Home » Lajme, Opinione » Kush na largon nga Europa ?

Kush na largon nga Europa ?

Shkruan Fahri Xharra


(Tmerri nuk ka të ndalur në Luginën e Preshevës, atje po vazhdon ç’kombëtarizimi i fëmijëve shqiptar duke i arabizuar qysh në moshë të re.

Në Preshevë fëmijët shqiptarë fillojnë të mësojnë për fenë qysh në klasë të parë. Përveç mësimit për Islamin ata mësojnë edhe praktikimin e fesë, faljen. Si është e mundur që fëmija i moshës 6 vjeçare të ketë vetëdije për fetë? Kjo është absurde dhe abuzim më fëmijët shqiptarë, vajzat e vogla qysh në moshën 10 vjeçare janë mbuluar me shamia. (https://www.fmimages.net/video-serbia-lejon-arabizimin-e-shqiptareve-ne-luginen-e-presheves/ )

Është e pa mundur të shkruash sa do pak për ndonjë fenomen i cili na rëndon si komb ; sepse menjëherë kanë për te filluar sharjet e linçimet . Të gjitha këto sharje pa fije dyshimi  vijnë nga njerëzit që janë plotë “gjynahe “ dhe mendojnë se duke e sharë dikë që nuk është në vijë me dokrrat e Turqisë do i falen  të gjitha mëkatet . Por jo , ato nuk falën  se ato duhet shpaguar ndryshe.

Nejse, kur jemi jemi te tmerret e imponuara nga të tjerët sidomos te rasti i fëmijëve  të Luginës së Preshevës , atje ku vazhdon ç’kombëtarizim i fëmijëve shqiptar duke i arabizuar qysh në moshë të re , aty shohim se kemi të bëjmë me shumë qëllime serbe.. Së pari  t`i thuhet botës , se ne Serbi kemi ende turq ,dyti që andej pari shqiptar nuk ka  dhe së treti këta njerzë nuk e meritojnë Europën.

Dy mijë e pesëqind vjet më parë, në këtë zonë botës lindi drita e qytetërimit evropian. Por, si për një mallkim të fatit, në kohën kur Evropa nisi të qytetërohej, kjo pjesë e saj ra në errësirë për gjashtë shekuj rresht. Popujt që kanë humbur një herë Evropën e çmojnë atë më fort.

Ikim më tutje më larg në kohë kur Kadareja na sinjalizonte : “ Shqiptarët, populli të cilit unë i përkas, e kanë humbur dy herë Evropën: herën e pare në shekullin XV, si gjithë popujt e tjerë ballkanas, herën e dytë pas luftës së Dyte Botërore, kur ranë nën sundimin komunist. Nuk e teproj aspak po të them se sot, pas përmbysjes së komunizmit, shqiptarët jetojnë prapë në  ankthin e humbjes së tretë të Evropës. Kjo do të ishte fatale për ta, kjo do të ishte baras me vdekjen e tyre.”( https://topkadare.com/2015/10/07/fjalim-i-pranimit-ne-akademine-franceze/ )

Kur Europa e dëgjon emrin “shqiptar” jam i sigurt se pa dashur, përpara se të mendoni ç’është ky vend, gjëja e parë që iu vjen ndër mend është imazhi tronditës i mijëra njerëzve që falen rrugëve në festat arabe. Unë nuk fyhem nga kjo sepse e kam pranuar të kem fatin e popullit që i përkas, ndonëse, përgjithësisht, ai fat ka qenë i hidhur. ( pak nga Kadare ).

Shikoni të nderuar  shqiptar sikur mos t`ishin të “shkolluarit  “ që na futen në shikimin e keq të Europës ndaj , nuk do iu  shihja të madhe atyre që në kohen e rezistencës paqësore ( viteve te 90 në Kosovë  ) mësonin neper xhami  apo fëmijëve të tyre të rritur në atë frymë.

Deri sa Kadare i përmendë dy raste dhe arsye të plota të largimit  tonë nga Europa , unë do e shtoja edhe një rast tjetër të viteve 1690 në sulmin osman  kundër Europes  në Vjenë.
Prof. Dr.Nuri Bexheti aq shumë e zmadhon “autoritetin” shqiptar në këtë sulm barbar të fund shekullit të 17 -të  të osmanëve në tentimin e pushtimit të Europes , sa që ajo hije e keqe që na kishte rënë mbi supe të mbarë kombit e që ishte gati harruar,  ajo fame e keqe , ajo njollë u ringjall , viti 2012 . (ky nuk e tregon të vërtetën që shqiptarët ishin vetëm mercenar aso kohe  por shkruan bile edhe në gjermanisht ;” Albaner waren nicht nur als Partner der „Heiligen Liga“, sondern auch Persönlichkeiten im osmanischen Heer.” që “ ishim  shumë të medhenj ne mesin e osmanëve.” )

Dreq o punë ! Nëse i lexon kronikat turke të asaj kohe askund nuk përmenden  shqiptarët. Po ç`ka e shtyri Profesorin Nuri Bexheti të futet bungajave dhe të rilëndon një popull të terë.?

Fund shekulli 17,  ishte koha e shpërnguljeve të mëdha t`ashtuquajtura “serbe “  ,që në të vërtetë  ishte koha e ikjeve të mëdha shqiptare nga Kosova , dhe zbrazjeve totale të këtyre viseve mu nga terrori  osman. Dhe ja si duket pra , shtrembërimi i historisë nga vetë shqiptarët !
(Prva Velika seoba Srba se odigrala pod pećkim patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine, tokom Velikog bečkog rata, koji je trajao od 1683. do 1699. godine. Druga Velika seoba Srba se odigrala pod pećkim patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem 1740. godine, nakon Rusko-austro-turskog rata, koji je trajao od 1735. do 1739. godine. Usled ovih seoba broj srpskog stanovništva na Kosovu se drastično smanjio.[1][2] Nakon srpskih seoba, Albanci iz planinskih područja Malesije se spuštaju u plodne i opustele doline Metohije.[2][3] Nakon migracija, srpski etnički centar se seli iz starih područja Raške i Kosova u Šumadiju i Vojvodinu.[4] Usled ovih migracija, srpsko stanovništvo na Kosovu krajem 19. veka postaje manjinsko.[5] ) )

Mendja jonë e mësuar me rutinën e gjërave, i përfytyron rreziqet në një formë statike. Por rreziqet gjithashtu, ndryshojnë. Ato, gjithashtu, dinë të maskohen mjaft mirë, gjersa vjen një ditë dhe të kapin në befasi. Rreziku është sot më i afërt se kurrë. Sado paradoksale të duket, kjo periudhë e gjatë paqeje në një pjesë të botës e thekson edhe më tepër këtë rrezik të ri.

Fahri Xharra, 26.02.18
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch