Home » Lajme, Opinione » Politika është argument i diskutimit

Politika është argument i diskutimit

Ali HerticaAktorët politikë mund të marrin pjesë edhe në një këmbim të hapur dhe të ndershëm për mendime.Kjo vlen edhe për dy llojet e politikave që tani po zhvillohen në Kosovë për të krijuar politikë të përditëshëshme  dhe krijuse.Flitet për rastet kur mendohet  për një çështje,formohet një mendim për të parashtruar të tjerëve,dhe përpiqen se pikpamja e jote ka diqka të vërtetë në vetëveten e politikëbërjes.Njëkohësisht dëgjohen  ato që thonë të tjerët,më qëllim që në qoftë se argumentet e tyre janë më të mira,të ndërrohet mendimi.

 

Kjo është një mënyrë e sjelljes që lidhet me politikën.Është e zakonshme të dëgjohësh,dhe të lehtë ta besosh,se politika ka pak të bëjë, ose aspak me diskutimin  e qetë dhe serioz.Mirëpo ,këtu  më tepër se kudo, duhet të rrish syhapur për të dalluar realitetin nga të thënat dhe përftyrimin për të.

 

Demokracia nuk është vetëm votim dhe tërheqje litari.Ajo është gjithashtu një sisitem që e bënë debatin një dukuri të përditshme.Debatet zhvillohen ngado,megjithëse pjesëmarrësit nuk dallohen gjithashtu për retorikën dhe aftësitë analitike,është e pamundur  për ta që ta përmbajnë pyetjen ,,Pse mendohet kështu,,.

 

Politikanët demokratikë duhet t’i arsytojnë gjithmonë pikëpamjet e tyre.Për më tepër,ekziston një formë këmbimi i mendimeve ,të hapura dhe të ndershme ,ku edhe kjo mund të kishë ndodh me një nderëshmëri  si debat filozofik  në parlamentin e Kosovës në mes partive politike për mos ti ngulfatur proceset demokratike dhe  jetën e qytatarëve të Kosovës.

 

Këto të gjitha janë një pjesë e politikës dhe lënë gjurmë në mënyrën e të mendurit të aktorëve të subjekteve politike.Shembuj përë këtë kemi   nga idetë e  filozofit Francez Zhak Zhan Rusosë, teoria matrialistike mbi shoqërin dhe historinë.Kur është qështja e njohurisë mbi mendimin  e politikës ,kuptohet më mirë argumentet që përdoren në  politikë,vëçenarishtë argumentet që përdorën për problemet e kushtetusë.Problemet kushtetuse tërhiqin vëmendjen e mendimtarëve pilitikë.

 

Në diskutimet  ideologjike dhe politike dalin në formë të pastër të parimit dhe kushteve normative të politikës në qoftëse argumenti politikë  i diskutimit është mbi normën e intelektualizmit ,ku zhvillohet në menyrë relative të lirë pa i përzirë synimet taktike dhe motivet e fshehura siqë i kem i nga liderët e partive politikë të politikës së Kosovës.

Ali Hertica

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress