Home » Lajme, Opinione » Ndalimi i partive në të vërtetë kufizon demokracinë

Ndalimi i partive në të vërtetë kufizon demokracinë

Ali Hertica

Deklarata bazohet në një numër të keqkuptimeve, supozime të pasakta dhe jo vijuese. Së pari, “burimi më i lartë i legjislacionit” do të ishte “vetë qytetari”. Ky formulim disi i çuditshëm mund të shpjegohet në disa mënyra, është e vërtetë në atë që parlamenti i zgjedhur përfaqëson legjislaturën. Nga kjo (jo sekuenciale) nuk vijon se është ‘e padëshirueshme’ (subjektive) që partitë politike kanë shumë pak mbështetje nga mbështetësit e tyre për pozicionet e tyre substanciale (a ka edhe jo thelbësore?)

Sugjerimi që mungesa e demokracisë së partive të brendshme “kufizon padrejtësisht rolin e qytetarit si burim i fundit i legjislacionit” tregon në dy mangësi: 1. Një pakuptim i demokracisë përfaqësuese (votuesi – parlamenti) 2. Mendimi i gabuar se ndikimi i qytetarëve në politika dhe ligji bazohen në demokracinë e brendshme partiake, ndërsa më pak se 30.5% e qytetarëve janë anëtarë të një partie politike

Dhe pastaj kjo: “Në fund të fundit, një parti mund të bëjë propozime që kufizojnë demokracinë, pa ndonjë që të jetë në gjendje të bëjë asgjë në lidhje me të”

Shtë disi e jashtëzakonshme se si bërja e ‘propozimeve’ të caktuara mund të kufizojë demokracinë. Sugjerimi se është e rrezikshme që “askush nuk mund të bëjë asgjë në lidhje me këtë” është plotësisht i çuditshëm. Thjesht mund të qeshësh me një propozim, apo jo? apo votoni larg?

Ky propozim synon të përmirësojë demokracinë duke rregulluar përmbajtjen demokratike të partive me ligj, por në thelb demokracia është në të vërtetë e kufizuar. Kufizon lirinë për të ngritur parti dhe për t’i organizuar ato sipas gjykimit tuaj. Ai e heq pushtetin larg votuesve (qytetarëve!), Dhe ia jep atë gjyqësorit (Gjykata Supreme në këtë rast). Ndikon në lirinë e shprehjes.

Pozicioni i vendosur këtu ka për qëllim mjaft transparent në ,VV. Ndërsa me siguri mund ta fajësoni këtë parti për sjellje të pahijshme dhe të krisura, ajo nuk ka ambicie për të minuar sundimin e ligjit dhe demokracinë. Dëshira për të qenë në gjendje të përjashtojmë një palë të tillë nga lart, është e qartë nga deklarata, duke treguar gatishmëri ose paaftësi për të luftuar palën për argumente. Të paktën, kjo tregon një mungesë besimi në procesin demokratik.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch