Home » Lajme, Opinione » Mendimi politik gjatë viteve

Mendimi politik gjatë viteve

Mr.Ali Hertica 

“Demokracia: Një (formë ) e shtetit për të gjithë njerëzit që ndikojnë në grantet e qeverisë.”  

Ky është përkufizimi i demokracisë nga fjalorit . Për shekuj me radhë njerëzit kanë trajtuar tashmë me pyetjen se çfarë është demokracia, se si ajo duhet të jetë dhe të cilin ajo mund të marrë pjesë. Ndryshimet kanë kaluar mendimtarë politike të mëdhënj dhe të vogl kanë vënë në lëvizje.   Duke kthyer për të njohur se ndryshime të mëdha në mendimin politik u zhvillua. Disa periudha  

Disa nga emrat e parë të mdhënjë që kontribuan në mendimin politik ishin Platoni   dhe Aristoteli.   Ata jetonin në kohën e Athinës së lashtë, një periudhë që filloi rreth 500 pes. Athina ishte, ndër të tjera i njohur për arkitekturën e saj, kulturën dhe filozofinë e lulëzuar, diçka që Platoni dhe Aristoteli i kontribuojnë për të dorëzuar. Në Athinë, demokracia fjala ishte përdorur më parë: popull që do të thotë njerëzit Cratos do të thotë pushtet, sundimi. Prandaj mund të thuhet se demokracia është “shpikur” në Athinë. Demokracia në Athinë ishte një demokraci direkte, që do të thoshte se ajo do të mund të dëgjohet për çështje të rëndësishme. Njerëzit votojnë direkt, kjo është bërë nga një shfaqje e duarve në takimet publike.  

Në periudhën e dytë të rëndësishme e mendimit politik ishte Rilindja rreth 1350-1525. Rilindja filloi në qytet e shteteve italiane, ku është mirëqenia e bankierëve dhe tregtarëve të rritur në mënyrë të konsiderueshme. Interesi më klasik lulëzoi në mesë  qytetarëve të vetë-vetëdijshëm, siç duhet. Gjatë kësaj kohe ka jetuar Niccolò Machiavelli . E cili ishte pjesë e traditës republikane. Një element demokratik italian  të qyteteve-shtete është parë në bord, i cili është kryer nga zyrtarët e zgjedhur që puna e tyre të mund të ushtrojnë. Vetëm për një periudhë të caktuar kohe mbrapa.  

Në shekullin e 16-të, Reformimi ndodhi, i cili është një ndryshim i madh për përdorim të përditshëm të tilla si rrëfim të detyrueshëm dhe blerja e intelgjencave. Pasuria e madhe dhe pasuri e Kishës Katolike Romake ishte në kontrast të madh me thjeshtësinë e pasuesve të parë të Jezu Krishtit. Pasi ka pasur shumë forma të abuzimit që u mbajt në kishën katolike, shumë kritika në shekullin e pesëmbëdhjetë, ai erdhi në një këputje aktuale të kishës erdhi bashkësitë protestante. Luther   Kusht i argumentuar për të drejtën e rezistencës nga ana e autoriteteve lokale, të udhëhequr Reformimi në Zvicër dhe Gjermani. John Calvin  e udhëhequr lëvizjen protestante në Francë. Ai argumentoi se opozita nga ana e autoriteteve lokale ishte e justifikueshme, sepse ata janë zgjedhur nga populli.  

Në shekullin e 17-të, Holanda ishte një Republic ekonomikisht të begatëshëm. Tregtar të suksesshëm me jashtë do të thotë se edhe ekonomia lulëzoi edhe në shumë fusha të tjera, për shembull shprehur në vëmendjen e madhe të artit. Gjatë kësaj kohe filozof Baruch Spinoza  i Njohur për idetë e të cilit më vonë do të dorëzojë të iluminizmit francez një kontribut të çmuar.  

Në Angli në shekullin e 17 kishte dy revolucione . Revolucioni i parë udhëhoqi Anglinë nga një monarki në një republikë të ndryshuar,dhe revolucion i dytë erdhi një monarki kushtetuese e themeluar. Të drejtat e popullit dhe parlamentit u njohën në monarkit kushtetuese nga King William III dhe gruas së tij, dhe ishin mishëruar në Kartën e të Drejtave në vitin 1688. Ky ligj ishte baza ne demokracin angleze dhe përshkroi të drejtat e të gjitha anglezëve. Në këtë kohë ka jetuar edhe mendimtarët politike Thomas Hobbes dhe John Locke   . Hobbes ikun ga revolucioni i vendit dhe nga atje ka dhënë kontributin e tij në mendimin politik. Para dytë ‘Revolucionet e Lavdishëm’ Locke ka shkruar “Kujtimet” e tij në të cilën ai e ka  pranuar në rezistonin acar.  

Shkenca gjithashtu bëri një hap përpara në shekullin e 17-të. Tendencat vazhduan në shekullin e 18 kur zona e shkencave natyrore zbulime spektakolare janë bërë, si zbulimin e gravitetit. Kjo krijoi një pjesë të madhe të besimit në arsyen se njerëzia dhe ideja ishin  një menaxhimi racional i kompanisë  ku do të jetë e mundur. Ky ishte shekulli i iluminizmit, në të cilin mendimtarët të ndryshme ishin aktive, si Adam Smith   Charles de Montesquieu   Jean-Jacques Rousseau   dhe Marquis de Condorcet   . Një nga teoritë më të njohur të kësaj periudhe erdhi nga Montesquieu, në ndarjen e gjyqësor, ekzekutiv dhe legjislativ.  

Në fund të shekullit të 18-të, revolucioni industrial në Angli. Shpikja e motorit me avull, ndër të tjera të bëra prodhimit makine mund të gjen, i cili është një kohë e madhe e kursimeve dhënë vendeve. Transporti bërë një zhvillim të shpejtë pas shpikjes avullore dhe tren me avull. Përveç që produkti erdhi brenda dorës së qytetarëve të zakonshëm, gjithashtu ka pasur revolucion industrial një klasë punëtore dhe një klasë sipërmarrëse. Për shkak të pagave të ulëta të punëtorëve, kishte një boshllëk të madh në mes të biznesmenëve të pasur dhe punëtorët e varfër. Në këtë periudhë ka pasur shumë përgjigje anti-demokratike të Iluminizmit. Në Angli, megjithatë, mbeti një lëvizje që parimet demokratike  të ndjekur në mënyrë aktive, të udhëhequr nga, të tjera, radikal e liberale James Mill   , John Stuart Mill   Pastaj do të vijë. Hapat e tij  

Përveç rritjes së liberalizmit në Angli, ku ishte kryesisht parimet e lirisë, barazisë dhe socializmit ishte edhe  në Rusi. Revolucioni industrial i klasës punëtore nuk i kishte dhënë të rritet me pasuri të mëdha dhe ata kishin për t’u marrë me kushtet e këqija të punës dhe strehim të papërshtatshëm. Filozofi gjerman Karl Marx  i dhënë në mes të shekullit të 19-të, një kontribut të madh në shfaqjen e socializmit në Rusi, në bashkëpunim me Friedrich Engels. Pasuesit e liderit Revolucionit rus Vladimir Lenin   , i cila bëri thirrje për një parti të revolucionarëve shpikes profesionale do ta quajnë veten komunistë më vonë.  

Shekulli i 20-të ishte një demokraci e trazuar. Gjysmat e parë ishte e dominuar kryesisht nga dy luftëra botëror, të cila u pasuan menjëherë nga Lufta e Ftohtë. Pas rënies së murit dukej për të ardhur në fund ndaj komunizmit se bota tani do të zhvillohet Terrorizmi siç e njohim ne  që nga 11 shtator 2011 ende nuk ishte kryer, dhe dukej vetëm për të bërë rrugën për demokraci. Për të ardhmen e rendit botëror  të përshkruar duke e  përfshi Francis Fukuyama   dhe Samuel Huntington   Ku ata morën qëndrim të kundërt. Në frontin ekonomik  dhe i dha Milton Friedman   një kontribut i rëndësishëm me përshkrimin e tij të marrëdhënieve mes qeverisë dhe tregut. Si teoria e tyre do që marrëdhënie e realitetit të shendrrohen në të  ardhmen ku do të duhet të theksoheshin ..  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress