Mjeku e lufta liria dhe e shteti

Read Time:3 Minute, 54 Second

Mr.Ali Hertica 

Duke qenë mjek atdhetar dhe humanist i shquar qysh në fillim të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, shfaq interesim për të ndihmuar luftën dhe të plagosurit nga dr, Valbon Gashi kirurgvaskular ndihma e tij në shërimin e luftëtarëve dhe eprorëve të UÇK-së, ishte e pazëvendësueshme, pasi pikat shëndetësore nuk kishin të paisura por të domosdoshme për sherim të luftarëve . Mungesa e personelit dhe e furnizimeve vuan gjithashtu nga pacientët që kërkonin kujdes paliativ. Nëse po kërkoje të shihje edhe vizualisht tmerrin e përjetuar në shtretërit e spitaleve të improvizuar në zonën operative të Llapit, ishte e pamundur të vëreje diçka përtej rrëfimi mirpo doktori Valbon Gashi edhe pse ishte kohë lufte i sheronte çlirimtare ku edhe i motivonte për shendeti dhe luftën .Nëse flasim për stres e ankth, të cilin në mënyrë automatike vetëm nga të menduarit e tepërt, të pasurit përgjegjësinë e shërimit të të plagosurve në të njëjtën kohë kur prisni nga momenti në moment rënien e ndonjë granate mbi çati, është përdhosje e dinjitetshme mbi krejt streset e ankthet tjera të përditshmërisë urbane në Kosovën e lire. Marrëdhënia mjek-pacient ishte një marrëdhënie në mes të  stafit mjekësor të trajtuar për  pacient të veçantë gjatë një procedurë mjekësore të krijuara marrëdhënie kryesore mjekësore. Historiani Mjekësi Chris SEAGER dikur i famshëm ka thënë: “Çdo veprim gjithmonë përfshin dy lloje të mjekësisë partive: mjek dhe pacientit, ose, më gjerësisht, të komunitetit mjekësor dhe të shoqërisë, nuk është asgjë më shumë se aspektet mjekësore të marrëdhënieve në mes të dy grupeve . Të deklarohem në këtë pikë është thikë me dy teha: në njërën anë duhet kuptuar kolegët që kërkojnë kushte më të mira dhe rrugë për zhvillim profesional, në anën tjetër duhet pasur kujdes që të mos dobësojmë qasjen për kujdesin shëndetësor në  Kosovë. Një fluks i kontrolluar është në sytë e mi një zgjidhje ideale. Që të arrihet deri këtu, ne duhet të kemi diskutime kontroverse me udhëheqësit politikë në Kosovë,e pasi që ata janë faktorët që munden t`i krijojnë kushtet dhe mundësitë për vendosjen e rregullit në këtë çështje”.
Por, Kirurgu vascular dr. Valboni Gashi  me gjithë rezervën që ka për të folur së jashtmi për problem që duhet të preokupojë autoritetet  e shtetit , Në anën tjetër duhet, p.sh. në Kosovë dhe në Shqipëri, sa më shpejt të bëhen reformat e duhura të sistemit të sigurimit shëndetësor. Kjo do të rrisë cilësinë e trajtimit por edhe njëkohësisht do ta bënte këtë profesion më tërheqës për gjeneratet e reja. Ka edhe shumë pika, por këto diskutime duhen bërë në takime direkte dhe publike me ata që janë vendimmarrës.Kjo kategori vitale e shoqërisë sonë për të mos u bërë kategori sociale është e detyruar të punojë pa orar, qoftë në institucione publike apo në ato private, pa mos e llogaritur lodhjen dhe cenimin e shëndetit të tyre, duke e privuar veten nga jeta e tyre private e familjare vetëm e vetëm për të siguruar një jetë më të mirë për veten dhe familjet e tyre,. Sot është koha, sikur që ka qenë edhe dje, që liderët politik qoftë në pushtet apo në opozitë të krijojnë një strategji kombëtare duke u mobilizuar të gjithë për të “ruajtur  dhe mbajtur trurin që e kemi brenda, para se ta mendojnë kthimin e trurit nga jashtë”. 

Sot mjekët e rinj për fatin e keq janë duke ikur çdo ditë nga Kosova. Ata pothuajse të gatshëm janë duke shkuar në Gjermani e vende tjera të Evropës andaj para se ta mendojmë ikjen e “trurit” si mobilitet-vlerë të Bashkimit Evropian, këtë ikje duhet ta llogarisim si fatkeqësi dhe humbje të madhe për Kosovën tonë të dashur, andaj është koha për të vepruar. Duke pasur parasysh se çdo vit diplomohen 300 mjekë nga Fakulteti i Mjekësisë i Universitetit të Prishtinës, dr.Valboni thotë se numri i madh i profesionistëve të përgatitur mjekësorë që lënë vendin po paravendos probleme për të ardhmen e shërbimit shëndetësor, i cili tashmë ka një varg problemesh të tjera. Ai thekson nivelin e lartë të papunësisë të profesionistëve të përgatitur mjekësorë dhe largimi nga Spitali , kushtet e dobëta të punës dhe rrogat e ulëta si disa nga arsyet kryesore përse mjekët e lënë Kosovën. 

“Me largimin e secilit mjek mbeten boshllëqe shoqeria dhe shteti , dhe kjo padyshim se vërehet kur kemi të bëjmë me një moshë mesatare mbi 51 vjeçare të mjekëve të punësuar dhe specialist te fushave të ndrushme  Kirurgu vaskula Dr.Valbon Gashi  pohon se në përgjithësi ka mundësi të pakta në Kosovë për mjekët sikur vetvetja e tij, ndërsa mundësitë për specializim janë të rralla dhe kur paraqiten, shpeshherë janë të papaguara. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Derek Chollet: Kosova duhet të përmbushë të gjitha zotimet në kuadër të dialogut, përfshirë edhe Asociacionin
Next post Komiteti LIBE i Parlamentit Evropian ka votuar me shumicë PRO liberalizimit të vizave për Kosovën