Home » Lajme, Opinione » Patriotizmi është mjaft i nevojshme…

Patriotizmi është mjaft i nevojshme…

Ali Hertica

Ndryshe nga nacionalizmi në patriotizm nuk është dashuria e verbër për status quo-së, por më tepër një qëndrim kritik për vendin dhe shoqerinë, që rezultojnë në përputhje me projektin ku është shumë i rëndësishem. Alexis de Tocqueville shkroi në Demokracinë e tij kryevepër në Amerikë, këtu nuk është asgjë në botë, por patriotizmi apo fe që mund të bëjë universalitetin e qytetarëve për të parë një segment të gjatë me drejtim të njëjtin dhe një qëllim.”ku e gjitha mbetet në lidhje me patriotizmin. Gjithashtu mendimtarë bashkëkohorë theksojnë rëndësia e patriotizmit. Tek ne është patriotizëm është një virtyti lart shekullor. Filozofi britanik Alasdair MacIntyre shkruan se patriotizmi është baza e moralit. Ai supozon se një individ i vetëm është brenda komuniteti mund të zhvillohet në një aktor moral , mund të jetë vetëm një agjent moral sepse ne jemi të agjentëve morale (…). Shkëputur nga komuniteti im, unë do të jam i prirur për të humbur mbajë tim mbi të gjitha standardet e vërtetë te gjykimit. ” Pastaj, për të theksuar rëndësinë e patriotizmit. Unë nuk e kuptoj tregimin e miratuar në jetën e vet individuale si e ngulitur në historinë e vendit tim.Unë nuk do të kuptojnë atë që unë tu kam borxh të tjerëve, ose çfarë të tjerët mua me kan borxh për patriotizëm , për çfarë krime apo kombit jam i detyruar të bëjë korrigjimet e duhura, për atë që përfitimet e kombit tim ku unë jam i detyruar të ndjehen mirënjohje. Të kuptuarit se çfarë është borxh për të dhen nga un dhe kuptuar si historinë e komuniteteve të cilën unë jam një pjesë e kombit tim dhe të njëjtën gjë ata janë për mu. Patriotizmi është i quajtur shpesh edhe si fashizmit. Por patriotizmi nuk është fashizë por në të kundërtën. Çdo mbrojtësi i demokracisë dhe liria duhet të jetnë një patriotizem sipas definicionit. Një njeri ka nevojë për një trup, fryma e lirisë politike nuk mund të lulëzojë jashtë trupit të shtetit apo komb. Shteti kombëtar është organ politik në të cilën jetojmë. Prandaj, ne duhet të mbajë shtetin kombëtar dhe mirëmbahen me patriotizmin ton stergjyshore. Kështu, ne mund të kemi lirinë dhe demokracinë që të gëzojmë, dhe ta kalojë mbi të fëmijëve tanë. Pa një shtet kombëtar pa një qeveri patriotike , pa një vetëvendosje unike , nuk mund të ketë siguri dhe ruajtjen e ekzistencës së shtetit dhe patriotizmin e identitetit të një populli,siq është populli i Kosovës..

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch