Home » Lajme, Opinione » Serbia në mesë të BE-së dhe Rusisë III

Serbia në mesë të BE-së dhe Rusisë III

 

Serbia ende është në mesë të miteve dhe realitetit, të kaluarës dhe të së ardhmes, në mesë të dy koncepteve dhe dy blloqeve ushtarake sikur që është munduar të luaj rolin si ish-RSFJ-a, si shtetë i të panikuandraurve në mesë të Paktit të NATO-së  dhe Pakti të Varshavës.

Refik HASANI 2016

Shkruan: Refik HASANI

Vizita e Presidenti Kinez, z.Xi JINPING,sot që ia ka bërë  Serbisë dhe nënëshkrimi i disa marrëveshjeve në lëmi të caktuara. Kjo u bë pasi Kryeministri i Republikës së Serbisë që ia bëri vitin kaluar Rusisë dhe Indisë fletë shumë.   Po ashtu vizita e Presidentit të Federatës Ruse z.Vlladimir PUTIN, më 16 Tetor 2014, dhe vizita  kryeministrit Rus, z.Dimitry MEDVEDEV në Beograd. Edhe  mbajtja dhe realizimi  i ushtrimeve ushtarake të përbashkëta të Serbisë dhe Rusisë në vitin 2014, hapja e një baze të madhe ushtarake gati  sekrete të Rusisë në Nish.Këtë javë është shkruar që Rusia ka plane  për bazë  të re ushtarake në Serbi  në aeroportin Eçka pranë Zrenjaninit në Vojvodinë, që do të ndërtohet kjo  baza e re  pas atij në Nish. Serbia në kohën që jemi praktikisht është duke u udhëhequr nga lideri që mbajn qëndrime më shumë që jan të orientuara kah Federata Ruse, që Serbët i konsiderojn vllezërit e mëdhenj për nga besimi Beogradi zyrtarë është duke u munduar të mbajë qëndrime të mira me BE-në dhe sa më shumë afër miqësisë e vllazërisë me Federatën Ruse. Derisa SHBA-ja dhe BE-ja kan aplikuar sanksione ndaj Federatës Ruse, kurse Beogradi jo që nuk aplikon sanksione që t’i bashkangjitet por është duke mbajtur duke ndërtuar  dy baza  ushtarake në Serbi. Federata Ruse dëshiron të forcohet përmesë Serbisë që kjo e fundit t’i ruan ndikimet në ish-hapsirat Jugosllave. Koncepti që tani po aplikon Serbia është edhe me Rusinë edhe me BE-në , por këto jan dy koncepte jo të njëjta po me dallime bukur të mdha. Beogradi shumë më afër është pro-Federatës Ruse se sa me konceptin e BE-së .Njoftimet e fundit që Rusia është gati të instalon edhe  një bazë të re ushtarake është kërcnim, provokim shumë i rëndë, tentim i destabilizimit. Kjo mënyrë që ka zgjedhur Rusia të realizon në Serbi,është në mes të Rusisë dhe BE-së në dy vazhdime që gjithnjë  po vërteton pasi  zhvillimet  jan në favor të këti konstatim.

 

16 qershor  2016

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch