Home » Kulturë, Lajme, Vendore » Policia dhunon dy shkrimtarët shqiptarë: nuk lejon festimet e 7 Marsit

Policia dhunon dy shkrimtarët shqiptarë: nuk lejon festimet e 7 Marsit

Në pikën administrative të Mutivodës që lidh Medvegjën dhe Kosovën , dje u ndaluan shkrimtarë të Luginës së Preshevës , Rrahman Hyseni dhe Bilall Maliqi të cilët mbajtën 3 orë në kontroll me pretekstin se kishin 3 libra shqip me poezi.

Këta së bashku me të tjerë ishin nisur për në vizitë të shkollave shqipe në Medvegjë në shënimin e ditës së mësuesit “7 Marsi”.

Policia serbe sekuestron librat artistikë shqip që hynë nga Kosova dhe keqtrajton dy shkrimtarë shqiptarë.

Rraham  Hyseni dhe Bilall Maliqi janë bllokuar dje në kufi ndërmjet Preshevës dhe Kosovës, vetëm se kishin me vete disa libra të gazetarit dhe shkrimtarit Fehmi Ramadani, që do t’i shpërndanin nëpër shkolla apo edhe në individë.

Me rastin e 7 Marsit, Ditës së Mësuesit, dy shkrimtarët kishin paraparë një aktivitet në shkollat e Preshevës, por ata janë ndaluar pa asnjë shpjegim, edhe pse nuk kanë shkelur asnjë ligj.

Fehmi Ramadani, gazetar dhe veprimtar për mbrojtjen e të drejtave të njeriut të shqiptarëv të Preshevës thekson për tesheshi.com se “ndërsa në Graçanicë jepet një dramë për nder të Sllobodan Milosheviçit, policia serbe vazhdon të arrestojë shqiptarët vetëm se festojnë 7 Marsin.

Shteti i Kosovës, së bashku me institucionet e saj duhet të reagoj që ky shtet fqinj të ndal maltretimin e panevojshëm të intelektualëve të saj, të ndal diskriminimin e librave shqip, por dhe të drejtat e shqiptareve të rajonit të Medvegjës e Luginës. Ky shtet duhet të dekrimainalizohet nga njerëz të së kaluarës, si në artë, kulturë e më gjerë, ndryshe kjo politikë diskriminuese më shumë i dëmton interesat e tyre.

Kjo duhet të jetë hera e fundit që ky pushtet në Serbi kontrollon dhe ndalon libra në gjuhën shqipe, sepse ajo është e drejtë që nuk guxon të mohohet kurrë ndaj shqiptarëve të rajonit që të lexojnë, mësojnë dhe flasin në gjuhën e tyre.

Padyshim, kjo politikë duhet të denohet edhe nga bota e artit dhe politika antidiskriminuese e ketij regjimi dhe më gjerë”.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch