Home » Kulturë, Lajme, Vendore » SHTKKLP organizon konferencë shkencore, me temë : “ZEJTARIA DHE TREGTIA NË LUGINË TË PRESHEVËS DHE NË VISET SHQIPTARE”

SHTKKLP organizon konferencë shkencore, me temë : “ZEJTARIA DHE TREGTIA NË LUGINË TË PRESHEVËS DHE NË VISET SHQIPTARE”

N J O F T I M
Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore e Luginës së Preshevës, me seli në Preshevë
O R G A N I Z O N
Konferencë shkencore, me temë : “ZEJTARIA DHE TREGTIA NË LUGINË TË PRESHEVËS DHE NË VISET SHQIPTARE”
Nëntemat: 
-Fillet e zejtarisë dhe tregtisë.
-Zejtaria dhe tregtia pas Luftës së Parë Botërore.
-Zejtaria dhe tregtia pas Luftës së Dytë Botërore.
-Zejtaria dhe tregtia në shekullin 21.
-Transformimi, zhdukja e disa zejeve dhe lindja e zejeve të reja.
-Gjeneza dhe efektet sociokulturore të zejtarisë dhe
-Veprimtaria artizanale dhe mjeshtëria popullore.

Koha dhe vendi i mbajtjes: 23 dhe 24 tetor 2021, në Preshevë
Pjesëmarrës në Konferencë: studiues dhe përfaqësues nga të gjitha trevat shqiptare / Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal i Zi, Lugina e Preshevës, diaspora, etjerë.
Koha e paraqitjes së temës: abstrakti dhe punimi për Konferencë dorëzohet deri më 10 tetor 2021.
Tema e punimit : 8 deri 20 faqe, në rradhorin 12.
Koha e referimit në Konferencë : 10 minuta
Hartimi,publikimi i Programit të Konferencës dhe njoftimi i pjesëmarrësve bëhet më 18 tetor 2021.
Kontakti: Xhemaledin Salihu, cel. +381 63 8771423
E-mail adresa : shtkkpresheve@yahoo.com, xhemaledin47@gmail.com
Shoqata për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore në Preshevë /17523/, rr.Sava Kovaçeviq,nr.80
Qëllimi i Konferencës: Shqyrtimi dhe trajtimi shkencor i Zejtarisë dhe Tregtisë në Luginë të Preshevës dhe në viset shqiptare.

Synimi i Konferencës: Botimi komplet i materialit në një publikim/vepër/.
Lugina e Preshevës dhe viset shqiptare kanë një histori të pasur mbi zejtarinë dhe tregtinë, të cilat nuk janë hulumtuar, studiuar , trajtuar dhe shqyrtuar shkencorisht sa duhet që nga fillet deri më shekullin 21, në aspektin historik, ekonomik, sociologjik, kulturor e tjerë.

Andaj, qëllimi kryesor i saj është që në suaza të mundësisë Zejtaria dhe Tregtia të hulumtohen, të studiohen, të trajtohent dhe të shqyrtohen me metoda dhe metodologji shkencore dhe pastaj, për ta përmbledhur në një libër për publikun, me të arriturat e tyre, sidomos në Luginë të Preshevës dhe në viset shqiptare, në këto lëmi, të Zejtarisë dhe Tregtisë.

BORDI i Konferencës shkencore:

  1. Prof.dr.Drita Halimi-Statovci-etnologe
    2.Prof. dr. Nebi Islami, filolog
    3.Prof.dr. Agron Xhagolli-kulturë popullore/folklorist/
    4.Dr. Sc. Rovena Vata, albanologe, studiuese-kritike,
    5.Xhemaledin Salihu, profesor, studiues

Këshilli organizues: Këshilli drejtues i SHTKKLP-së

Preshevë, më 7 maj 2021 Kryetar i SHTKKLP-së,
Xhemaledin Salihu, profesor

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch