Home » Lajme, Opinione » Partit politike në shoqërin demokratike të shekullit.. 21

Partit politike në shoqërin demokratike të shekullit.. 21

Ali Hertica

Një parti politike është një grup i shpirtrave të llojit politik. Partitë politike shpesh ndjekin më shumë se një qëllim, të tilla si promovimi i punësimit, shpërndarja e drejtë e të ardhurave, një mjedis i pastër ose luftimi i krimit. Për shkak se jo të gjithë ndjekin këto synime në të njëjtën mënyrë, më shumë parti janë shfaqur.

Ka edhe parti që janë formuar sepse ato kanë një qëllim. Këto quhen parti interesi ose ‘palë me një çështje’. Në praktikë, partitë me një çështje natyrisht duhet të shprehin edhe mendimet e tyre për llojet e subjekteve të tjera, sepse ata thjesht dalin për diskutim në parlament.

Palët kanë një strukturë organizative në të cilën zhvillohet më së shumti vendimmarrje demokratike. Ata përgatisin një program partie dhe program zgjedhor dhe hartojnë listat e kandidatëve.

Në një parti, njerëzit bashkohen me të njëjtin mendim politik. Duke bërë propagandë, ata përpiqen të marrin sa më shumë mbështetje për idetë e tyre. Partitë e përfaqësuara në parlament, për shembull, kanë kohën e transmetimit në radio dhe TV. Përfaqësuesit e partive gjithashtu paraqiten rregullisht në programe radiotelevizive. Për më tepër, partitë janë aktive në zgjedhje. Ata hartojnë një listë të kandidatëve dhe përpiqen të bindin votuesit të votojnë për partinë në fushatën zgjedhore.

Palët kanë një organizatë që, në varësi të madhësisë, mund të shpërndahet në mënyrë rajonale dhe lokale. Shumë parti kanë departamente krahinore dhe rajonale dhe disa gjithashtu kanë departamente lokale. Organizata drejtohet (shpesh) nga profesionistë, por funksionon – sigurisht në nivelin provincial dhe lokal – kryesisht në vullnetarë (anëtarët e partisë).Për shkak se ne përdorim një sistem të përfaqësimit proporcional në politikën .Dhoma e Përfaqësuesve dhe Senati përbëhen nga përfaqësues të partive të ndryshme politike. Cilat palë janë në Dhomat prandaj mund të ndryshojnë teorikisht çdo katër vjet.Partitë luajnë një rol të rëndësishëm në politikë. Ata formulojnë pozicione dhe i regjistrojnë në programe dhe sigurojnë që njerëzit të jenë të emëruar për funksione politiko-administrative. Idetë e përgjithshme të një partie përcaktohen në një program partie ose parimi. Për më tepër, një program zgjedhor hartohet para zgjedhjeve. Ndërkohë, një palë mund të formojë pozicione për një larmi temash.

Partitë gjithashtu përgatisin listat e kandidatëve para zgjedhjeve. Në Dhomën e Përfaqësuesve dhe Senatit dhe në zgjedhjet evropiane, kjo bëhet nga organet e partisë kombëtare. Në zgjedhjet për shtetet krahinore ose këshillat e qyteteve, lista e kandidatëve dhe programi hartohen nga bordet e partive krahinore ose lokale. Numri një në listën e kandidatëve është kryetari i partisë.

Partitë politike luajnë një rol kryesor në përhapjen dhe zhvillimin e ideve, në përcaktimin e pozicioneve dhe në rekrutimin e përfaqësuesve të njerëzve. Ata kanë procedurat dhe format e tyre të organizatave për këtë. Anëtarët mund të ushtrojnë ndikim pothuajse në të gjitha palët.

Partitë politike mund të tërheqin një numër burimesh fondesh. Burimet e brendshme të partive janë tarifat e anëtarësimit, ‘taksa e partisë’ nga deputetët dhe mbledhja e fondeve. Burimet e jashtme janë dhurimet, të ardhurat nga sponsorizimet dhe subvencionet (qeveritare). Palët gjithashtu mund të kenë rezerva. Një pjesë e madhe e shpenzimeve të partive politike shkon në fushatat zgjedhore.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch