Home » Lajme, Opinione » Opinion: Të jetë pragmatik, jo dogmatik

Opinion: Të jetë pragmatik, jo dogmatik

Ali Hertica

Në Lindjen e Mesme, kryengritja siriane përshkallëzohet, ndërkohë Izraeli dhe Hamas kanë vetëm një raund tjetër të bombardimeve dhe ndryshimeve të aleancave politike dhe ushtarake dhe marrëdhënieve të pushtetit. Pikërisht tani vendet e Bashkimit Evropian po diskutojnë nëse Hezbollahu duhet të etiketohet si një organizatë terroriste. Sidoqoftë, me një konflikt përshkallëzues në Siri dhe trazirat në jug të Izraelit, BE do të ishte e mençur të mos hidhte naftë në Libanin e afërt.

Disa javë më parë, Shtetet e Bashkuara dhe Izraeli filluan një ofensivë të përtërirë për të inkurajuar vendet anëtare të BE-së që të vendosin Hezbollahun në listën e BE të organizatave terroriste. Hollanda, e cila e ka caktuar Hezbollahun si një organizatë plotësisht terroriste që nga viti 2008, është një avokat për linjën amerikane / izraelite. Belgët mbrojnë një qëndrim më pragmatik ndaj Hezbollahut në këto periudha të trazuara. Shpresohet që Ministri i ri i Punëve të Jashtme Frans Timmermans do të miratojë qëndrimin e belgëve.

Duke pasur parasysh përbërjen fetare të Libanit dhe dhunën sektare nga e kaluara e afërt, duhet pak për të shpërthyer këtë tufë pluhuri.

Hezbollah nuk është aspak një organizatë e përditshme. Ajo është përgjegjëse për sulme dhe rrëmbime të shumta, ka lidhje të ngushta me regjimin sirian dhe iranian dhe ka luftuar shumë luftëra me Izraelin, e fundit nga të cilat ishte në vitin 2006. Përveç kësaj, Hezbollah ka synuar mijëra raketa në Izraelin verior deri më sot. , të gatshëm për të synuar civilët dhe personelin ushtarak. Sidoqoftë, pasi Libani pak a shumë u çlirua nga ndërhyrjet politike dhe ushtarake në Siri në 2005, Hezbollah ka moderuar tonin dhe veprimet e tij.

Tani Hezbollah nuk ka pse të mirëpritet me lule të paktën. Organizata po vepron në interesin e vet dhe toni i moderuar ka kontribuar që Hezbollah të fitojë ndikim. Aq shumë sa që aktualisht është pjesë e qeverisë Libaneze.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh situatën shpërthyese në rajon, do të ishte e mençur të injoronte qëndrimin e tanishëm bashkëpunues të Hezbollahut dhe të ndalohej organizata si një bashkëbisedues. Në të vërtetë, është qeveria aktuale e Libanit, në të cilën po merr pjesë Hezbollah, që po përpiqet të mbajë trazirat Siriane në gji. Problemet në kufirin turko-sirian, në lartësitë Golan dhe dhuna Alevi-Suni në Tripoli demonstrojnë rrezikun e madh të përhapjes së dhunës në rajon. Duke pasur parasysh përbërjen fetare të Libanit dhe dhunën sektare nga e kaluara e afërt, duhet pak për të shpërthyer këtë tufë pluhuri. Se kjo nuk ka ndodhur tashmë është pjesërisht për shkak të Hezbollahut.

Për më tepër, mund të pyesim se sa efektive është ndalimi i Hezbollahut. Kur kjo të ndodhë, pasuritë e tyre mund të jenë të ngrira dhe organizata do të pushojë zyrtarisht të jetë një partner diskutimi. Hezbollah do të preket vetëm në një masë shumë të kufizuar, ndërsa BE do t’i shfrytëzojë përkrahësit e saj me këtë veprim – shpesh simbolik. BE gjithashtu dërgon një sinjal se de-radikalizimi po ndëshkohet. Hezbollah do të vazhdojë të shtrihet në krahët e Damaskut dhe Teheranit, duke çuar kështu në destabilizimin e mëtejshëm të rajonit dhe Libanit në veçanti. Kjo ka pasoja të dëmshme si për interesat politike ashtu edhe për ato ekonomike të Shteteve Anëtare të BE-së në rajon. Një shembull i prekshëm i kësaj është rritja pothuajse e pashmangshme e çmimit të naftës. Shkurt, është në interes të Shteteve Anëtare të BE-së që ta parandalojnë këtë.

Hezbollah do të vazhdojë të shtrihet në krahët e Damaskut dhe Teheranit, duke çuar kështu në destabilizimin e mëtejshëm të rajonit dhe Libanit në veçanti.

Prandaj është e nevojshme që BE t’i qaset kësaj çështje në mënyrë pragmatike. Marrja e një qëndrimi formalist ndaj organizatave të tilla si Hezbollah vetëm i gjuan ata në krahët e Sirisë dhe Iranit. Pragmatizmi dhe forcimi i forcave të moderuara në Lindjen e Mesme duhet të jenë në qendër të politikës evropiane, sepse stuhia në Lindjen e Mesme nuk do të marrë fund së shpejti.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch