Home » Lajme, Opinione » Liria dhe demokracia po e kafshojnë bishtin e tyre – dhe njëri-tjetrin

Liria dhe demokracia po e kafshojnë bishtin e tyre – dhe njëri-tjetrin

Mr.Ali Hertica 

Ne i kushtojmë një rëndësi të madhe lirisë sonë, , dhe ndoshta edhe më shumë në Kosovën tonë. Ne na pëlqen ta vendosim atë si një shembull dhe gjithashtu na pëlqen të shtrijmë kufijtë e asaj lirie, veçanërisht kur bëhet fjalë për të shprehur mendimin tonë të rëndësishëm. E njëjta gjë, por në të kundërt, vlen për demokracinë, formën e qeverisjes që dikur ishte krijuar për të mbrojtur atë liri. Ju nuk duhet të keni shumë pjesëmarrje dhe pjesëmarrje, pothuajse rendi i ditës që qeveritë nuk pranojnë vullnetin e parlamenteve. 

Si rezultat, edhe liria e demokracia po kafshojnë bishtin e tyre – dhe njëri-tjetrin. Sidoqoftë, për të arritur një shoqëri të qëndrueshme, ato janë të nevojshme urgjentisht. Por zhvillimet dhe rishpërndarja komunale në Veri nuk janë plotësisht shembuj arbitrare se si terreni i një shoqëri të qëndrueshme  ngadalë po depërton shumë si rezultat i oportunizmit administrativ dhe politik. 

Kjo ka ndodhur më shpesh kohët e fundit,dhe në shumë raste ne mendojmë se është në rregull. Sepse ne mendojmë se liderët në pjesë të tjera të botës shpesh janë bastardë, sepse ata nuk zgjidhen në mënyrë demokratike. Gaddafi ishte një nga ata, për të mos përmendur Saddam Husseinin. Kështu që ne jemi të lumtur që ndihmojmë në prishjen e regjimeve të tyre dhe prezantimin e tyre.Vetëm, dhe kush do ta mendonte të jetë e mundur, ata udhëheqës të zgjedhur siç duhet mbajtën pikëpamje që nuk ishin në përputhje me imazhet tona ideale. Arsyeja pse ata duhej të linin fushën, të zgjedhura në mënyrë demokratike apo jo. Me sa duket demokracia ka kufijtë e saj.Tani ka ndodhur më shpesh në histori që në kohën e keqpërdorimit ekonomik një popullatë me nënshkrim jo-vendas  ku mendimit të pakënaqur dhe të padenjë,ne menduam se mësuam nga kjo. 

Megjithatë parlamentari mund të zgjidhet si drejtues i një partie që përbëhet nga një person i vetëm, përkatësisht ai vetë. Ne ligjin e demokracisë bëmë që të ndodhë edhe pse askush nuk mund të bashkohej me partinë e tij. Kështu bëhet emocionuese,sepse në të dy vendet, e njëjta parti, fitoi vetë një avokat të shkëlqyeshëm të plebishitit si një instrument demokratik, i cili kundërshtohet në njërën komunë dhe në tjetrën. A është shpallur tani pavlefshëm edhe nga fuqitë e interesuara më të larta? 

Natyrisht, shkretëtira arabe nuk është e njëjtë me atë që dredhja e Hagës dhe Krimesë është e pakrahasueshme me fshatin Groningen. Megjithatë, po shfaqet një zhvillim që, për të përdorur një gjermanizëm të përshtatshëm, është të paktën Unheimisch. Jo nga këtu. Jo e botës siç mendojmë se e dimë. 

Masa me të cilën matet nuk është më e njëjtë kudo. Po, ne duam të krijojmë demokracinë në të gjithë botën për të mbrojtur lirinë e qytetarëve. Por nëse ata qytetarë marrin lirinë të zgjedhin një drejtim që nuk u shërben interesave tona, atëherë thjesht ne nuk e njohim rezultatin. Shihni Egjiptin. Shih Krime. Aty ku regjimet autoritare janë hequr brutalisht, ne nuk jemi në gjendje t’u sigurojmë qytetarëve sigurinë e një kushti për demokracinë dhe lirinë e shfaqjes. Shih Irakun. Shih Libinë. Dhe ku mund të fitojmë para nga shtetet e udhëhequra totalitare, ne jemi në radhë të radhës dhe praktikat që kemi mbledhur në vendin tonë janë injoruar vetëm shkurtimisht në Kodin Penal 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch