Home » Histori, Lajme » SHOQATA E MUHAXHIRËVE PËR LUGINËN E PRESHEVËS – QELEKULLA E TMERRIT NË NISH-1809

SHOQATA E MUHAXHIRËVE PËR LUGINËN E PRESHEVËS – QELEKULLA E TMERRIT NË NISH-1809

Gjer më tani nuk dihet sakt se të kujt janë ato 952 kafka njerëzish të murosura dhe lidhura me gurë horasan hatulla e tulla. Në katër anët e kësaj kulle si në frengji qëndrojne 952 krena njerëzish pa emra dhe mbiemra. Sipas të dhënave jo të konfirmuara Beteja e Çegrit ishte zhvilluar me 31 maj 1809 nuk ka të bëjë me kafkat e serbëve të vrarë në këtë betejë dhe as me vendimin e vezirit të madh shqiptar nga Shkodra Ibrahim pashait kinse ai në koordinim me Hurshid pashain e Nishit e paskan ngritur këtë ngrehinë nga ato 4000 serbët kryengritës të vrarë në këtë betejë më 1809. por kjo kullë të nderuar lexues është ngritur nga serbët me kokat e shqiptarëve autokton të Nishit në shejë hakmarrje për betejën e humbur nga turqit.

 Kafkat arkeologjike

Gjer më sot askush nuk e ka ngritur zërin nga shqiptarët për t’ia bërë AND apo ndonjë atropolog për t’i verifikuar këto kafka se a janë ato të shqiptarëve apo të serbëve? Edhe udhpërshkruesi françez Alfons de Lamartini më 1833 e kishte vizituar Qelekullën e Nishit dhe mes tjerash pati shkruar:”Serbët duhet ta ruajn këtë përmendore që t’i tregojnë fëmijëve të tyre se sa vlerë ka pavarësia e një populli”. Ama kur të bëhet ndonjëherë AND dhe verifikimi i këtyre krenave nga ndonjë antropolog  thënja e françezit dhe historiografia gënjeshtare kishtare serbo-sllave do të bien poshtë. Se Nishi si kryeqendër e sanxhakut të vetë gjer para 27 dhjetorit të vitit 1877 i kishte 3000 shtëpi prej tyre 25000 ishin të shqiptarëve autokton të Nishit.

Gjer te Molla e Kuqe I nderuar lexues ishte vetëm se gjatësia gjeeografike e tokave shqiptare të uzurpuara me dhunë nga ushtria serbo-ruse ndërsa gjërësia e saj është 720 katundet tjera shqiptare gjer te gjymrikana e Ristocit mes Vrajës dhe Bujanocit.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch