Home » Lajme, Opinione » Lidershipi autokratik në demokraci

Lidershipi autokratik në demokraci

Ali Hertica 

Një anije pa kapiten është e dobët dhe gjithmonë do të dalë jashtë kursit. Një udhëheqës është gjithashtu i rëndësishëm për organizatat për të përcaktuar drejtimin drejt misionit dhe vizionit të përshkruar. Udhëheqja autokratike është një stil që siguron që organizatat të përpiqen për rezultate praktikisht të pa të metë. Fjala “autokratike” buron nga fjala e lashtë Greke “auto”, që do të thotë “vetja” dhe “kratik” që qëndron për “sundim”. Kështu, bëhet e qartë se udhëheqësit autokratë dihet që drejtojnë vetveten dhe u pëlqen t’u shpërndajnë komanda njerëzve që punojnë nën ta 

Eshtë e vërtetë që lidershipi autokratik është një nga stilet më pak të njohura të menaxhimit dhe nuk është aspak i përshtatshëm për çdo organizatë. Në procesin e udhëheqjes autokratike është  nje person që kontrollon dhe merr të gjitha vendimet në një nivel strategjik. Punonjësit në departamentet poshtë tij duhet të ndjekin.Drejtuesi autokratik ka shumë pushtet dhe përjashton plotësisht çdo formë të pjesëmarrjes, pjesëmarrjen e punonjësve ose ndonjë mënyrë tjetër të pjesëmarrjes nga punonjësit. Në vitet 1970, stili autokratik u bë më pak i njohur në krahasim me teoritë e tjera bashkëkohore të lidershipit. Diçka që nuk është e pranishme në udhëheqjen autokratike; pjesëmarrja për punonjësit është jashtë diskutimit.Sidoqoftë, udhëheqja autokratike bën dallimin midis një stili shfrytëzues dhe një dashamirës. Gjatë shfrytëzimit të udhëheqjes autokratike, lideri vendos se çfarë do të ndodhë, pa kontradiktë nga punonjësit dhe vartësit e tij,thjesht duhet të ndodhë. Në udhëheqjen dashamirëse autokratike, lideri ende vendos se çfarë duhet bërë, por më pas ai u shpjegon vartësve të tij arsyen për këtë. Ende nuk ka pjesëmarrje në këtë stil të fundit, por është hapi i parë drejt bisedës me punonjësit. 

Gjatë viteve, lidershipi autokratik është përballur me shumë kritika. Kjo kishte një numër arsyesh. Stili i administrimit autokratik u bë i famshëm kryesisht nga udhëheqës të caktuar ushtarakë dhe politikë, trajnerë sporti dhe ikona të epokës industriale. Merrni parasysh, për shembull, ish-presidenti amerikan Nixon, themeluesi i pasur i shqetësimit Rockefeller me të njëjtin emër dhe gjermani Adolf  Hitler. Shpesh shoqërohet me tiranë dhe diktatorë që përdorën mjete autoritare për të nxitur vartësit. 

Përkundër kësaj, shumë udhëheqës historikisht autokratë ishin novatorë që lëshuan revolucione në shoqëri ose industri, për shembull. Ata kishin dhuratën e kombinimit të ideve përparimtare, vetëvendosjes dhe udhëheqjes autokratike. Ngritja e Perandorisë Romake nën Julius Caesar, prodhimi i parë masiv i makinave nën udhëheqjen e Henry Ford dhe hapat e parë drejt një rrjeti rrugor Evropian nga Napoleoni janë shembuj të rëndësishëm këtu. 

Megjithatë, lidershipi autokratik ka një konotacion negativ dhe shpesh shihet si një lloj pozicioni prapa i menaxherëve të paaftë, të cilët nuk janë në gjendje të motivojnë dhe frymëzojnë punonjësit e tyre. 

Një udhëheqës autokratik është një sundimtar absolut. Ai drejton detyrat dhe jo aq shumë punonjësit. Shumë punonjës ndihen të pakëndshëm me një udhëheqës autokratik dhe kanë nevojë të dëgjohen dhe shihen. Sidoqoftë, pasi punonjësit kanë punuar për një menaxher autokratik për vite me radhë, është e vështirë për ta të mësohen me një stil tjetër menaxherial. Ata fillimisht do të shohin një menaxher pjesëmarrës me dyshim; ata janë të dyshimtë dhe mendojnë se menaxheri i ri do të testojë angazhimin e tyre dhe performancën e punës së tyre. 

Udhëheqja autokratike është funksionale në mjaft raste. Së pari, punonjësit e sapo filluar, të papërvojë kanë më shumë nevojë për udhëzim dhe më pak nevojë për pjesëmarrje. Stili autokratik i udhëheqjes është gjithashtu i vendosur për punonjësit që duhet të trajnohen shpejt dhe me efikasitet për proceset e prodhimit në industrinë e ushqimit të shpejtë ose punën në linjën e montimit. Udhëheqja autokratike është gjithashtu e zakonshme në profesionet ku ndodhin vendimet për jetën dhe vdekjen. Linjat e shkurtra dhe udhëzimet e shpejta parandalojnë keqkuptimet. Stili autokratik është i domosdoshëm dhe i domosdoshëm në sektorin e kujdesit shëndetësor, në polici, zjarrfikës, aviacion dhe në ushtri. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress