Home » Lajme, Opinione » Politikanët pasanik nuk ia dinë hallin fukarasë?!…

Politikanët pasanik nuk ia dinë hallin fukarasë?!…

XHAVIT ÇITAKUKëto ditë portale, gazeta, radio e televizione qofshin ato publike apo private ishin të mbushura me plotë të dhëna nga Agjencioni kosovar kundër korrupsionit. Është fjala për paraqitjen e pasurisë të politikanëve tanë dhe të gjithë ata që i lexuan apo i dëgjuan ato shifra marramendëse për kushtet e Kosovës, pa fije dyshimi kuptuan se ai kapital i kapërcente të gjithë kufijtë e mundshëm se ajo pasuri ka mundur të arrihet me djersë apo nga ato arsyetime të prejardhjes banale që janë dhënë në këtë agjencion.

Vlerësim paushall i pallatit me rreth një mijë metra katror

Pos që janë të paargumentuara prejardhjet e asaj pasurie milionëshe të politikanëve tanë tanë, të bie në sy edhe një vlerësim paushall dhe pa pikë ndërgjegje i pasurive qofshin ato të luajtshme apo të paluajtshme.Të thuhet e vlerësohet një shtëpi- pallat me rreth një mijë metra katror me vetëm 300 mijë euro në qendër të Prishtinës nga vetë paraqitësi, përkatësisht nga politikani ynë, kjo vërtetë është një marrëzi. Edhe sikur ky objekt familjar të ishte në periferi të qytetit, përkatësisht në ndonjë fshat, ky vlerësim do të  ishte joreal me vetë faktin se është shumë i madh, modern e luksoz. Nuk mund të di se si duhet të reagoj me këto vlerësime të objekteve moderne të banimit nga ana e agjencionit kundërkorropcion , mirëpo kjo gjë në opinion po kuptohet si një shaka që politikanet bëjnë ndaj shtetit dhe organeve, institucioneve dhe agjencive tjera shtetërore. Së këndejmi, nëse është në kompetencën e agjencionit, do të duhej të thuhej e konstatohet se vlerësimi i pasurive të paluajtshme, por edhe i atyre të luajtshme nuk përkon me çmimin real që tashpërtash e dikton tregu dhe kërkesa e njerëzve të interesuar për blerë objekte të ngjashme. Bile do të ishte me vend që ky agjencion të formon një komision profesional, i cili do të merrej me vlerësimin e pasurisë së paraqitur jo vetëm të politikanëve por edhe i të tjerëve që kanë pozita publike në gjithë territorin e Kosovës. Me këtë do të dihej realisht se në ç’shkallë ka arritur pasuria e atyre që para se të bëhen emër i njohur  në fusha të ndryshme, nuk kishte siç thotë një fjalë popullore as pulë para dere. Pavarësisht se, sidomos politikanët tanë, në vlerësimet e tyre paushalle nuk po e tregojnë as 30 përqindshin e pasurisë së tyre, kjo në opinion nuk pi ujë sepse ato po shihen e preken jo vetëm në kryeqendrën tonë , por gjithandej Kosovës. Këta politikan po mendojnë se këto arsyetime kalojnë aq lehtë të populli, i cili i komenton por në anën tjetër edhe i mallkon të gjithë ata që me djersën e të tjerëve janë bërë milionerë. Në opinion flitet, po ashtu, se në shpindë  të këtyre politikanëve pasurinë e kanë trash edhe disa bashkëpunëtorë të tyre të afërm apo edhe grupe të tjera të interesit klientilist, që nuk janë të obliguar ligjërisht për  të paraqitur pasurinë e tyre në këtë agjencion, i cili aq sa ka mundësi e kapacitete njerëzore e profesionale po mundohet të kryej punën e saj ashtu siç është e paraparë me ligj. Ndaj, edhe nuk është e çuditshme që bëhet gjithë ky turr e vrap për të marrë pushtet, apo më mirë për të thënë se ky interesim për të arritur në hierarkin më të lartë politike ka vetëm një qëllim:  pasurimi sa më i madh dhe i shpejt i tyre. Në këtë opinion timin nuk pretendoj të gjykoj e konstatoj se filan politikani nëpërmjet formave të ndryshme të paligjshme ka arritur që ta shtoj pasurinë e tij, por një gjë dihet se shumë nga ata këtë kapital kaq të madh nuk kanë mundur ta bëjnë në mënyrë të ndershme dhe me djersën e tyre. Një katund që shihet kallauz nuk do, thotë një fjalë popullore.

Së pari duhet të pastrohet oborri i vetiak

Askush nuk mund të mohoj një të vërtetë të madhe se korrupsioni dhe krimi i organizuar ka prekur pothuajse çdo pore të jetës dhe punës dhe se në këtë drejtim organet e institucionet përkatëse janë duke bërë shumë pak që këto dukuri të luftohen me ngulm. Dhe kritikat që bëhen nga qytetarët dhe shoqëria civile janë të drejta dhe për më shumë janë sinjale se qeveria dhe organet tjera kompetente duhet të ndërmarrin masa të shpejta e të ashpra për të eliminuar këto dukuri që e kanë zhvat kaq keq Kosovën dhe të ardhurat e saj që më vështirësi po krijohen nga një ekonomi e brishtë që po ngulfatet nga grupe të ndryshme klientiliste  të lidhura edhe me politikën. Mirëpo, është absurd i llojit të vetë që ata që kanë krijuar pasuri marramendëse të kritikojnë njeri- tjetrin për këtë situatë të nderë që është prezente dhe që padyshim në aspektin etikë nuk është e pranueshme sidomos nga opinioni publik. Populli e di, populli po e sheh për ditë atë pasuri që e keni krijuar dhe më kot mundoheni që gurin ta gjuani në anën e kundërt. Së pari duhet të sqaroni në mënyrë të detajuar se prej nga erdhi gjithë ajo pasuri e madhe aq më parë kur dihet se para lufte secili që iu njeh e ka të qartë se nuk ishit pasanik në këtë formë e përmbajtje me peshë milionëshe e më pastaj nëse zë vend arsyetimi se atë pasuri e keni arritur në mënyrë të pastër, sigurisht se edhe ju mund të hyni në “ vallen” e atyre që kritikojnë të tjerët që kanë krijuar aq shpejt të ndërtojnë pallate, të blejnë tokë e ara  me qindra hektar, të krijojnë biznese nëpërmjet të shpëlarjes së parave etj etj.

Vështirë do ta keni me fituar besimin e qytetarëve

Nisur nga krijimi i pasurisë milionëshe brenda natës nga disa politikan tanë dhe gjendjes mjaft të vështirë ekonomike në të cilën gjendet pjesa më e madhe e popullsisë, mendoj se këta politikan do ta kënë vështirë që në zgjedhjet e ardhshme të fitojnë besimin e qytetarëve. Kështu flitet në opinion, ndërkaq si qytetari do të shënoj në fletën e votimit mbetët të shihet. Ma merr mendja se tashmë populli po e sheh se në çfarë kahje po drejtohet e qeveriset vendi dhe në fund ai duhet të vlerësoj por edhe të vendos bindshëm se më të tillët nuk mund të mbetën në pushtet.

Dhe krejt në fund: Një Mbret ishte kanë ba marak shumë me ditë se çka po thotë populli për të. Mendoj shumë dhe në fund mori  vendim që vetë të dalë në mjedise të ndryshme dhe të marrë opinionet e qytetarëve. Mbreti  nuk doli me “ uniformen” e tij dhe gjithë atë salltanat që kishte por u bë “ tebdil” “ i maskuar”. Qytetarët , gjatë bisedës më Mbretin, i kishin thënë se tatimi është i lartë, gjendjen ekonomike e kanë të vështirë, sjellja e nëpunësve nuk është e mirë dhe se disa njerëz po pasurohen në mënyrë të dyshimtë. Me të marrë këto informacione, Mbreti kthehet në pallatin e tij dhe thonë se kishte bërë disa ndryshime pozitive. Ndërkaq, në rastin tonë as maskimi nuk bën punë sepse gjerat po shihen ashiqare e ato po i din e aq më keq po i krijojnë vetë politikanët, ndaj edhe nuk kanë nevojë të dalin e të bisedojnë me qytetarë, të cilët për ditë po ankohen për padrejtësi, për punësime familjare, për favorizime të pakufishme karrieriste, për korrupsion, për varfërinë që ka prekur dhimbshëm mijëra familje kosovare etj. Me demek politikanët tanë nuk ia dinë hallin fukarasë. Inshalla bëhet mirë. Gjakovari ka thënë: të gjitha t’i japi, po ymydiin  kurrë.

Shkruan: XHAVIT ÇITAKU

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress