Home » Lajme, Opinione » Politika shihet si standard e një kështjelle të mbyllur

Politika shihet si standard e një kështjelle të mbyllur

Ali Hertic

Dhe kjo nuk duhej të ishte nënvlerësuar sepse tani është bërë një prirje e përgjithshme që rebelimi kundër elitave moderne (ekonomike dhe politike) ndryshe nga e kaluar – argumentoi se duhet të bëhet një ndryshim midis të vjetërve elitë në formën e aristokracisë, por ajo nuk ekziston më në vendin tone,dhe elita moderne, por e përkohshme individuale, vendimmarrës politikë e drejtuesve të mendimeve në këtë shoqëri) – është rritur në një shkallë të tillë që pa një ligj të ri i duhur për referendum,  të një qeveri të ardhshme nuk do të guxojë kurrë të thërrasë një referendum përsëri. Me marrëdhëniet aktuale socio-ekonomike në vendin tonë, por edhe kudo në botën demokratike perëndimore, pakica e profilit të lartë nuk dëshiron më të pranojë asnjë vendim nga politikanët. Politika tani shihet si standarde si një kështjellë e mbyllur dhe , tek e cila popullata nuk ka hyrje . Në çdo rast, kjo do të thotë falimentim dhe fundi i modelit politik përfaqësues aktual që ndoshta do të bëhet i dukshëm brenda disa viteve, nëse elektorati – me përjashtim të anëtarëve të partisë zyrtare – siguron formularin e votimit me një kryq x të kuq për të zhvlerësuar ato shënime. dhe pjesëmarrja rezulton të jetë vetëm 2%, që është përqindja e anëtarëve të partisë së popullsisë së përgjithshme të pranueshme. Ju nuk keni nevojë për prova më të mëdha të falimentimit. Mendimi im i parë ishte: një kandidat për president që vjen në pushtet me gënjeshtra të ashpra për klimën dhe migrantët është falimentimi i politikës.”

Në vendin tonë, të njëjtat gënjeshtra të paturpshme shiten, por në terma të zoti parlamentar, të cilët janë aq të paqartë sa nuk depërtojnë në shtyp. Parlamenti ynë është po aq i pafuqishëm sa Kongresi i Shteteve të Bashkuara, ku Obamës duhej të merrej vetëm me probleme dhe sabotim nga këndi republikan dhe SHBA u bënë të pa qeverisura në këtë mënyrë. Askush në vendin tonë nuk mund të ndjekë mënyrën se si funksionon .

Atëherë nuk duhet të habiteni nëse bëhet një nga ata dy. Më duket vërtet shqetësuese që gati dyzet e pesë përqind e njerëzve kanë votuar. Aq e madhe është shmangia ndaj rendit të vendosur sa shumë njerëz nuk duan më të kenë asnjë lidhje me politikën “.

 Si mund të shpjegohet pakënaqësia masive? Cilat janë partitë e majta që bëjnë gabim? Dhe çfarë mund të bëjë lëvizja largpamëse për të kthyer valëne liderëve  përparimtarë me prejardhje të ndryshme, nga të rinj deri në të moshuar, nga socialistë tek e majta-liberalë, nga brenda dhe jashtë partive politike.

Për shkak se asgjë e dobishme nuk ka dalë nga kjo të tregoj – duke dalë në sipërfaqe për të zhvilluar një fillim për një politikë të qëndrueshme të majtë, një qendër politike e mendime të lira ku  mund të ngrihet në një një periudhë disa vjeçare se si populizmi mund të luftohet. Si një qytetar që është bërë parti më pak në parim, pasi kam provuar një numër anëtarësimesh të partive politike dhe kështu u njoha me atë botë të kongreseve, tani besoj vetëm në një grup studimi me pjesëmarrës që shkruajnë vetëm.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch