Home » Opinione » ”Si ia nxorra serbit zemren! ” ose T`a them sa s`ma ki thënë !

”Si ia nxorra serbit zemren! ” ose T`a them sa s`ma ki thënë !

“Fiat justitia, et pereat mundus”

                       ” Le të zbardhet e vërteta edhe nëse bota             shkatërrohet”

 

Burrat dhe gratë ,të shëndetshëm dhe te fuqishëm ,nëpërmjet kanaleve  ilegale u dërguan në llogoret e e Shqipërisë Veriore. Dëshmitarët të cilët kishin marrë pjesë në bartjen e tyre , kryesisht shqiptarë të Kosovës, tregonin për klinikat e improvizuara në Kukës dhe Burrel. Nëpër kanalet e përpunuara mirë ,kryesisht ushtarët e UÇK-ës, i bartnin organet deri në aeroportin e Rinasit , nga ku në mengjes herët  dergoheshin për në Stamboll me fluturaket komerciale  të të Hënave dhe të Merkureve.” ( raporti i Dick Martit ). Kur jetoja në Zvicër ,më thonin se ka Zvicëran dhe  ka “ Zvicëran” ….

 

“ Unë qëndroja në anën e djathtë të të burgosurit, kurse D. më tregonte se ku duhet prerë në gjoksin e të burgosurit. Mua më kapi paniku. I burgosuri kur e pa skalpelin filloi të ulurinë të lutet që t`ia falin jetën.Parase të vinte mbi tavolinë,aq shumë ishte rrahë ,sa nuk kishte fuqi të kundërvehej. Kur djaloshi serb filloi të ulurinë dhe t të kundërvehet, ushtari i UÇK-ës , i cili nën hetime është shënuar me D. ia vuri dorën mbi gojë. Dëshmitari , thoshte se nuk e dinte që ai  ishte i Kosovës  ,nga ku e solli A.-ja. (Novosti.10.09.12) ”….

 

– Politika është një, kurse krimi diçka tjetër. Pyetjet e hapura ,si janë krimet në të kaluarën, vetëm së bashku mundemi t`i zgjidhim. UÇK-ja ,për një kohë të gjatë ishte e  shikuar  gjatë konfliktit ,nga bashkësia ndërkombëtare si ”e drejtë dhe me qëllime humanitare” ,dhe tani me vështirësi  vehen në pah detajet e krimeve brutale të luftës që ata i kanë bërë.Dhe mu për këte edhe sot e kësaj dite shifet një rrezistencë e madhe ndaj kësaj temeje dhe ndaj pranimit të fakteve mbi të vërtetën. Kjo është gjithmonë një metodë e sprovuar e diskreditimit të dëshmitarëve dhe  e çverësimit t ë dëshmive.Motivi ynë nuk është politika, ne angazhohemi për bisedime, për çdo lloj arritjeje të zgjidhjeve politike dhe për pajtim.Por e vërteta nuk guxon të heshtet (Vladimir Vukçeviq, gjykatës për krime të luftës , për Novosti ,10.09.12).

 

Vladimir VukÇeviq ,gjykatës i turpit serb

 

T`a them sa s`ma ki thënë !

 

“ Mësimet kryheshin në veriun e Shqipërisë , për shumë gjëra por edhe intervenime mjeksore.Ata i thoshin atij që duhej të mësohej mirë se mund të ndodhë që ndonjerit prej  komandantëve të UÇK-ës mund t`i ndodhë që i nevojitet ,prandaj duhet të mësoj se si bëhët

transplantimi i organeve njerëzore.” ( Bruno Vekariq , Emision special në RTS) . Vekariqi thekson se në këtë rast nuk përmendet “shtëpija e verdhë” që është e ” njohur” për publikun sepse dëshmitari e ka përmendur atë vetëm një herë . Por ka më shumë. Sipas tij ,dhëshmitari  paska thënë se ishin mësuar të kryenin transplantimin e organeve në kukullën e plastmasit. ” Mësonim se si transplantohen organet nga një njeri në tjetrin.”( dëshmitari). ….

T`a them sa s`ma ki thënë !

 

 

“ Unë qëndroja në anën e djathtë të të burgosurit, kurse D. më tregonte se ku duhet prerë në gjoksin e të burgosurit. Mua më kapi paniku. I burgosuri kur e pa skalpelin filloi të ulurinë të lutet që t`ia falin jetën.Parase të vinte mbi tavolinë,aq shumë ishte rrahë ,sa nuk kishte fuqi të kundërvehej. Kur djaloshi serb filloi të ulurinë dhe t të kundërvehet, ushtari i UÇK-ës , i cili nën hetime është shënuar me D. ia vuri dorën mbi gojë. Dëshmitari , thoshte se nuk e dinte që ai  ishte i Kosovës  ,nga ku e solli A.-ja. (Novosti.10.09.12) ”….

 

– Politika është një, kurse krimi diçka tjetër. Pyetjet e hapura ,si janë krimet në të kaluarën, vetëm së bashku mundemi t`i zgjidhim. UÇK-ja ,për një kohë të gjatë ishte e  shikuar  gjatë konfliktit ,nga bashkësia ndërkombëtare si ”e drejtë dhe me qëllime humanitare” ,dhe tani me vështirësi  vehen në pah detajet e krimeve brutale të luftës që ata i kanë bërë.Dhe mu për këte edhe sot e kësaj dite shifet një rrezistencë e madhe ndaj kësaj temeje dhe ndaj pranimit të fakteve mbi të vërtetën. Kjo është gjithmonë një metodë e sprovuar e diskreditimit të dëshmitarëve dhe  e çverësimit t ë dëshmive.Motivi ynë nuk është politika, ne angazhohemi për bisedime, për çdo lloj arritjeje të zgjidhjeve politike dhe për pajtim.Por e vërteta nuk guxon të heshtet (Vladimir Vukçeviq, gjykatës për krime të luftës , për Novosti ,10.09.12).

T`a them sa s`ma ki thënë !

 

” Filluam të mësonim atëherë kur mjeku i njohur në botë dhe  në Kosovë (? fxh) na tregonte se si kryhet transplantimi, se si nxirret zemra nga trupi dhe se si ajo vakumohet në një kuti plastike, mandej se si duhet shtuar disa vajëra, disa lëngje medicinale , deri dy orë por nuk e di të saktë” dhe në mënyrë të detajuar e përshkruante se si ia nxjerrte zemrën të burgosurit të moshës 19 apo 2o vjeqare.” ( nga Novosti)…

 

”Ruejtja dhe bartja e e zemrës dhe zemër-mushkërive të dhënësit ( donatorit) me jastyk që fruhet dhe ftofje eutektoide ” Source Heart Transplant Research Unit, Papworth Hospital, Cambridge, England.” Metoda e përshkruar nga Wheeldon DR, Wallwork J, Bethune DW.

Një metodë dhe sistem i bartjes së organeve me ftofje kimike, e cila siguron bartje dhe ruatje të sigurtë duke i ikur problemet shoqëruese të kësaj natyre. Koha mesatare e is-kemike për zemrat është 2.5 orë (1,5-4,2 orë) dhe për zemrën- mushkërive  në blloqe 2.2 orë (1,2-4,1 orë).”…. E kuptuam? Zemra jeton aq kohë sa e ka is-keminë , në kushte të përmendura më lartë.

 

Viti 1999. Rruga  Kukës- Rinas .Sa orë?     ….. T`a them sa s`ma ki thënë!

” Dhe filloi prerja e parë. Pak  ndër fyt në pjesën e përparme të gjoksit. D.-ja gjithënjë më këshillonte dhe atëherë më tha: ” Shiko të jesh preciz”!… Në dhomë ishin tre njerëz të veshur si mjek si dhe tre-katër ushtarë të UÇK-ës me uniforma gjermane lara -lara.

-Polici special e solli një të burgosur ,me duar të lidhura prapa shpine-tregon dëshmitari. I burgosuri ishte gjysmë i zhveshur. E kishte majicën e shqyer nga rrahjet, nuk e dij se në çfarë ngjyre.Poshtë i kishte pantollat e zakonshëm. Nuk ishte ushtar. Ishte i mavijosur nga të rrahurat.Ishte Serb.Asgjë nuk fliste.Atëherë kur filloj të ulurinë dhe të lutet  e morra vesh që ishte serb. Të dy rojet e vunë mbi tavolinë- tri banka shkolle të afruara(?).. Pastaj i thirrën edhe dy të tjerë nga ”policia ushtarake” që ta mbajnë për këmbësh. Por , meqenëse mjeku e kishte harruar ”hallatin”(veglën) ,serbi i burgosur duhej të prehej i gjallë. (shtypi serb)….

 

Se si e paska nxjerr zemren nga “serbi i gjore , pa ”hallatin” e harruar

 

”-Të kujtohet se si e mësuam? Tani e ke rradhën  këtu t`a provosh- më tha D.-ja dhe së bashku edhe me atë që  e quanin doktor i lanim duart me disa lëngje. Nuk guxonim të preknim asgjë para se ta bënim atë kryesoren. Pastaj D.-ja e muarr një shishe të trashë  një litërshe,dhe me një lëng të tejdukshëm e shpërlau gjoksin e të burgosurit.  Filloi prerja .Shpërtheu gjaku , u mbuluam me gjak. Gjat gjithë kohës D.-ja ishte me duar në dhe mbi të burgosurin.Por meqenëse doktori e kishte harruar sharrën ,atëherë brinjët u deshtëm të`i presim që të ”mbërrijmë deri te zemra”.. E muarrëm thikën e bajonetës , e cila lehtë shndërrohej në gërsherë. Pacienti  një kohë të gjatë nuk lëvizte ,por përkundër kësaj ate ende e mbanin. Pas shumë prerjeve e nxorrëm zemrën e serbit” ( Novosti.10.09.12)….

 

T`a them sa s`ma ki thënë!

 

”Rritja e kohës së ruajtjes dhe të bartjes së zemrës me një model heterotopik duke e ushqyer me Oksid të Azotit   (D J Pinsky, M C Oz, S Koga, Z Taha, M J Broekman, A J Marcus, H Liao, Y Naka, J Brett, P J Cannon). Oksidi i azotit(NO) është një mesazher i ri me efekte të ndryshme  por me një rol të pazavendësueshem në transplatimin e zemrës.Duke e përdorur një mikrosensor porfirinik  ,rritet koha e ruajtjes” …..

 

 

A thua cilën metodë e paskan pas përdorur ”doktori”. dëshmitari A. dhe ai D. për ruajtje e zemrave ,prej ”spitaleve” në veriun e Shqipërisë ( pra tani po dalin shumë ” spitale”) në rrugën e Kukësit  (1999) për Tiranë e në Aeroport të Rinasit , dhe me aeroplan e në Stamboll,  dhe prej aty  nëpër Stamboll e deri të marrësi i porositur? Hajde shkencë hajde !

 

T`a them sa s`ma ki thënë! Të ta them para se ti t`ma thuash! K jo është taktikë shumë e vjetër e serbëve. Ata dijnë mirë të çfajsohen. Ata nuk heshtin ,edhe kur heshtin rrejnë diçka , e mendojnë ndonjë rrenë për t`a ” lënë kopilin  në derë ”. E ne ?

Qytetarët e Kosovës e duan të vërtetën ; ne nuk lejojmë që të njolloset një luftë e jona çlirimtare të cilën e kemi pritur një mijë vjet. Jemi të hapur për hetime ; e duam të vërtetën.

Por më tepër duhet mbyllur goja falsifikatorëve serb dhe vërshimet e tyre mediatike nëpër botë.

Disa herë e përsërita : T`a them sa s`ma ki thënë!  A ka të vërtetë në këtë pyetje t`timen?

Po luftën kush e nisi dhe kush i bëri katër luftëra në ish Jugoslavi. Një aparat shtetëror ,mirë i përgatitur fizikisht , psiqikisht dhe materialisht. Një aparat shtetëror mirë i konsoliduar me armatim dhe spitale; me ushtarë ,me vrasës , me kriminel dhe doktor të vërtetë ( jo të tillë me trajnim dy orësh mbi kukullë plasmasi). Athua  ,mos këta e kanë  përdorur plaçkitjen e organeve që nga lufta në Bosnje?  Atje janë vrarë e masakruar mbi 200 mijë veta. Sa prej tyre që hyjnë në numërin e të zhdukurve , i kanë përjetuar nxerrjet dhe vjedhjet e organeve trupore nga një aparat medicinal mirë i konsoliduar ? Po në Kosovë ,nëse ata i kishin dhunuar mbi 20 mijë vajza e gra shqiptare , i kishin vrarë mbi 15 mijë veta , sa prej tyre kanë mundur të përfundojnë  mbi tavolinat e vërteta të mjeksisë serbe. Athua sa prej atyreve ,në ”mënyrë humane ” iu janë vjedhur organet , dhe trupat  iu kanë përfunduar në furrëlarta? . Është e dhimbëshme për familjarët që nuk i kanë të vetët të prehur në varrezat e fshatit apo qytetit, është e dhimbëshme të bisedohet për ta. Por , sa prej të të  pagjeturve kanë mundur të përfundojnë në furrat serbe pasi iu janë vjedhur organet?

Mirë , edhe sa vjet na duhet t`a durojmë shkizofreninë serbe ,akuzat e tyre dhe çpifjet e tyre?

Iu kemi thënë ejani , gjurmoni ,hetoni ; se edhe na e duam të vërtetën  . Por boll mo se na lodhët!

 

“Fiat justitia, et pereat mundus”

 

 

Fahri Xharra

18.09.12

One Response

  1. Shkrim i mire nga ,Fahari Xharra.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress