Home » Lajme, Opinione » Më pak korrupsion është rezultat dhe jo shkaku i më shumë grave në politikë

Më pak korrupsion është rezultat dhe jo shkaku i më shumë grave në politikë

Ali Hertica 

Më shumë gra në pushtet është me të vërtetë një gjë e keqe për ata që preferojnë të shmangin rregullat. Për herë të parë, është treguar se më shumë gra në arenat politike kombëtare dhe lokale janë në ulje të korrupsionit. Edhe pse kjo ndoshta nuk do të thotë që gruaja është natyrisht më pak ..Hulumtimet kanë treguar tashmë që më shumë gra në kontrollin politik çojnë në më shumë investime në arsim dhe kujdes shëndetësor. Ne e kemi ditur për një kohë që vendet me më shumë gra në qeverisjen politike gjithashtu kanë më pak korrupsion. Por deri tani ka mbetur e paqartë se çfarë është shkaku dhe cili është efekti. A marrin gratë më shumë mundësi politike në vendet që janë më pak të korruptuara? Apo më shumë barazi gjinore në politikë çon në më pak korrupsion. 

Kurrë nuk mund t’i mbash të gjithë faktorët mjedisorë të qëndrueshëm në shkencat sociale. Hulumtimi ynë nuk bëhet në laboratorë. Si rezultat, ka pasur shumë dyshime në çdo studim të mëparshëm nëse lidhja është e drejtpërdrejtë apo jo. 

Prandaj, për këtë studim, kemi aplikuar katër metoda të ndryshme kërkimore dhe kemi kryer skanime të ndryshme të thellësisë rajonale, për të izoluar faktorët e mundshëm të jashtëm një nga një. Isshtë falë kësaj qasje që hulumtimi ynë është shfaqur në një ditar të njohur shkencor dhe konsiderohet një përparim “. 

Ka sigurisht shumë faktorë të tjerë që ngadalësojnë ose sjellin korrupsionin. Por pas këtij hulumtimi, unë jam më shumë se kurrë në favor të kuotave gjinore për mandatet politike “, përfundon ky studiues mashkull. 

Në nivel global, 24 përqind e deputetëve kombëtarë janë gra. Renditja drejtohet nga Ruanda, ku 61% e deputetëve janë gra. Në fund të listës do të gjeni një vend si Jemeni që nuk ka asnjë përfaqësues femër. Ruanda renditet në vendin e 48-të nga 180 vendet në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparencës Ndërkombëtare. Sigurisht, një vend në parlament nuk do të thotë qasje efektive në pushtet për çdo grua. Në Arabinë Saudite, një nga vendet më femra-jomiqësore në botë, një në pesë deputetë është një grua. Por ata akoma nuk mund të luajnë një rol real me domethënie në këtë vend. Për të pasur një ndikim në korrupsion, ato vende politike, lokale dhe kombëtare, duhet të përfshijnë një pjesëmarrje të vërtetë. Kjo nuk duket gjithmonë e lehtë për t’u matur. 

Kur vendi im, India, futi kuotat për gratë në politikë, ju pa se si ato gra ishin shpalh kukulla të burrave të tyre në periudhën e tyre të parë të politikës. Shumë burra e panë atë si një mënyrë për të siguruar fuqinë dhe ndikimin e tyre ekzistues. Natyrisht, një përfaqësim i tillë i rremë nuk bën asnjë ndryshim. Por kuotat funksionojnë. Sepse vërejmë që sapo këto gra zgjidhen për herë të dytë, ato shkëputen nga kthetrat e burrit dhe shkojnë rrugët e tyre të ndara. Pra, në planin afatgjatë ata do të bëjnë një ndryshim në luftën kundër korrupsionit “. 

Në çdo hulumtim të mëparshëm mbi këtë temë, me të drejtë u shtrua pyetja nëse gratë nuk janë thjesht më pak të korruptuara, sepse ata kanë më pak përvojë në rrjetet e korruptuara. Sapo gratë të fitojnë të njëjtën përvojë, të gjejnë qasje të barabartë në rrjetet e korrupsionit dhe pushtetit, a mund të zbehet efekti pozitiv vetë. 

 Përkundrazi,ky është përfundimi i dytë i jashtëzakonshëm i studimit. “Sa më gjatë dhe në mënyrë strukturore gratë janë në pushtet politik, aq më shumë ulet korrupsioni. Pra, marrëdhënia kauzë bëhet vetëm më e madhe me kalimin e kohës. Edhe kur politikanët femra janë të lidhur më mirë në rrjetë, korrupsioni nga prania e tyre do të vazhdojë të shtypet “. 

Pra, a janë gratë më pak të prirura për korrupsion se burrat? “Fatkeqësisht, ky nuk është përfundimi i studimit tonë,” thekson Jha. “Nëse do të ndodhte kështu, do të zbulonim gjithashtu që përfaqësimi më i mirë i grave në sindikata dhe ndërmarrjet private gjithashtu zvogëlon korrupsionin.  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2022 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress