Fatbardha Demi Kombi-origjina e organizimit të bashkësive fisnore dhe i ligjeve të Kanuneve të Arbërve,

2.Dr.sc. Ilmi Veliu, Besimi në gjarpërin e themelimit të shtëpisë,

3.Gureta Bajrami_Breznica, Veçori karakteristike të veshjes së nuses dhe të nusërimit në Rajonin e Kumanovës,

4.Xhemaledin Salihu, profesor, Presheva dhe  plisi i bardhë nëpër shekuj,

5.Rexhep Abazi, Veshja e femrës shqiptare në Medvegjë

6.Shkëlzen Limani, pedagog, Profesion i pëlqyer, i respektuar dhe dobiprurës ishte të qenurit rrobaqepës në Preshevë,

7.Bilall Maliqi, Poetika e krijuesve të Luginës së Preshevës.

8.Phd Mr.Rini Useini, Dasma si trashëgimi kulturore, vështrim krahasues Strugë-Luginë e Preshevës

 

Diskutime

Fjala përmbyllëse: Prof.dr. Nebi Islami, kryetar Bordi

 

1.Koha e leximit të kumtesave është e kufizuar në 10 minuta

2.Kohëzgjatja e diskutimit deri në 5 minuta.

 

Bordi i Konferencës:

1.Prof.dr. Nebi Islami, kryetar

2.Dr.Rovena Vata

3.Xhemaledin Salihu, profesor

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch