Home » Opinione » Një përgjigje modeste për Z.Schmitt!

Një përgjigje modeste për Z.Schmitt!

I dashur Z.Oliver Jens Schmitt.

Vendosa të shpenzoj pak nga koha ime “e shtrenjtë” duke ju shkruar juve,sepse prej ca kohësh tashmë,jam një dëshmitar i pandërgjegjshëm i sulmit tuaj të veçantë zvicerian ndaj vendit,historisë dhe popullit tim.

Ju duhet të dini Z.Schmitt,se edhe pse unë nuk mund të konsiderohem një historian,sidoqoftë,duke qenë një shqiptar,unë jam mëse i ndërgjegjshëm për origjinën,historinë dhe paraardhësit e mi të lavdishëm.

Pra unë jam vetëm një shqiptar,i cili përveç detyrimeve të tija ditore,punës etj,ka të nevojshme që të përballi këndvështrimet e tij me persona si ju,sikur unë dhe ne shqiptarët,të mos kishim gjëra më të rëndësishme për të bërë në jetë!

Dhe për t’ua thënë ndershmërisht,unë kam mënyra shumë më të mira për t’a kaluar kohën time,sesa të lexoj esetë apo librat tuaj,të cilët ju me aq “dashamirësi” na dedikoni neve shqiptarëve.

Por meqë ju nuk dini t’a ndalni punën tuaj,e cila konsiston kryesisht në “dhurimin” e “mrekullive” tuaja në lidhje me origjinën dhe historinë tonë,atëherë unë e ndjej veten të detyruar t’ju përgjigjem.

Kjo sepse me ju gjërat qëndrojnë në një pozicion më të ndryshëm se me çështje të tjera të hapura me fqinjët tanë grekë,serbë apo çfarëdo qofshin.

Ju bëni pjesë në atë lloj perëndimorësh,të cilët kanë bindjen se nëse dhe kur ata thonë diçka,ne shqiptarët e prapambetur dhe malësorë duhet vetëm t’ju duartrokasim dhe të marrim për të mirëqenë çfarëdolloj gjëje që del nga goja juaj “gënjeshtare” dhe mendja juaj e ligë.

Ne akoma nuk jemi aq të zhvilluar,po keni të drejtë e ne po ashtu jemi mjaft mbrapa Europës dhe vendlindjes suaj Zvicrës në shumë aspekte.

Ne jemi prapa Perëndimit për nga mënyra sesi ne sillemi me vendin tonë,me vetveten,tokën tonë,me ligjin,korrupsionin e me krimin që herë pas here trondit shoqërinë tonë.

Nuk them kurrësesi se kjo gjë është e pavërtetë!

Por meqë ju nuk përfaqësoni BE-në,OKB-në apo ndonjë Organizatë Jofitimprurëse,meqë ju nuk i jepni asgjë përveç llumit të qelbur vendit tim (ai llum që ju po përpiqeni me çdo kusht të hidhni mbi historinë tonë)…atëherë unë kam gjithë të drejtën,që të marr ca kohë për të thënë gjithçka ndjej.

Tani juve do dëgjoni nesë ju jeni një burrë që i qëndron pohimeve të tij,do dëgjoni një shqiptar i cili i thotë me zë të lartë JO provokimeve të tuaja banale.

Pata dëgjuar dikur,se patët marrë mundimin të flisnit për Gjergj Kastriotin dhe duhet të them se ajo çfarë më erdhi në veshë,më ngriti mua dhe çdo bashkatdhetar timit,nervat pa masë,por ca kohë më pas ju pashë dhe dëgjova juve personalisht të tërhiqeshit nga disa prej pohimeve tuaja duke mohuar të keni pas thënë se Skënderbeu nuk ka qenë shqiptar.

Sepse në këtë rast unë mund t’ju them,se kushdo të ishte përpjekur që të mbështeste teza të tilla,ai do ishte po ashtu i aftë të pohonte se Luigji i XIV nuk ka qenë francez,por italian dhe që Jul Çezari nuk ka qenë perandor romak,por një udhëheqës barbar gjermanik.

Po qe se ju dhe çdo fallsifikues i historisë së të tjerëve,gjeni një evidencë të vetme TË VËRTETË që Gjergj Kastrioti të ketë qenë tjetër gjë përveçse arbër-shqiptar,atëherë unë do të jem i pari që t’ju përshëndes.

Nëse ai,përveç gjuhës së nënës (shqipes),ka folur edhe greqisht,serbisht,italisht apo latinisht,kjo gjë neve vetëm sa na fakton inteligjencën dhe kapacitetin e lartë të trurit të tij dhe për më tepër,siç e dimë,gjuhët e shkruajtura në atë periudhë,kanë qenë pikërisht ato që sapo përmenda më sipër.

Nëse Lidhja e Lezhës dhe princërit shqiptarë që aty morën pjesë,nuk ishin shqiptarë,ju lutem zoti historian,na i paraqisni argumentet tuaj!

Por meqë të tilla fakte nuk ekzistojnë,atëherë juve u duhet t’i shpikni ato!

Meqë shqiptarët e Greqisë,Arvanitët dhe shqiptarët që pas pushtimit turk u larguan për në Itali,quhen akoma sot e kësaj dite Arbëreshë,atëherë argumentet tuaja dhe të tjerëve si ju,janë të lindur të vdekur.

Por duke ardhur tek e tashmja,dëgjoj sërish që “hobby” juaj i preferuar i lidhur pakthyeshmërisht me shkatërrimin e themeleve të historisë sonë,ka dhënë frytet e tij më të reja.

Pra kështu lexoj diçka,me qëllim që të shoh me sytë e mi,se çfarë shkruani kësaj rradhe për ne.

E njëjta gjë si gjithmonë.

Ndoshta nuk i keni bërë mirë detyrat e shtëpisë zoti Schmitt?

Ndonjë copy-paste nga librat serbë,grekë e maqedonas?

“Kush kopjon,kalon klasën”-themi me humor neve në Shqipëri,pra edhe ju kështu i “siguroni” titujt e doktoraturat,duke na e nxirë historinë neve me tezat më të fëlliqura të qarqeve më shoviniste të fqinjëve tanë më duket!

Sepse po qe se kushdo shkon të bëjë një bisedë miqësore me këdo historian serb,grek apo turk,atëherë do të dëgjoheshin të njëjtat gjepura për ne shqiptarët.

Jam shumë “i kënaqur” që në sytë apo të paktën syzet tuaja RACISTE,ne shqiptarët nuk konsiderohet të kemi “bisht” apo që hamë fëmijë e gjëra të tilla.

Sepse juve jeni një RACIST zoti Schmitt,e ç’ke me të që jeni i tillë!

Pranojeni këtë gjë dhe unë do të jem i pari që të mos jua çaj më kokën me kundërshtitë e mija.

Paskëtaj shpirti im do jetë mëse i qetë,sepse unë do t’a di që kundërshtari im/ynë,ai i cili jeton për të na diskretituar historinë dhe vendin tonë,ai është veç një racist tjetër, i cili ka gjetur qëllimin e jetës së tij të parëndësishme,në urrejtjen ndaj shqiptarëve!

Kjo së fundi është një shenjë shumë e mirë,sepse sipas idesë sime kjo domethënë se ne shqiptarët jemi aq të rëndësishëm,saqë shumë njerëz,si juve e jo vetëm shovinistët e fqinjëve tanë,për këtë arsye na urrejnë neve kaq thellësisht!

Jepi Schmitt,na urre me të gjithë forcën!-Mish e dhjam do na bëhet!

Se mos je i pari ti që na urren e me siguri nuk do jesh i fundit që e bën këtë gjë more birbo!

Tani përsa i përket këndvështrimeve të tua,ti që pretendon se ne s’jemi as ilirë,se s’kemi fare histori të provuar,se s’kemi gjuhë,jo,jo,jo…….dhe jo!

S’na the asnjë gjë të re mor djalë!

Asnjë gjë prej gjëje!

Bëhu cazë më krijues o njeri,se ndryshe do biesh në të njëjtën retorikë të të tjerëve para teje.

Ke dëgjuar ndonjëherë për Naçartanian përpara gati 170 viteve,për Megali Idean,për Ilia Grashaninin,për Vaso Çubrilloviçin dhe planin e tij për përzënien dhe zhdukjen e shqiptarëve,për Millosheviçin dhe për dhjetëra-mijëra shqiptarë të vrarë brutalisht,therur,përdhunuar dhe të larguar me forcë nga toka e shtëpitë e tyre,të çuar drejt vdekjes në kampe shfarosjeje apo të dënuar me ekzil të përjetshëm në shkretëtirat e Anadollit?

Më shumë se 10 mijë shqiptarë të vrarë vetëm gjatë luftës së fundit në Kosovë (Reçaku të kujton gjë more?),ata janë vetëm një pjesë e vogël e së vërtetës shqiptare që ti e urren dhe përçmon aq shumë!

A e di ti se sipas vetë burimeve serbe,vetëm përgjatë periudhës 1912-1913,në të gjithë territoret e pushtuara shqiptare,serbët kanë vrarë mbi 120.000 mijë shqiptarë?

E këtë nuk po e them unë,por Kosta Novakoviç,politikan e gazetar serb i atëhershëm.

Dhe s’kam fare ndërmend t’i hyj më thellë historisë sonë të turbulluar,me qëllim që të sjell fakte para syve tuaj RACISTË!

Millosheviçi ishte veçse i fundit që tentoi të shfaroste rracën tonë dhe siç ju duhet t’a dini,ai nuk ia doli t’a realizonte këtë plan djallëzor,çfarë mëkati se ju vetë do të kishit qenë shumë i lumtur në atë eventualitet!

Gjithë këto gjëra kanë ndodhur,sepse fqinjët tanë,vazhdimisht kanë mohuar historinë dhe prezencën tonë në këto troje.

Ju po ashtu pretendoni të dini se asnjë shtet shqiptar nuk ka ekzistuar para vitit 1912-ë.

Sidomos gjatë Mesjetës thoni ju,nuk ka pasur asnjë shtet apo principatë shqiptare.

Po Principata e Arbërit?

Ke dëgjuar ndonjëherë për të mor burrë?

E themeluar në vitin 1190-ë nga archon-i Progon,i pasuar nga djemtë e tij Dhimitri dhe Gjini.

Shtet që ekzistoi deri në vitin 1255-ën.Sunduesit e të cilit quheshin “princeps Arbanorum” nga burimet perëndimore të asaj kohe.

Por sigurisht,ju jeni më i zgjuar se dëshmitarët okularë të asaj periudhe të largët dhe ju nuk keni nevojë dhe dëshirë të dëgjoni se ç’kanë thënë e shkruar ata,sepse ju keni një ide të parafiksuar në kokë për të rrënuar themelet e tokës dhe kombit tim.

Aspak e rëndësishme t’ju flas për princërit dhe familjet e mëdha arbërore të Gropajve,Zahariajve,Balshajve,Kastriotëve,Shpatajve (të cilt siç dihet kontrollonin dhe qytetin e Artës),Topiajt dhe Muzakajt e shumë të tjerë.

Keni dëgjuar ndonjëherë ndokënd të palënë nga trutë,që të kontestojë origjinën e tyre arbërore-shqiptare?

Ana Komnena që flet për arbërit këtu e dhjetë shekuj më parë,ju kujton gjë?

Pastaj si mund t’a dinit juve përbërjen etnike të një çfarëdo qyteti arbëror të mesjetës,ndërkohë që biznatinë,anzhuinë,serbë,bullgarë,grekë e turq vinin  e shkonin si pushtues dhe ishte normale që kasta sunduese të ishte e tyrja kurse popullsia e gjerë nën shtypje,të ishte gjithmonë vetëm arbërore vendase.Kjo gjë njëlloj si në Italinë e kohërave të errëta,ku kasta përbëhej nga Longobardët gjermanikë pushtuese e populli nga pasuesit e romakëve,apo si në Spanjë dikur,kur kastën e bënin Visigotët nordikë dhe popullsia vendase qëndronte gjerësisht nën ta e përbëhej nga popullsia ibero-romake.

Por duke e lënë pas Mesjetën dhe duke kaluar tek pjesa juaj e preferuar,pra tek origjina jonë “e kontestuar” ilire,këtu ju hidheni natyralisht në llogoren e atyre të cilët pa asnjëlloj prove të vërtetë,mëtojnë të na fshijnë çdo lidhje tonën me këtë tokë.

Nuk ka asgjë që të na thotë se shqiptarët rrjedhin nga ilirët-thoni ju!

Tani ore zotëri,pa më thoni ju se nga vijmë neve atëherë?

Sepse mesa di unë,përveç hunëve,avarëve,sllavëve të jugut,turqve,bullgaro-turqve,kumanëve,ostrogotëve dhe kushedi se çfarë tjetër,sido që të jetë nuk asnjë provë tjetër për ndonjë migrim të madh në trojet ku jetojnë sot shqiptarët.

Unë sinqerisht nuk mendoj se ne jemi hunë,serbë apo sllavë!

Ostrogotë jo që jo!

Ne nuk flasim as sllavisht,turqisht apo gjermanisht.

Ne flasim një gjuhë indo-europiane,siç ka demonstruar mbi një shekull më parë Franz Bopp-i.

Tani meqë neve nuk kemi rënë nga retë,asnjë “shi shqiptarësh” nuk ka rënë ndonjëherë mbi këtë rajon dhe meqë neve me siguri nuk vijmë nga ndonjë tjetër planet…atëherë i dashur Schmitt neve këtu jemi në tokën tonë!

Pikërisht kështu,kaq e lehtë është!

S’ka fare nevojë t’ju them,që qindra fjalë të përbashkëta jo-latine në gjuhët moderne Shqipe dhe Rumune,fjalori ynë i përbashkët para-latin,këto gjëra pra,të çojnë në përfundimin se të paktën ky gadishull të cilin tani e quajnë Ballkan,ai është dhe vendlindja jona ngahera.

Po ashtu vite më parë gjuhëtarët kanë provuar se fjalët latine në gjuhën shqipe kanë tendecën që të jenë shumë të lashta dhe ato tingëllojnë si nga shekulli i parë pas Krishtit.

Këto huazime nga gjuha e pushtuesve romakë,shërbejnë si një provë e madhe për faktin që gjatë asaj kohe,neve ishim KËTU në këto troje.

Fjalë të tjera latine që janë zhvilluar me kohën dhe të cilat ekzistojnë sot vetëm në gjuhën shqipe dhe jo në gjuhët moderne neo-latine,pra frëngjisht,italisht,spanjisht,portugalisht apo rumanisht,tregojnë se gjuha shqipe,20 shekuj më parë,u influencua shumë nga gjuha e romakëve.

Po ashtu disa fjalë me origjinë greke në shqipen e sotme,është shpjeguar të jenë huazime tepër të lashta.

Tani vetëm për pak debat…..si mund të m’a shpjegoni ju zotëri emrin e mbretit ilir Bardylis??????????

Përpiqu pak t’a bësh këtë gjë në greqisht ose serbisht ose edhe në gjermanishten tënde po deshe!

Ja që s’mundesh zotëri!

Do të thotë në shqip Yll i Bardhë!

Siç Lychnid (Ohri i sotëm) do të thotë ka mundësi Liqen,apo siç lumit Drin mund t’i vijë emri nga fjala Ndrin e lumit tjetër Bunë mund t’i vijë nga fjala Bunon,pra buron lumi,siç edhe ndodh kur ai buron nga liqeni i Shkodrës.

Si edhe deti Jon,mund të ketë kuptimin I Joni,ashtu siç dhe romakët i thoshin gjithë Mesdheut Mare Nostrum.

Ne dimë që Liburnët kanë qenë lundërtarë të zotë ose që gjatë kohës së mbretërimit të Teutës,anijet e saj ishin të famshme për piraterinë e tyre dhe dominimin mbi detet Adriatik dhe Jon.

Ose Pirro i Epirit,ky “burrë” që mundi romakët!

Të na thuash se ka ndonjë fakt vetëm që mund të tregojë se shqiptarët ndoshta kanë jetuar andej nga veriu i sotëm shqiptar,ky është një fallsitet tjetër i madh,në mos një gënjeshtër e qelbur.

Çfarë ishin epirotët për grekët e lashtë?Vetëm barbarë,si dhe ilirët dhe maqedonasit.

Pra të paktën ata,në mos kanë qenë thjesht ilirë,ata grekë nuk kanë qenë.

Nuk ka nevojë t’iu ofroj më fakte zoti Schmitt.

Ju keni një ide në trurin tuaj dhe atë me plot zell po e zhvilloni ditë pas dite.

E kjo ideja juaj,konsiston në tentativën për të zhbërë identitetin tonë!

Në mënyrë që të përhapni helmin tuaj,ju përdorni edhe osmanët (pushtues të butë e të urtë,të cilët nuk shfarosën,detyruan të asimilohen e emigrojnë me forcë arbëreshët) dhe kur ju mbeteni pa argumente,ju mbështeteni tek Enveri,tek diktatura e tij që na paska diktuar shkrimin e historisë shqiptare.

Jo zotëri,po ia fusni kot!

Neve kemi pasur histori para tij dhe padyshim që do kemi edhe pas tij.

Historia jonë ka filluar mijëra vite më parë dhe neve jemi ilirë ose ndoshta një përzjerje iliro-dako-trake.

Por neve jetojmë në një tokë që është vetëm E JONA!

Ne flasim një gjuhë që vjen nga ilirishtja ose iliro-trakishtja ose pse jo dhe gjuha mesape (siç e dimë edhe emri i qytetit puljez-italian të Brindizit,vjen nga një fjalë e lashtë mesape-ilire,pra fjala Brina-Briri dhe çdo fjalë tjetër e shpjeguar mesape është e lidhur me gjuhën shqipe).

Edhe fjala më e rëndësishme e mbetur nga gjuha antike Frigase,është e lidhur me shqipen…Bekos-Bukë!

Pra?

Ju ore zotëri mund të jeni racist,ju keni të drejtën të mos na pëlqeni ne shqiptarët,por para se të “studioni” historinë dhe vazhdimësinë tonë në këto troje,ju më mirë përkushtojuni vazhdimësisë së ndonjë populli tjetër më pranë jush.

Si francezët me origjinë të përzjerë mes galësh,romakësh,frankësh e normanësh.

Si spanjollët me origjinë të ngatërruar mes iberësh,romakësh,suevësh,vandalësh,visigotësh e arabësh.

Si anglezët me origjinë tek keltët,piktët,romakët,anglët,saksonët,danezët e deri tek normanët.

Siç e shihni,ne shqiptarët jemi shumë më të thjeshtë për nga origjina se shumë të tjerë.

Për çfarë arsye e kundërshtoni kaq shumë TË VËRTETËN tonë atëherë?

E në fund..,si i bëhet që kaq shumë zvicerianë na kundërshtojnë ne shqiptarët në një mënyrë apo tjetrën?

Karla del Ponte,e vetmja prokurore e Hagës,e cila bëri gjithçka me qëllim që të shpërndante fajin e krimeve të luftërave në ish-Jugosllavi,mes agresorëve (serbët) dhe viktimave (shqiptarët,kroatët,boshnjakët dhe sllovenët),sikur të mos kishte qenë Millosheviçi dhe ushtria e paraushtarakët e tij,ata që vranë e sulmuan civilët gjatë atyre luftërave.

Më pas zoti Dick Marty dhe ofendimet e tij për nderin tonë shqiptar dhe luftën e drejtë të shqiptarëve të Kosovës ndaj Arkanit dhe Millosheviçit.

Një luftë që gjeti mbështetjen e gjithë botës së qytetëruar (jo të tuajën me siguri) dhe që në fund çliroi popullin e atij vendi nga Millosheviçi dhe planet e tij shfarosëse.

Pastaj na shfaqet ky zviceriani tjetër nga asgjëja dhe pretendon të dijë histori veshkash,trafiqesh e gjithçka tjetër.

Ai s’ka as edhe një provë,por ai ka gojën e tij të madhe dhe ai e di që mund të gjejë mbështetje tek racizmi dhe urrejtja ndaj shqiptarëve,që ndjejnë shumë njerëz si ai vetë dhe ju zotëri.

Më pas është rradha juaj.

Tani zotëri,meqë unë e di se urrejtja ndaj njerëzve të mi shqiptarëve,është e krahasueshme vetëm me urrejtjen ndaj hebrenjve…atëherë unë mund të them diçka tjetër e më pas do e mbyll.

Hebrenjtë siç e dini…u fshinë nga faqja e dheut në të gjithë Europën nga nazistët dhe bashkëpuntorët e tyre…përveç dy vendeve,njëri prej tyre Danimarka dhe tjetri Shqipëria.

Pas Luftës së Dytë Botërore,në vendin tim numri i hebrenjve ishte shumëfishuar në krahasim me atë të paraluftës.

Dhe nazistët e pushtuan edhe Shqipërinë,por askush në vendin tim nuk i tradhëtoi hebrenjtë.

Ndërkohë…në botën e civilizuar,siç unë dhe të tjerë e dimë,mundet ende të jenë të fshehura brenda bankave tuaja zviceriane,fondet dhe shumat marramendëse që burojnë nga puna skllavëruese e hebrenjve nën zgjedhën naziste,ashtu si dhe nga pronat e tyre e deri tek dhëmbet e artë që atyre u ishin shkulur nga gjermanët para se ata të hynin forcërisht në dhomat e gazit për të shkuar më pas në krematoret e kampeve të shfarosjes.

Ndonjë nga këto banka mund të jetë edhe pranë shtëpisë suaj!

Pse nuk shqetësoheni sadopak për këtë gjë,në vend që “të humbni kohën” duke shpikur histori fallse kundër popullit tonë?

Shihni punën tuaj zotëri,neve mund të merremi vetë me punët tona siç kemi bërë përgjatë mijëra viteve dhe ju jeni veç një nga të shumtët në listën e e atyre që na urrejnë e që përpiqen të na e mohojnë ekzistencën dhe historinë!

Si edhe hebrenjtë…neve po ashtu ekzistojmë,ky është problemi që ju keni me ne.

Ju pëlqen juve apo jo,ky është realiteti.

Elvi Sidheri.Tiranë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress