Home » Lajme, Opinione » Referendumi si një opsion korrigjimi të shtetit

Referendumi si një opsion korrigjimi të shtetit

Ali Hertica 

Pabarazia e pushtetit që vazhdon të ekzistojë në një demokraci përfaqësuese, edhe nëse përpiqet ta fshehë atë, duket e pashmangshme për sa kohë që qytetarët nuk shprehin fuqizimin e tyre politik në mënyrë më të sigurt dhe efektive. Në një numër të madh të demokracive, bëhen përpjekje për të korrigjuar mangësitë e lartpërmendura duke futur elemente të caktuara të demokracisë së drejtpërdrejtë, të tilla si referendumi dhe iniciativa popullore, në mënyrë që të forcohet deri diku përbërësi demokratik i sistemit përfaqësues. Ky përforcim manifestohet në dy mënyra: 

Me prezantimin e një referendumi dhe / ose iniciativës së qytetarëve, e drejta e njerëzve për vetëvendosje si qytetar u jepet më shumë kuptim, sepse qytetarët janë të përfshirë në politikën qeveritare në një mënyrë konkrete dhe për këtë arsye thirren specifikisht për përgjegjësinë e tyre politike si qytetarë. 

 Kjo gjithashtu shton një element të ri demokratik të kontrollit në sistemin liberal-demokratik të kontrolleve dhe ekuilibrave, në marrëdhëniet midis votuesve dhe përfaqësuesve të zgjedhur. Përvoja ka treguar se parimi i përgjegjësisë demokratike – përgjegjësia publike e politikave të ndjekura nga elitat politike në emër të popullit, e cila është një plotësim i domosdoshëm i sistemit liberal të përfaqësimit, nuk e bën drejtësinë sa duhet në këtë marrëdhënie. Zgjedhjet për organet përfaqësuese karakterizohen më shumë nga mënyra e sofistikuar e shitjes së liderëve politikë, programeve dhe partive te votuesit sesa nga një llogari biznesi e politikës së ndjekur dhe që do të ndiqet. 

Rezistenca ndaj referendumit është nxitur prej kohësh nga një tendencë e përhapur për të identifikuar demokracinë me demokracinë përfaqësuese, sikur të kishim arritur në fazën përfundimtare demokratike. Ekziston akoma një rrymë e fortë që, në frymën e teorisë së njohur të traktatit të Althusius, siç është formuluar në Politika Methodici digesta (1603), i konsideron pasuritë – në këtë rast shoqërinë civile – si bartës natyral të sovranitetit popullor, dhe për këtë arsye ushtrimin e tij. i përket përgjegjësisë ekskluzive të klasës së regjentit politik dhe shoqëror. 

Nëse rishikojmë diskutimin në lidhje me referendumin që është mbajtur përsëri në Hollandë në vitet e fundit, është për të goditur, ndër të tjera, që të gjitha llojet e argumenteve që ishin përparuar kundër votës universale në atë kohë përsëriten në luftën kundër referendumit pa shkaktuar ndonjë befasi. Në vend që të shqyrtojë pyetjet kryesore të teorisë dhe praktikës demokratike që janë në diskutim këtu, ky diskutim përqendrohet kryesisht në të gjitha llojet e problemeve të hollësishme që mund të lindin gjatë zbatimit të referendumit. Problemet praktike tek të cilat mund të çojë kjo kërkesë janë hulumtuar gjerësisht në sfondin e një përfaqësimi teorik dhe të idealizuar të demokracisë përfaqësuese. Ata gjithashtu nuk duken më larg sesa hunda kombëtare është e gjatë. Për shembull, kundërshtarët vazhdojnë të pretendojnë se referendumi nuk mund të përfshihet në një demokraci parlamentare. Por disa vende – përfshirë Danimarkën, Australinë, Zelandën e Re, Italinë, Irlandën, Norvegjinë, Suedinë, Greqinë dhe Spanjën – kanë kohë që kanë prezantuar me sukses referendumin si një plotësim të sistemit të tyre parlamentar. 

Kur e luftoni atë, argumente të ndryshëm gjithashtu shfaqen çdo herë, varësisht nga fokusi i diskutimit. Nëse dikush mbron një referendum konsultativ, ai është i vështirë për pyetjen dhe banalizon një konsultë të tillë jo-angazhuese si biberon për votuesit. Nëse dikush propozon një referendum korrektues vendimtar, siç bëri kabineti i purpurt Kok në gjurmët e propozimit që komisioni shtetëror Biesheuvel vendosi në axhendën politike në vitet 1980, nuk mund të kundërshtojmë më një pyetje jo-objektive. , por përsëri kundërshtimi është se elektorati nuk mund të zgjedhë midis alternativave, por vetëm mund të thotë po ose jo për një vendim të caktuar. Nëse dikush dëshiron ta kapërcejë këtë kundërshtim duke u dhënë atyre që kërkojnë një referendum të tillë të drejtën të propozojnë vetë një alternative të vendimit në fjalë dhe ta paraqesin atë para votuesve në të njëjtën kohë me këtë vendim, atëherë ai nga ana e tij ka një vështirësi të madhe. një e drejtë e tillë e iniciativës së qytetarëve. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2022 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress