Home » Lajme, Opinione » Një debat në lidhje me luftën kundër virusit corona

Një debat në lidhje me luftën kundër virusit corona

Ali Hertica 

Shtetit kushtetues demokratik, duket se shqetësimi është më i vogli kur njësia e kujdesit intensiv së shpejti po fryhet dhe mjekët luftojnë për jetën e pacientëve të tyre. Regjimi kinez admirohet për luftën e tij rigoroze kundër virusit, pjesërisht falë vendosjes masive të teknologjisë së kontrollit. Në të gjithë botën, qeveritë po vendosin një masë emergjente pas tjetrës për të shpëtuar jetën e qytetarëve të tyre dhe për të zbutur goditjet masive në ekonomi. Siguria është e para, dhe shëndeti është para lirive civile në këto kohë krize. Angela Merkel, një nga udhëheqësit evropiane me jetë më të gjatë, theksoi në fjalimin e saj televiziv nevojën për të marrë vendime politike në mënyrë transparente dhe me përgjegjësi gjithëpërfshirëse në një demokraci të hapur. Sidomos në kohë krizash. 

Kjo u dha fjalëve të saj një ngarkesë ekstra emocionale. Kufizimet e reja mbi qytetarët, të pashembullt “për jetën tonë dhe vetë-imazhin tonë demokratik”, goditën rëndë Kancelarin. Merre këtë nga unë: Për dikë si unë, për të cilin udhëtimi dhe liria e lëvizjes ishin një e drejtë e fituar me vështirësi, kufizime të tilla mund të justifikohen vetëm në një domosdoshmëri absolute. Ata nuk duhet të merren kurrë lehtë, dhe vetëm mbi një bazë të përkohshme në një demokraci – por ato janë të domosdoshme për të shpëtuar jetë tani “. 

Tani nuk ka asnjë arsye për të supozuar se qeveria gjermane, ose holandezët, po i merr masat aktuale “lehtësisht”. Por procesi demokratik duket se ka përfunduar në karantinë. Dhoma e Përfaqësuesve takohet fizikisht vetëm për debatet e nevojshme, në përbërjen më të vogël të mundshme. Këtë javë janë dy. Një debat i ri në lidhje me luftën kundër virusit corona dhe një konsultim legjislativ me Ministrin e Financave Hoekstra rreth miliardave shtesë që nevojiten. Pas debatit disa orësh javën e kaluar, në të cilin kryesisht dhe Forumi për Demokraci sulmuan kabinetin, u ngrit një diskutim: a duhet deputetët të mbështesin unanimisht qeverinë në kohë krize, apo duhet të ushqehet hapësira për debat dhe kritika, edhe nëse atë hapësirë​​të marrë nga politikanë që jo gjithmonë i respektojnë faktet e paraqitura nga shkenca? 

Kjo e fundit mund të jetë rasti, por ajo që është në tryezë këtu është pyetja klasike nëse “ndarja e pushteteve” duhet gjithashtu të respektohet në mënyrë rigoroze në kohë krize. Detyra e monitorimit të parlamentit tani është përqendruar në politikën e krizës, por i njëjti tension është i dukshëm që lind në diskutimet rreth lirisë së shprehjes. Kjo vlen edhe për mendimet që shumica i sheh si “të padëshirueshme”. Ato nuk duhet të ngatërrohen, por kundërshtohen ose hidhen poshtë publikisht. 

Në nivelin lokal, procesi demokratik në masë të madhe ka ngecur. Këshillat bashkiakë nuk do të mblidhen për momentin, madje as në qytete të mëdha .Vendimmarrja dixhitale nuk është ende e mundur me ligj, por një takim urgjent është i lejuar. Që nga java e kaluar, gjyqtarët merren vetëm me çështjet më urgjente, në gjykata thuajse bosh. Forca e katërt, media, gjithashtu vështirë se ka kohë për të marrë frymë tani që lajmet dhe masat bien mbi njëri-tjetrin çdo ditë. Rregullat për të mbajtur një distancë e bëjnë mënyrën e zakonshme të mbledhjes së lajmeve shumë më të vështirë. 

Kjo luftë me aspektin fizik të procesit demokratik është e dukshme në të gjithë Evropën. Po rregullat për pjesëmarrjen në votim, për kuorumet për vendimmarrje? Cilat janë pasojat kur drejtuesit ose përfaqësuesit sëmuren, për bordin ose shumicën në parlament dhe komisione? Në Evropë, vetëm Spanja tani lejon votimin telefonik, për parlamentarët, mbi legjislacionin e emergjencave. Në vendet e tjera evropiane, këto ligje vendimmarrëse nuk duket se përshtaten kaq shpejt dhe takimet zhvillohen vetëm përmes videos. Ajo që nuk është e lehtë në institucionet e Brukselit, tani që përkthyesit gjithashtu nuk janë në gjendje të bëjnë punën e tyre normale.  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch