Home » Lajme, Vendore » RTP lajmet 15 shtator 2012

RTP lajmet 15 shtator 2012

Nga sot është gjithçka e qartë që së shpejti Partia për Veprim Demokratik do të jetë pjesë e koalicionit qeverisës në Bujanoc. Kryeministri serb dhe lideri i Partisë socialiste Serbe Ivica Daçiq ka deklaruar sot në Vranjë se për të është e pa logjikshme që partia e deputetit popullor Riza Halimi nuk është në qeverisjen lokale në Bujanoc. “Ne tani në Bujanoc kemi një situatë të palogjikshme. Lideri i PVD Riza Halimi është deputet popullor në Parlamentin e Serbisë. Nga ana tjetër partia e tij nuk merr pjesë në qeverisjen lokale. Kjo në vetvete prodhon një jostabilitet politik” ka deklaruar lideri i SPS, duke i përgjigjur pyetjeve të gazetarëve. “Ai në vazhdim ka sqaruar se për Serbinë është në interes stabiliteti politik në jug të Serbisë dhe në kuadër të saj është mirë që partia e Riza Halimit të jetë pjesë e koalicionit qeverisës në Bujanoc. “Interesat politike në jug janë të ndryshëm, mirë sa më përket mua kjo çështje duhet të përmirësohet ashtu që partia e Riza Halimit të jetë pjesë e qeverisjes lokale në Bujanoc” ka thënë thënë Kryeministri serb dhe njeriu i parë i SPS, Ivica Daçiq
————————-
Serbia do të punësojë edhe 500 zjarrfikës, tha kryeministri Ivica Daçiç në Ditën e Sektorit për situata të jashtëzakonshme, e cila tani ka 3.000 zjarrfikësit. Daçiç tha se Serbia me numrin e zjarrfikësve në lidhje me popullsinë e saj zë vendin e fundit në Evropë dhe se për këtë arsye është vendosur për të përmirësuar situatën. Në festimin e Ditës së Sektorit për situata emergjente në Vranjë ai ka dhënë 25 medalje ari dhe argjendi për zjarrfikësit më të mirë në Serbi. “Sfidat e mëdha që ne përballemi si një vend në dimër, kur 70 për qind e vendit u përball me temperatura tejet të ftohtë dhe reshje dëbore, si dhe të nxehtit ekstrem dhe thatësirës të paparaparë gjatë verës, të cilat çuan në zjarre të shumta e që nxjerrën në pah nevojën për të investuar në preventive veprim, “tha Daçiç. Kryeministri u shpreh se në 12 muajt e fundit nëpër Serbi zjarrfikësit marrë pjesë në mbi 46.000 ndërhyrje, e cila ka pasur 37.000 zjarre që u shpëtuan ose evakuuar rreth 2.000 njerëz.

——————

Kryeministri njëherit Ministri i Punëve të Brendshme, Ivica Dacic- në ceremoninë solemne të sektorit për situata të jashtëzakonshme në Vranjë ka deklruar sot se Serbia duhet të bëjë politikë të aftë për të hyrë në BE, dhe kështu nuk ka nevojë për të verifikuar pavarësinë e Kosovës. Daçiç, me rastin e paketës “gjermane” kërkon të bashkohet me Serbinë, ai tha se “ajo është e njohur” se “çdokush ka të drejtë të shprehin kërkesat e tyre”, por se “Serbia duhet të dinë se çfarë dëshiron.””Në Perëndim, asgjë e re, jo vetëm të jetë – histori e vjetër të Lindjes,” vuri në dukje Daçiç, duke shtuar se ajo nuk ka alarmuar shumë” nga këto pretendime, por ne duhet të dimë se çfarë duam. Gjithkush ka të drejtë të shprehin kërkesat e tyre, dhe ne kemi të drejtë të shprehim mendimin tonë në lidhje me të. Ne kërkojmë për një zgjidhje se si të merrni nëpërmjet integrimit evropian, për t’u bashkuar me BE, ndërsa në të njëjtën kohë, ne nuk kemi për të verifikuar se Kosova është një shtet i pavarur. Kjo do të jetë qëndrimi ynë parimor deri në fund “, tha ai. Kryeministri tha se Serbia është e gatshme “, në çdo formë dhe në çdo vend për të folur mbi temën që kërkojnë një zgjidhje të negociuar të mundshme”, dhe nëse kemi nevojë për të negociuar njëqind herë ne do të negociojmë.
“Nëse një zgjidhje të pranueshme do të thotë se ajo është zgjidhur të gjitha, dhe ne vetëm duhet të ulen në të njëjtën tryezë dhe të thonë” OK, ne jemi dakord me atë që keni zgjidhur “, kështu që nuk do të jetë,” paralajmëroi kryeministri . Siç tha ai, “ne vetëm mund të flasim për atë që do të jetë një zgjidhje e mirë për një mënyrë për të dalë nga kjo situatë.”

———————

Zbulimi i emblemës dhe hapja solemne e objektit të Këshillit Nacional të Shqiptarëve në Luginë të Preshevës u bë dje në Bujanoc në lokalet e ish komitetit të vjetër. Në këtë manifestim solemn morën pjesë diplomat të ndryshëm si përfaqësues të ambasadës amerikane të akredituar në Beograd, përfaqësues të Trupit Kordinues, të organizatave të ndryshme si USAID, PBILD OSBE , e të ngjashme. Zbulimin e emblemës e bënë kryetari i Këshillit Nacional Galip Beqiri dhe kryetari i këshillit ekzekutiv Hamdi Fejzullahu. Më pas në mënyrë të organizuar të pranishmit i vizituan hapësirat në fjalë ndërkaq para të pranishmëve kryetari i Këshillit Kombëtar Galip Beqiri i falënderoi të gjithë të pranishmit për pjesëmarrje e në veçanti organizatën Europrogres për donacionin e siguruar për inventarin e objektit në fjalë. Më pas sekretarja e Kshillit Kmbëtar Arbnora Ahmeti lexoi telegram urimin ambasadorit shqiptar në Beogradnë pamundësi për të marrë pjesë në këtë manifestim. Është kënaqësi e posaçme në këtë solemnitet të Këshillit Kombëtar Shqiptar që gjithnjë e më tepër po aftësohet dhe po i ngrit kapacitetet e veta, shprehet kështu para pjesëmarrësve Deputetit i vetëm në Parlamentin Republikan Riza Halimi. Me fjalë të shkurtëra para mediave u prezantuan duke iu uruar sukese në punë në objektin e ri koordinatori i zyrës së Trupit Koordinues për Preshevës, Bujanoc e Medvegjë, Branko Delibashiq, kryetari i këshillit kombëtar të pakicës kombëtare boshnjake Esad Xhurxheviq i cili i dhuroi edhe një pikturë, përfaqësuesi i pakicës maqedonase Bllagoje Ilijeviq, si dhe zëvendësmenaxherja e PBILD-it Tatjana Nikoliq. Në fund kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar ndau mirënjohje përfaqwësueit të organizatës Europrogres për bashkëpunim të mirë. Për të gjithë të pranishmit në fund u shtura edhe një koktej rastiavehserp vtr

———————–
Për shkak të mungesës, për të patur më shumë në dispozicion, shumë markete nëpër Serbi kanë kufizuar shitjen e sheqerit dhe vajit. Pas frigës se do të mbeten pa artikuj të nevojshëm, shumica e blerësve kanë filluar të blejnë me sasi më të mëdha, andaj edhe shitësit kanë kufizuar shitjen e këtyre artikujve që pritet të rrisin çmimin. 10 ditët e fundit, vaji ka ndryshuar çminin disa herë, nga 147 dinarë për litër kushton 154 dinarë, ndërsa sa i përket sheqerit thuhet se do të ketë mungesë deri në fund të muajit si dhe pritet shtrenjtim prej 5 deri 6 dinarë për kilogram. Sheqeri deri tani ka kushtuar 88 dinarë për një kilogram.
———————–
Parlamenti i Studentëve (UP), Shoqata e të Shpërngulurve nga Kosova Lindore “Vatra”, Unioni i Studentëve Pro Europian, Këshilli i Studentëve – Gjilan kërkojnë nga Ramë Buja që të rritet numri i studentëve të pranuar nga Kosova Lindore. Këto shoqata dhe asociacione studentore në një letër zyrtare drejtuar Ramë Bujës dhe në bazë të vlerësimit të gjendjes dhe kërkesave nga studentët dhe institucionet që përfaqësojnë qytetarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, kërkojnë që në degët e fakulteteve të UP-ës, Edukim, Juridik dhe Ekonomik në Gjilan të rriten kuotat për pranimin e studentëve nga Lugina e Preshevës. Ne kërkojmë që të respektohet vendimi i mbledhjes së fundit të Senatit të UP-së i datës 11.07.2012, që parasheh aktivizimin e programeve të fakultetit të Edukimit në Gjilan , Histori dhe Gjeografi me Edukatë Qytetare, për arsye se përkon direkt me kërkesat dhe nevojat e qytetarëve të kësaj pjese (luginës së Preshevës) Anamoravës në përgjithësi. Këto kërkesa janë të kahershme dhe si të tilla i kontribuojnë mundësive dhe kujdesit të qytetarëve dhe institucioneve të Republikës së Kosovës për qytetarët shqiptarë të luginës së Preshevës, andaj apelojmë që të aprovohen këto kërkesa sa më parë, para se ato të ndërrojnë formë thuhet në kërkesën e këtyre shoqatave. Përfaqësuesit e këtyre katër institucioneve kanë pasur një takim edhe me dy këshilltarët e Ramë Bujës, zotin Ragip Gjoshi dhe Ilmi Ramadani e të cilët është dashur të kthejnë një përgjigje zyrtare, por pas tentimeve tona të vazhdueshme këta zyrtarë nuk janë përgjigjur fare thanë Irfan Veseli e Kushtrim Kadriu përfaqësues të këtyre shoqatave.
—————–
Prokurori i Prokurorisë serbe për krime të luftës, Vlladimir Vukçeviq, u ka thënë medieve serbe, se dëshmitari shqiptar, ish-pjesëtar i UÇK-së, që ka dëshmuar nëpërmes të një video-incizimi, i cili është shfaqur në RTS, për heqje të organeve, ka marrë mesazhe kërcënuese me vdekje, shkruan zeri. Vukçeviq nuk ka sqaruar se si i kanë arritur mesazhet dëshmitarit, për të cilin askush në Serbi, e aq më pak në Kosovë, dinë se kush është. Natasha Kandiq, aktiviste e njohur serbe për të drejtat e njeriut, në anën tjetër, incizimin e publikuar e ka quajtur një manipulim me opinionin dhe i cili ka shqetësuar familjet e të zhdukurve. “Dëshmitari bashkëpunues ka marrë mesazhe kërcënuese me vdekje dhe mu për këtë arsye ai ka vendosur që dëshmojë për krimet në të cilat edhe vetë ka marrë pjesë. Kjo është mënyra më e mirë për të dalë nga situata në të cilën është gjetur dëshmitari, pas kërcënimeve që ka marrë. Ai është në programin e masave serioze mbrojtëse, ashtu siç parashihet me Ligjin për mbrojtje të njerëzve që kanë marrë pjesë në krime dhe që ndiqen procedura penale ndaj tyre. Kushti i vetëm i tij është që jetë i sigurt. Për këtë arsye i kemi siguruar masa mbrojtëse, të cilat i zbaton Njësia për Mbrojtje e MBP-së së Serbisë”, ka deklaruar Vukçeviq. Ai ka theksuar se ka mundësi që të sigurohen edhe dëshmitarë të tjerë të trafikimit me organe të serbëve të Kosovës, por ka refuzuar të përgjigjet në pyetjen, nëse deri më tani është paraqitur ndonjë dëshmitar tjetër. Ai tha se është duke pritur vizitën e ekipit hetues ndërkombëtar për trafikim me organe në Kosovë dhe në Shqipëri, në krye të të cilit është prokurori special i BE-së, Xhonom Klinom Vilijamson, por siç ka thënë Vukçeviq, deri më tash askush nuk e ka kontaktuar atë. “Pres që të ketë kontakte, ndërsa ne do t’u mundësojmë atyre ta marrin në pyetje dëshmitarin e mbrojtur. Absolutisht jam i sigurt në të vërtetat e dëshmisë së dëshmitarit. E kemi vlerësuar validitetin e dëshmisë dhe jemi bindur se përputhet krejtësisht me të dhënat dhe çështjet që i kemi verifikuar”, ka theksuar prokurori serb për krime të luftës, Vlladimir Vukçeviq, duke siguruar se ekipit hetues ndërkombëtar do t’i mundësohet që ta verifikojë gjithë atë që ka bërë Prokuroria për krime lufte.

——————

Bashkimi Evropian po vazhdon konsultimet për procesin e bisedimeve Kosovë – Serbi por ende nuk ka një datë fikse për fillimin e këtyre bisedimeve, ndërsa zyrtarë të BE-së thonë se nuk kanë planifikuar takim mes Thaçit dhe Nikoliqit. Tashmë Ashton ka bërë të ditur planet e saj për t’i takuar zyrtarët e lartë të dy vendeve në New York, në margjina të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, që fillon punimet më 18 shtator.Sipas zyrtarëve të BE-së, takimet e Ashton me Thaçin dhe Nikoliq do të jenë të ndara. Express ka kontaktuar me zyrtarë të Bashkimit Europian duke i pyetur nëse Përfaqësuesja e Lartë po planifikon të ndërmjetësojë ndonjë takim mes Thaçit dhe Nikoliq, por një gjë e tillë është mohuar.“Nuk është parashikuar ndonjë takim mes Kryeministrit Thaçi dhe Presidentit Nikoliq”, kanë thënë zyrtarët.RTV Presheva

One Response

  1. silver price thotë:

    Liderët shqiptarë në Luginën e Preshevës janë të ndarë në mendimin për të marrë pjesë, ose jo, në zgjedhjet parlamentare të 6 majit.Ata janë të ndarë edhe mbi motivet e atyre udhëheqësve të cilët kanë vendosur t’i bashkojnë resurset për të kandiduar për parlamentin e Serbisë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch