Home » Lajme, Opinione » Mendje mdhënjet dhe fonomeni i liderëve

Mendje mdhënjet dhe fonomeni i liderëve

Ali Hertica-4Në kundërshtim me atë që mësohej tradicionalisht gjatë mësimit të parë të filozofisë,d.th. në kundërshtim me atë që asnjëherë nuk është e mundur të përcaktosh duke u nisur nga një e dhënë empirike ,se ç’është e mira shoqërore,e pikrisht këtu ishte ajo që duhet bërë dhe të mbështetësh fort në kuptimin e të mirës shoqërore mbi të dhanat empirike ,apo më sakësisht më ligjin e shoqëris së moderuar të liderve Kosovar për deri sa ligjshmëria shoqërore sundon ashtu  sikurse ligjshmëria e natyrës mbi të gjitha fonomenet  përkatëse,atëherë në fund nuk ekziston veçse një përmasë e vetme për të gjithë realitetin pozitiv.Kjo do të thotë që shkencës t’i lihet të gllabërojë ose moralit individual njerzor të një shoqëria siq është e Kosovës.

 

Megjithatë sipas filozofis kjo është pozitive dhe nuk ekziston akoma tek ne ,sespe tek ne është qudetrisht kur një njeri rritet në pozicione është veshtir ta takosh apo të bisedosh, kur bie nga ajo pozit ai njeri ulet dhe gjenë shoqëri edhe me një bari.

 

Kjo dukuri është një gjendje e foshnjëris ndaj këtyre njerzve të skenës politike,ndaj ai nuk mund  të tregon asgjë veçë  disa premisa dhe mundësit e tijë të brendshme të kulturës individuale.Filozofia pozitive duhej të bëhej sintez sistematike e të gjithë dijës njerëzore,si e asaj teorike në kuptimin e filozofit Kant ashtu ëshë e dijs së praktikës në jetën individuale.

 

Na kujtohet dallimi rrënjsor i bërë nga shum filozof modern ndërmjet arsyjes së kaluares teorike dhe arsyjes praktike, kjo e fundit ekziston duke u kushtuar absulutizmit shoqror,një ndarje e rreptë pa kalime dhe tranzicion,pa asnjë mundësi përveç faktit që arsyja teorike është e udhëhequr nga po i njëjti vullnet për të arritur të vërtetën sa edhe arsyja praktike.

 

Por tek filozofët ne kemi një  ide  në fillim është përevoja pastaj duke nisur nga faktet e vezhguara përftyrohën ligjet .Ligjet lejojnë të njihet rrjedhja e jetës reale dhe në asnjë fushë e jetës së njerzëve,dhe të shoqërisë.Shoqëria nuk ka më asnjë funksion ,asnjë objektiv për këta njerz mendje mdhej ku përfundimisht është e tashmë e tejkaluar nga kultura individuale.

Ali Hertica

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress