Home » Histori, Lajme » Sa janë të vjetër pellazgët ?

Sa janë të vjetër pellazgët ?

Alfabeti pellazgKemi civilizime të humbura dhe civilizime të harruara. E kemi Kulturën e Vinçes e cila jep shenja  jete që nga mijë veçari  6-të e deri tai  i 3-ti para Kr; një kulture  e cila është zhvilluar përgjatë rrjedhës së Danubit , pra Serbia , Rumania , Bulgaria dhe Maqedonia e sotme , me gjurmët e saja në tërë Ballkanin , Europën qendrore pjesërisht dhe Azinë e Vogël. Mos të harrojmë këtu kuptohet edhe tokat shqiptare në jug të Danubit e deri në Greqi.
( Në literaturën shqipe shumë pak flitet për këtë kulturë të njohur nga shumë artefakte.)  Artefakret e gjetura përgjatë shtrierjes së Kulturës së Vinçës janë të ngjashme me statujat e gjetura Sumere, për të cilat studjuesi Zecharia Sitchin i peshon si ““extra-terrestrial”

( jashtëtokësore ) duke u bazuar në gdhendjet e tyre që vështirë mund të quhen se paraqesin fytyra njerëzore. Cila ishte origjina e tyre ?
Studjuesi më i thellë i Kulturës së Vinçës ishte Gordon Childe (1892-1957 , i cili i sintetizoi zbulimet e ndryshme arkeologjike, duke i futur në një kornizë dhe duke i quajtur “ Revolucioni i Neolitit “ apo
“Revolucioni urban “. Në ato sintezat e tij ai shpjegon që Kultura e Vinçës e tejkalon ndikimin “civilizues “ tokësor.
Kultura e Vinçes ikonat
Pas vdekjes së Childe-it , në vitet e 60-ta të shek.të kaluar dhe zbulimeve të reja në rrjedhën e Danubit në Rumani nga Dr. N. Vlassa arrihet në përfundim që gjetjet Sumere  janë shumë më të reja (3500-3200 BC ) por , gjithsesi tërhiqej një paralele në mes të këtyre dy kulturave ; ose thuhet se Sumeret  kishin ndikuar tek Kultura e Vinçës,.

Por nëse zbulimet e reja treguan që vjetërsia e artefakteve e tejkalon 4-5 mileniume; atëherë mendohet që Kultura e Vinçes është me e vjetre se ajo Sumere. (But if the carbon dating results were correct, then Tartaria was 4000 BC, which meant that the Vinca Culture was older than Sumer, or Sumer was at least a millennium older than what archaeologists had so far assumed. Either way, archaeology would be in a complete state of disarray and either some or all archaeologists would be wrong. Voila, the reason as to why radio carbon dating was attacked, rather than merely revising erroneous timelines and opinions. )
Sa e vjetër është Kultura e Vinçes?

Me lejoni t`iu rikujtoi “Shqipja dhe Sanskritishtja, Çfarë parandjen Petro Zheji” –  ku thot që sanskrishtja është një degëzim i pellazgjishtes i zhvilluar shumë më vonë
Shkollarja  Maria Gimbutas e saktëson se  “Europa e Vjetër “ është mbi 6500 vjet paraKr.
Eshtë një konkludim i zonjës  Gimbotas se ndryshimi në mes Europës së Vjetër dhe Europes Indo-europiane është aq i madh sa koha kur ato e pushtuan njëra tjetrën. Cila , cilën?
Robert d’Anzheli dhe shqiptarët ( Enigma) në  një vend thotë që Aleksandri i Madh shkoi në Indi ( 230 prKR) 3 000 vjet pas luftës së pellazgëve në ato anë .

literature për te interesuarit ;
http://www.neokoolt.com/
Philip Coppens http://www.philipcoppens.com/

Fahri Xharra, 16.12.15
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress