Home » Lajme, Opinione » Politika e krimit ekonomik në Kosovë

Politika e krimit ekonomik në Kosovë

Ali Hertica3Në qasjen e vendit që ka të bëjë me problemin e krimit , në qoftë se ne jemi shumë me fat, në qasjen tonë të sjelljes së politikës sonë, të mirë.
Unë jam duke u referuar sigurisht për kualicionin në mes të PDK-së dhe LDK-së dhe udhëheqësitë e dy subjekteve politike të Hashim Thaqit e Isa Mustafës që do të kanë ndikim në zbutjen apo zhdukjen e krimit të politikës në gjithë vendin, dhe në aftësitë e dy udhëheqësëve që kanë rënë dakord për të bashkëpunuar në  anti-krim apo ta vazhdojnë siç është kështu .
Një bashkëpunim i tillë është prerazi një hap në drejtimin e duhur. Lexuesit do të jenë të vetëdijshëm për krimin dhe politikën në Kosovë ,problemi i kriminalitetit në vendin tonë është i madh se në çdo qeveri të veçantë , në çdo ministri të shtetit të partive që janë në pushtet. Problemi i krimit është një sindrom i pasheruar dhe mund ta zhdukin vetëm keto dy subjekte politike siç është PDK dhe LDK me strategjinë e tyre të përbashkët  ,ashtu siç e kanë nisur këtë krim për një shtet të shëndoshë dhe një  strukturë intelektuale të mirëfilltë të politikës së shtetit.
Pas shumë krimeve ekonomike që  janë  nga disa qeveritarë të qeverisjes lokale deri tek shtetërore. Problemi i krimit mund të trajtohet vetëm nga nisma kombëtare, hapi i parë duhet bërë se çështja e krimit duhet të pushojë të jetë një çështje e grindjes partiake politike dhe lidershipit. Politikanët tanë duhet të pushojnë duke u përpjekur për të fituar pikë kundrejt palës tjetër, kur është fjala për krimin qeveria dhe opozita duhet të pajtohen se krimi është një çështje e liderëshipit dhe është benda tryezës së tyre.
Kështu vendimi i dy liderëve politikë që të bashkëpunojnë për këtë çështje të krimit duhet të jetë i lavdëruar. Por këto deri tani ishin vetëm një fjalë. Në këtë drejtim,të zhdukjes së krimit ekonomik të vendit siç e kanë filluar këto dy subjekteve politike siç është ajo e PDK  dhe LDK  ku do të jetë në interes të vendit dhe popullit të Kosovës. Shpresë e vetme është nga këta dy lider siç është Hashim Thaqi e Isa Mustafa që ti  ndalojnë bandat e krimeve ekonomike dhe politike. Qeveria ashtu dhe opozita nuk e kanë marrë kurrë me seriozitet këtë qeshtje por vetëm janë fjalë dhe asgjë tjetër. Sepse planet e vjetra dhe premtimet e qeverisë së tashme ishin vetëm boshe dhe asgjë tjetër.Çështja është se bashkëpunimi me partitë politike mbi çështjen e krimit nuk është, në vetvete, një zgjidhje për krimin. Në artikullin tim të cituar më lart unë shkova për të avokuar për krijimin e Bordit të Politikës Kombëtare të krimit. Unë mendoj që ky bord do të përfshijë, kundërshtimin e qeverisë dhe anëtarët e shoqërisë civile dhe, më e rëndësishmja, se ai do të jetë përgjegjës për hartimin dhe shqyrtimin e të gjitha nismave në drejtim të luftës kundër krimit ekonomik të vendit..
Arsyeja për një bord të tillë gjithë-përfshirës është se zgjidhjet e nevojshme për problemin e krimit janë gjithashtu shumë të vështira,dhe  duket se është shkuar për të marrë vendime të drejtpërdrejta, dhe ndoshta negativisht, cënojnë mbështetësit e saj. Asnjë parti politike, në vetvete, nuk është duke marrë vendime në mënyrë drakoniane, si për të hapur atë deri në dënim të gjerë në lidhje me respektimin e të drejtave të njeriut. Kështu që anëtarët e shoqërisë civile për të cilin krimi është problemi më i madh nuk mund të lejohet të qëndrojë mënjanë dhe të kritikojnë iniciativat të cilat nuk punojnë ose të propozojnë nisma pa pranuar përgjegjësinë për pasojat.
Të ashtuquajturat politikanë mashtrues të cilët kanë qenë të lejuar për të helmuar shërbimin për kaq shumë vite nuk do të shkojnë lehtë.

 

Ka shumë gjëra që mund të thuhet për subjektin e rrugës përpara në përpilimin zgjidhjes së këtij problemi të krimit dhe unë preku shumë për këtë në artikullin tim të cituar më lart. Por duhet të kthehet në një tjetër efekt të rëndësishëm të propozimit tim për një Bord të krimit.
Shumë deputet kanë shprehur shpresën se bashkëpunimi në mes partive politike nuk është një “gju-hov”..
Me këtë rast duhet , një hap në drejtimin e duhur se palët të jenë dakord që të luftojnë krimin ekonomik.
Por, për të shkuar më tej dhe për të krijuar Bordin Kombëtar të Politikës së krimit do të kërkohet nga votuesi që të delegojë pushtetin e vërtetë në duart e këtij bordi. Në qoftë se do të ndodhë atëherë, pavarësisht nga çdo gjë që ka ndodhur me çështjen e krimit, politika e jonë do të kishte marrë një hap të madh përpara.

 Ali Hertica

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch