Home » Lajme » Liderët e Luginës së Preshevës i përgjigjen Markovicit: Brogradi e ka përgatitur terrenin për bojkotim të regjistrimit nga ana e shqiptarëve

Liderët e Luginës së Preshevës i përgjigjen Markovicit: Brogradi e ka përgatitur terrenin për bojkotim të regjistrimit nga ana e shqiptarëve

Shqiptarët e Luginës së Preshevës do të bojkotojnë regjistrimin e popullsisë në Serbi që pritet të mbahet në tetor të këtij viti. . Riza Halimi, deputet në Kuvendin e Serbisë, sikur edhe Orhan Rexhepi nga LKSH (nënkryetar i Kuvendit të Preshevës) dhe Nagim Arifi kryetar i PD-së kanë thënë për agjencinë informative “Presheva Jonë” se përvec listave të regjistrimit që nuk janë në gjuhën shqipe, por në serbisht dhe të shkruara me shkronja cirilike ka edhe shumë probleme tjera që të impojnë bojoktimin e këtij procesi.

Kuvendi i deputetëve shqiptar, që është organi i vetëm që bashkon shumë parti në këtë zonë shqiptare në Serbi, ditë më aprë mori një vendim për bojkotimine regjistrimit të popullisë nga ana e e tri komunave shiptayre shumicë në Preshvë, Bujanoc dhe Medvegjë.
Fillimisht, kryetari i PVD-së Riza Halimi, njëherit deputet në Kuvendin e Serbisë, i ka deklaruar sot agjencisë informative “Presheva Jonë se “ke I sbhumë arësye pëer të bojkotuar, duke u nisur nga listat e regjistrimit të cilat nuk janë në gjuhën shqipe, por në serbisht dhe të shkruara me shkronja cirilike. Pra nga ketu fillimi diskriminimi dhe dalja e Serbiksë nga normat dhe standradet ndërkombëtare..”

Me regjistrim, nuk do të mund të shihet situate e shqiptarëve pasi shumë prej tyre janë shpërngulur nga këto zona. Prandaj ka shumë probleme si mosekzistimi i formularëve në gjuhën shqipe, që cenon të drejtën e rrespektimit të gjuhës amtare,-moskrijimi i kushteve për kthimin e popullatës së dëbuar më 1999,- largimi në masë i popullatës që nga viti 1999 për shkaqe sigurie,- pengesat në pajisjen e qytetarëve me dokumentacion personal, veçanërisht problemet në rregullimin e vendbanimeve dhe se rrezikohet ndryshimi artificial i strukturës demografike të këtyre komunave. Dhe atsh së fundi, lëvizjet e qytetarëve pas hyrjes në fuqi të Schengenit.”

Ndërsa për kryetarin e LKSH-së zotin Orhan Rexhepi (nënkyretar I Kuvendit komunal të Preshevës) thotë se partia etij dhe insitucioni që deejton është kategorikisht për bojkotim. Madje sipas z.rexhepi ne nuk jemi të bojkotit, por ketë na e ka imponuar vet serbia, menjë fajlë beogradi e ak përgartitur terrenin e bojkotit dhe ajo fare mirë ka ditur se shqiptarët do ta bojktojnë një proces të tillë. “Veq tjerash drejt bpjkotit na ka nxitur edhe shkaku se regjistrimi i vitit 2002 ka qenë tërësisht i fabrikuar, nga i cili na doli se komuna e Preshevës ka vetëm 21100 shqiptarë, derisa në zgjedhjet e fundit para tri vjetësh kishim 32340 votues shqiptarë, dmth kemi më tepër shqiptarë mbi 18 vjeç se sa Shqiptarë edhe mbi 18 edhe nën 18 vjeç, absurd i absurdeve. Tashti për këtë regjistrim janë paraparë formularët vetëm në qirilicë si dhe shumë shkelje tjera të rënda mbi Shqiptarët e Luginës së Preshevës,
prandaj bojkoti është i pashmangshëm. Lugina e Preshevës ka rreth 120 000 Shqiptarë derisa me regjistrimin e vitit 2002 ky numër na u zvoglua përgjysmë, në 59000 Shqiptarë…”

Kuvendi, siq e dini në fillim të kësaj jave kishte shprehur brengosjen lidhur me migrimin e vazhdueshëm masiv të shqiptarëve që rrezikon seriozisht ndryshimin demografik të rajonit, si dhe me mungesën e vullnetit politik të qeverisë serbe për veprime konkrete për kthimin e popullatës shqiptare të dëbuar nga ky rajon më 1999. Këtio arësyera dhe shumë tjera kanë bërë që ne shqptarët e tri komunave si shumicë ta bojkotojmë refgjistrimin e popullsisë..” ka deklaruar për agjencinë tone z.Nagip Arifi kryetar i Partisë Demokratike në Bujanoc.
Preshevë, 6 shtator / AIK-Presheva Jonë

Check out the resources below for www.essayclick.net more lists, including recommendations for young readers, scifi books, and the classics

One Response

  1. […] KosovaLindore – Portal Informativ » Liderët e Luginës së Preshevës … Shqiptarët e Luginës së Preshevës do të bojkotojnë regjistrimin e popullsisë në Serbi që pritet të mbahet në tetor të këtij viti. . Riza Halimi, deputet në Kuvendin e Serbisë, sikur edhe Orhan Rexhepi nga LKSH (nënkryetar i Kuvendit të … http://www.kosovalindore.com/ — Tue, 06 Sep 2011 10:03:00 -0700 […]

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress