Home » Lajme, Opinione » Patriotizmi është streha e fundit e një poshtërimi

Patriotizmi është streha e fundit e një poshtërimi

Ali Hertica 

Kupa e Botës ishte jo vetëm argëtuese, por edhe edukative. Në këtë mënyrë ne kuptuam edhe një herë vlerën e patriotizmit, i cili lidh njerëz nga të gjitha llojet e grupeve. 

Një moment i veçantë, për të cilin një person serioz mund të ëndërrojë me zymtësi. Toka po nxehet, Irani kërcënon të bëhet një fuqi atomike, kriza ekonomike ndizet, Femke Halsema mund të sundojë, por janë të shqetësuar për një kallamar të kthjellët.Unë nuk kam asnjë problem me Iranin si një fuqi bërthamore (mbetet për të parë nëse Irani është apo do të jetë me të vërtetë një fuqi atomike) dhe sigurisht jo me Femke në një qeveri të majtë. Ekzistonte gjithashtu një varfëri e tmerrshme në Epokën e Artë. Edhe sot, sistemi i letrave të rrëmbyesve, lejet për të shfrytëzuar vendet e tjera, ekziston ende,qe quhet globalizim, privatizim dhe derregullim. 

Spanja mund të jetë e lumtur me shufrën e saj të rrufesë dhe ata kanë fituar fitoren e tyre, jo aq. Por Spanja nuk do ta ketë lehtë. Ata janë ngritur në vrullin e popujve, janë zhvilluar ekonomikisht, kjo do të thotë se kanë hyrë në borxhe dhe tani po përballen me pasojat e sistemit neoliberal në të cilin jemi përfshirë të gjithë. 

Ky lloj patriotizmi i futbollit është një ikje nga realiteti. Futbolli nuk është shumë (mendoj se Tour de France është një arritje më e madhe) dhe asgjë aspak si një normë për patriotizmin. Sepse ndërkohë, kompanitë po shiten jashtë vendit dhe kompanitë e huaja po marrin përsipër kompanitë tona kryesore, përfshirë fitimet dhe autoritetin vendimmarrës mbi punësimin. Natyra jonë gjithashtu kërcënohet gjithnjë e më shumë nga ideologjia e papastër neoliberale. 

Ajo që referohej në shprehjen e tij është se ekziston një patriotizëm i rremë, të cilit huliganit ose neoliberalit i pëlqen ta shfrytëzojë. Brezi i kanalit të Amsterdamit është në Listën e Trashëgimisë Botërore të Unesco-s dhe kush e ka problem me këtë. Ata që zotërojnë një numër ndërtesash kapitale i shohin në mënyrë drastike mundësitë e tyre për të ‘rinovuar dhe në mënyrë drastike. Patriotizmi i tyre vlen vetëm për paratë.Me fjalë të tjera, ekziston një patriotizëm i rremë dhe ekziston një patriotizëm ose nacionalizëm i shëndetshëm, ky i fundit është rasti kur bëhet fjalë për prosperitetin e popullsisë dhe respektimin e historisë dhe monumenteve të saj, veçanërisht kur shihni se si arkitektura moderne zhvendoset në një Stili arkitektonik i kobshëm stalinist – ndërtesat që synojnë të rrënohen pas tridhjetë vjetësh dhe të zëvendësohen me monstruozita edhe më të shtrenjta dhe më të larta, të gjitha për lavdi dhe nder të mafies së pasurive të patundshme. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress