Home » Opinione » Nikolla Tesla , shqiptar?

Nikolla Tesla , shqiptar?

“Vërtetë historia ka nevojë për dokumenta thot publicistiArben.Llalla .

, por në raste të caktuara ka nevojë edhe për logjikë të thjeshtë”.Duke u nisur prej këtij principi atëherë pohoj që Nikollë Tesla ishte shqiptar.

Kush ishte Nikolla Tesla? I lindur me 1856 në qytetin Smiljan(Kroaci) ,dhe vdiç në Nju Jork në vitin 1943. Ishte një zbulues i madh amerikan në fushën e elektrikës. Në Amerikë ai emigroi në vitin 1884,

 

Tesla ishte me origjinë nga një familje serbe(?).Babain e kishte prift ortodoks dhe nënën e pa shkolluar(?) por shumë inteligjente. Prindërit e Tesles ishin ngaSerbiajugeperndimore afër Malit tëZi (O`Neil 2007)

Ai ishte i krishter ortodoks ,por më vonë në jetën e tij nuk e merrte vehtën si “besimtar në kuptimin ortodoks” dhe e kundërshtonta fanatizmin fetar, pra botëkuptimet e tij fetare ishin të pasigurta ,në bazë të deklaratave që i bënte për fenë (O`Neil 2007)

Në gazetën “Vecernje Novosti “ shkruan se foton e origjinale të Nikolla Tesllës që po e shofim e ka Slobodan Nikoliçi i Krushevcit  të cilën e  muarr nga një kusheri i Nikollës .Fotoja është e vitit 1880,, pra 4 vjetë pra se të emigronte në SHBA.

 

Nëse vërtetë historia ka nevojë për dokumenta  që e thot me plot kuptim ,publicisti Arben.Llalla , ne në rastin e Nikolla Teslës po bazohemi  në ate që

për raste të caktuara ka nevojë edhe për logjikë të thjeshtë.

 

Logjika e thjeshtë është kjo ,nëse prindërit Tesles ishin ngaSerbiajugeperndimore afër Malit tëZi (O`Neil 2007) kjo do të thot se ishin nga Sanxhaku pa dyshim ; por kurrkund nuk e japin vendin e sakt të asaj Serbije Jugperendimore (?).

Pastaj babai i tij nuk dinte as shkrim e as lexim deri sa u bë prift ortodoks, dhe u bart familjarisht në Kroaci .Pse në Kroaci?

Fotoja e tij me veshje kombëtare shqiptare ,e bër 4 vjet para emigrimit për në ShBA, tregon diçka. A mos ishte fare nostalgjije për të kaluaren e familjes se tij.? Pse serbet e heshtin këte.? Pse mu në veshje kombëtare shqiptare ?  A vërtetë mendonta ai se ishin veshje serbe?

Pastaj mospërfillja e fesë ortodokse . Ndoshta nuk  e shifte si fe të vetën. A mos iu është imponuar ortodoksizmi?Kjo çka shkrova duhet të jetë vetëm një nxitje për hulumtime të më tutjeshme.

Por siqoqft është më se bindëse Nikollë Tesla ishte shqiptar.

 

Fahri Xharra    04,01,12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tesla wearing the Serbian national costume, c.1880.

Tesla në kostumin nacional serb(?)

3 Responses

  1. artini thotë:

    Sanxhaku me shumice jane shqiptare dhe prejardhja e tyre jane nga rrethi i Shkodres te ikur me ramjen e fundit te kalas te Rozafes,ne luften e Skenderbeut kunder turqeve.Prandaj mundet me qene edhe familja Tesla ka qene ne ate pjese te Peshterit kurse ato tradita shekullore te mose jene harruar bashke me veshjen.

  2. lumi thotë:

    Po pse nga Shkodra? ata jane banor vendas, shqiptar gjithsesi. nuk perjashtohet mundesia qe te kete edhe shqiptar nga shkodra qe jane vendosur aty por jo te gjithe.

  3. lumi thotë:

    Edhe shqiptaret ortodoks jane shqiptar si mund te jete rasti i Nikola Tesles i cili ishte ortodoks. Ne periudha historike kemi qene te krishtere ska asnje dyshim per kete.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress