Home » Histori, Lajme » Shoqata “Trojet e Arbrit” përmbyll me një sukses të jashtëzakonshëm përgatitjet për sesionin shkencor gjithëkombëtar që do të mbahët më, 18 korrik 2021 në Skënderaj

Shoqata “Trojet e Arbrit” përmbyll me një sukses të jashtëzakonshëm përgatitjet për sesionin shkencor gjithëkombëtar që do të mbahët më, 18 korrik 2021 në Skënderaj

Shoqata”Trojet e Arbrit” njofton të gjithë opinionin shqiptar se ka përmbyllur më shumë sukses përgatitjet gjashtëmujore për mbajtjën e sesionit shkencor gjithëkombëtar me temën bosht: “Masakrat dhe krimet serbe,malazeze dhe të tjerëve në trojet shqiptare 1912 -1999 “. Këshilli organizativ së bashku me kryesinë i ka pranuar 83 tema për këtë sesion shkencor.Meqë periudha historike ka qenë e gjatë temat janë renditur në bazë të periudhave historike ku janë ndarë në tre pjesë: Masakrat gjatë viteve 1912-1945, Masakrat gjatë viteve 1945-1989 dhe Masakrat gjatë viteve 1989-1999.Interesimi ka qenë i jashtëzakonshëm për këtë sesion të parë shkencor gjithëkombtar që ka të bëj me Masakrat në të gjitha trojet shqiptare 1912-1999.Jemi të vetëdishëm se ka edhe me tepër ngjarje dhe masakra që nuk janë të përfshira në program në mungesë të studiusve që të ndriçojnë edhe Maskra tjera por kur të përgatisim tri botimet enciklopedike pas sesionit shkencor do ti përfshim te gjitha masakrat që kanë ndodhur në trojet shqiptare.

Njoftojmë të gjithë studiuesit si dhe mjetet e inforimimit por edhe të ftuarit me ftesa që ta konfirmojnë pjesëmarrjen në këtë sesion shkencor gjithëkombëtar.Po ashtu ftojmë edhe mediumet e shkruara,si dhe Televizionet, në të gjitha trojet etnike shqiptare që ti japin hapësirë këtij sesioni të parë shkencor gjithëkombëtar që mbahet për masakrat që kanë ndodhur nga fqinjët tanë në të gjitha trojet shqiptare.

Konfirmimin për pjesëmarrje e bëni në këtë adresë emaili: nue_oroshi@yahoo.de

Ju mirëpret Kryesia e Shoqates “Trojet e Arbrit “

Programi i sesionit të XVI-të shkencor me temën:

 “Masakrat dhe krimet serbe,malazeze dhe të tjerëve në trojet shqiptare 1912 -1999 “

Masakrat gjatë viteve 1912-1945

1.Prof.dr.Jahja Drançolli:”Masakrat dhe krimet malazeze në Rrafshin e Dukagjinit 1912-1914″

2.Prof.dr.Muhamet Shatri:”Masakrat dhe krimet serbo-malazeze dhe maqedone në fund të luftës se dytë botërore në viset shqiptare”

3.Fazli Hajrizi:“Masakrat e ushtrisë dhe gjandarmërisë serbe mbi popullatën e fshatrave Radishevë e Kotor-1919”

4.Dr.sc.Qazim Namani: „Masakrat në fshatin Prapashticë sipas burimeve historike dhe rrëfimet nga familjarët e mij”

5.Prof.dr.Nexhmedin Bardhi:”Masakra e Lubishtës se Vitisë 1912-1913″

6.Ahmet Mehmeti:”Gjenocidi i pandeshkuar grek në Çamëri”

7. Tomë Mrijaj:”Plani shovinist i qeverisë serbe në periudhën mes dy luftërave botërore për kolonizimin e Kosovës gjatë viteve 1918-1941″

8.Mark Palnikaj:”Vështrim historik mbi masakrat serbe dhe qëndresën e Dukagjinit në luftën e vitit 1915″

9.Dr.Rovena Mikeli Vata:”Coptimi kulturor i trojeve shqiptare”

10.Dr.sc.Ilmi Veliu:”Masakrat në Kërqovë që i bëri Bullgaria ndaj shqiptarve të Kosovës 1915-1918″

11.Mr.sc.Halil Ahmeti:”Masakra e Ponoshecit e vitit 1913″

12.Mr.sc.Nue Oroshi:”Masakra  serbe  e vitit 1913 në Nashec të Prizrenit dhe masakra e Rugovës 1941″

13.Dr.sc.Fitim Rifati:” Krimet serbe në Moravë të eperme në fund të vitit 1913″

14.Adem Ajvazi:”Masakrat serbe në Llap 1912-1999″

15.Mr.sc.Kastriot I. Veselaj:”Disa nga krimet e Mbretërisë SKS dhe Jugosllave ndaj shqiptarëve të prezentuara nga  intelektualët shqiptar në Lidhjen e Kombëve midis dy luftërave botërore “

16.Adem Hajnuni:”Masakrat serbe në rrethin e Lipjanit në fund të tetorit 1912″

17.Abas Fejzullahi:”Llojet e gjenocidit të fshehur në Kosovë 1912-1999″

18.Prof.Rexhep Dedushaj:”Ndërrimi i fesë në Plavë e Guci dhe masakra e Previsë 1913″

19.Qazim Kabashi:”Masakra e Kabashit e vitit 1913″

20.Enver Zhinipotoku:”Rrëfime gojore për masakrën e Sazlisë se Ferizajit 24-25 tetor 1912″

21.Bedri Tahiri:” Hakmarrja serbe në shqiptarët e pafajshem pas  Betejes  se fundit të Azem Galicës”

22.Dr.Nikollë Loka:”Dhuna serbe ndaj organizatës politike “Xhemijeti”

23.Mr.sc.Hysen Azemi:”Masakra e Tivarit dhe e Bihorit”

24.Prel Milani: “Masakrat në territorin e Dukagjinit në vitin 1941 dhe lufta antijugosllave”

25.Mr.sc  Muhamet Shabani: “Masakrat serbe në Ferizaj 1912 dhe rezistenca shqiptare”

Masakrat gjatë viteve 1945-1989 

26.Ndre Molla: “Masakrat e komunistëve në Mirditë 1945-1952”

27.Mr.sc.Rezehana Hysaj: “Masakra e Tivarit”

28.Preng S. Gjikola : “Zhdukja e  50 burrave nacionalist shqiptar në kufirin jugosllav(Kosovë) Shqipëri në nëntor të vitit 1948”

29.Petrit Palushi :”Masakrat e Shefqet Peçit në Lumë”

30.Mikel Spaqi: “Të masakruarit nga Famullia e Velezhës në Masakrën e Tivarit 1945”

31.Prof.dr.Zeqir Kadriu: “Masakrat sllavo-maqedonase gjatë periudhës se komunizmit”

32.Hyzri Salihu:”Shpërnguljet e dhunshme dhe spastrimet etnike të shqiptarëve nga sllavët”

33.Ermonda Foniqi & Leonora Berisha: “Masakra  në Kullën e Popit në Istog 1945”

34.Naim Berisha:”Krimet e Brigadës  se Bokes (Bokeshka Brigada)në Drenicë dhe Dukagjin”

35.Dr.sc.Jeton Idrizi:”Masakrat bullgare në Kosovës gjatë Luftës së Dytë Botërore”

36.Dr.Haxhi Ademi: “Masakra e Tivarit 1945”

37.Dr.Ermelinda Kashah:”Vrasja dhe përsekutimi i diktaturës komuniste në familjen Kashah në Gjirokastër”

38.Msc.Leonora Laçi:”Zhdukja pa gjurmë e nacionalistit pukjan Imer Thaqi në burgjet Jugosllave”

39.Ismet Azizi: “Ekzekutimi i Aqif Blytës dhe Ahmet Dacit nga Ozna në vitin 1945 në Pazar të Ri “

40.Muhamet Mjeku: “Masakrat komuniste në Drenicë dhe qëndresa e Shaban Polluzhës viganit që për 50 vjet u anatemua “

41.Lekë Mrijaj: “Të dhëna të maskrave serbe mbi shqiptarët në mes të Luftës së Parë dhe të Dytë Botërore “

42.Klajd Kapinova: “Përsekutimi i Klerit Katolik në Shqipëri 1944-1990”

43.Rrustem R. Berisha: “Aksioni i armëve në vitet 1956-1958 projekt i vazhdimsisë së politikës gjenocidiale serbe “

44.Zymer Bardhecaj:”Drama e përgjakshme në familjen Bardhecaj në Muzhevinë (Muzakaj) të Istogut (Janar 1945) “

45.Isuf Bajraktari: “Gjenocidi dhe trysnia komuniste mbi intelektualët dhe familjet atdhetare të paraqitura në librin e Tomë Mrijajt për Monsinjor Zef Oroshin”

46.Arbreshë Berisha: “Bashkëpunimi i politikës serbo-turke në konvertimin e shqiptarëve të Prizrenit me rrethinë në turq dhe boshnjak”

47.Jahir Bejta: “Ushtarët shqiptar që u vranë dhe u masakruan në ish ushtrinë Jugosllave”

Masakrat gjatë viteve 1989-1999

48.Altin Ademi: “Masakra e ushtrisë serbe më, 5-7 mars 1998 në familjen Jashari në Prekaz dhe qendresa heroike e familjes”

49.Dr.sc.Besim Morina: “Vrasjet e ushtrisë serbe të kryera në fshatin Qikatovë e vjetër gjatë viteve 1998-1999”

50.Mr.sc.Engjell Berisha: “Masakra e Korenicës  dhe Mejës 376 shqiptar të vrarë  e të zhdukur brenda një dite më 27 Prill 1999”

51.Dr.Lulzim Nika:”Masakra e Reçakut dhe ndikimi i saj në vendimet e diplomacisë ndërkombëtare për Kosovën”

52.prof.dr.Ragip Gjoshi:”Pokleku vendi ku u vranë e u dogjen nga forcat serbe shkrimtari,foshnja gjashtë muajshe dhe plaku 75 vjeçar 1999″

53.Mr.sc.Kristine Oroshi: ” Masakra e Kralanit në vitin 1999″

54.Dr.sc.Bedri Muhadri:”Masakra dhe gjenocidi serb në Has (1998-1999) “

55.Prof.dr.Teuta Shala-Peli“Gjenocidi serb në Komunën e Pejës 1998-1999 në kujtesën e të mbijetuarve”

56. Habib Zogaj:”Faktimi i krimit në vendin e ngjarjes (Masakra e Burimit dhe Turjakes) “

57.Skënder Zhitia:”Gjenocidi serb në zonen e Llapit 1998-1999″

58.Ruzhdi Jashari:”Masakra e Reçakut 1998″

59.Sefer Tasholli: “Masakrat serbe në Komunën e Lipjanit në Prill të vitit 1999”

60. Argjira Ukimeri: “Masakra e Korishes se Prizrenit 1999”

61.Isuf Bajrami:”Masakrat dhe krimet serbe  në Gjilan e rrethinë gjatë viteve 1998-1999″

62.Qazim Thaqi: “Masakrat dhe vrasjet serbe në Komunen e Prizrenit 1998-1999”

63.Dr.sc.Zog Çoçaj: “Masakrat në Has gjatë viteve 1998-1999”

64.Jeton Mrasori: “Krimet serbe në Komunën e Rahovecit 1998-1999”

65.Ma Lirie Kurtishaj Ademi:”Dhunimet seksuale gjatë luftës se fundit në Kosovë 1998-1999″

66.Sabit Muqaj: “Krimet serbe në rajonin e Hasit 1989-1999”

67.Prenk Gjetaj:”Te zhdukurit në Kosovë nga lufta e fundit 1998-1999″

68.Hysni Berisha: “Masakrat serbosllave në Komunën e Suharekës të luftës se fundit”

69.Mr.sc.Ramadan Mehmetaj:”Të zhdukurit në Pejë dhe rrethinë në luftën e fundit”

70. Hysen Ibrahimi: “Sulmi serb i vitit 1991 në familjen Ukaj për të masakruar dhe  trimëria e Avdyl Ukajt

71.Dr.sc.Besim Morina & Bujar Tahiri: “Masakrat e 28 shkurtit të vitit 1998 në Likoshan dhe Qirez”

72.Xhemë Elshani: “Disa raporte të autorve të huaj rreth masakrave serbe të kryera ndaj popullsisë shqiptare”

73.Ma.Agim Hyseni: “Masakrat e kryera serbe në Izbicë në vitin 1999”

74.Izet Abdyli: “Krimet serbe në Dobrashec 1998-1999”

75.Afrim Hyseni: “Masakra mbi Delijat e Abrisë së Epërme në shtator të vitit 1998”

76.Naim Veliu: “Masakrat serbe të kryera në Shtuticë gjatë viteve 1998-1999”

77.Ilir Nika: “Terrori i ushtrisë serbe ndaj banorve të Gllanasellës në vitin 1998-1999”

78.Sheremet Prokshi: “Vrasjet masive të kryera ndaj civilve shqiptar në Vërboc gjatë vitit 1999”

79.Mr.sc.Ismet Haskaj: “Masakrat në komunen e Deçanit 1998-1999”

80.Bujar Tahiri: “Vrasja e popullsisë civile në Likoshan gjatë vitit 1998-1999”

81.Rexhë Arifaj: “Masakra në  Kaliqan të Istogut (Burimit) më 1999”

82.Mr.sc.Ajet Leci: “Krimet serbe në Gradicë gjatë viteve 1998-1999”

83.Emin Sallahu: “Masakra e Makocit, prill 1999”

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress