Home » Opinione » Thoti apo Morsi?

Thoti apo Morsi?

Kush është Morsi dhe kush ishte Thoti në tokën e faraonëve? sa janë të vlerëshme për ne këto figura që të krahasohen? Përplasje epokash e kisha quajtur ballafaqimin e këtyre dy personazheve të shkrimit tim. Në të njejtën ditë u shkrua edhe për Thotin e edhe për Morsin. Me të cilin protogonist të shkrimeve humbasim kohë , i shlyejmë gjurmët tona dhe e neverisim botën e qytetëruar ? dhe me të cilin e rrisim krenarinë kombëtare ?

Thoti ishte shpikësi i alfabetit hieroglifik fonetik egjiptian, mbi bazën e gjuhës pellazge-shqipe dhe i përkiste kombit arbër .Vetë emri i tij, shpjegohet vetëm në shqip, dmth: ai që na thotë… Do të ndalem në këtë aspekt të veçantë të doktrinës së Thotit, pasi e gjykoj si të rëndësishëm, themelor në formimin e njeriut të fortë (e përdor këtë cilësor në kuptimin i plotë, jo i mangët), si të domosdoshëm për ta inicuar, (mësuar-.) që fëmijë, gradualisht, jo vetëm në gjimnastikën fizike – për t i dhënë forcë dhe harmoni trupit, por edhe në atë të intelektit dhe të vullnetit (të këtij mbi të gjitha) – për ta bërë njeri të vetëdijshëm, me moral dhe të pushtetshëm: të përgatitur, të kalitur, të gatshëm për tu përfshirë në shoqëri si element i vlefshëm (pra i domosdoshëm dhe i dobishëm F.D); të aftë, sepse të paisur me energjinë e nevojshme për të prodhuar, me ndjenjën më të lartë të përgjegjësisë, të mira dhe pasuri, në kuptimin më të gjerë dhe tepër fisnik të fjalës. Ky shtjellim i Xh.Katapanos, zbërthen rrugën e hyjnizimit të njerëzve, sipas moralit të besimit pellazg që mësohej në shkollën e mistereve të Thotit. (F.D) …. apo …. Për herë të parë, pas shumë muajsh pritje e vuajtje, publiku pati rastin ta shohë Presidentin e izoluar, Dr. Muhamed Mursi. Edhe pse i burgosur, ai megjithatë u shfaq krenar dhe madhështor si gjithmonë. Doli para gjykatësve për të dëshmuar madhështinë e personalitetit të njeriut të formësuar, të matur, e besimtar. Me krenari vazhdimisht përsëriste se është vullneti i popullit të tij që e bëri dhe kërkon që ai të jetë President. Ai është i zgjedhuri. Ai nuk duhet të gjykohet. Atij duhet t i lirohet rruga që të vazhdojë të ecë tutje me vullnetin e popullit. Puçi është imponim. Është dhunë ndaj vullnetit të popullit dhe shtypje e së vërtetës. Puçi është pretendim i rrejshëm se kinse situata, aktuale, po e do kështu. (Sh.K)

Cili na jep nderë , Thoti apo Morsi ?… të vazhdojmë …

Vaje te shqiptarëve(disa) dhe lotë të kotë që të përvëlojnë” nga dhëmbshuria për diçka e për dikend që aspak nuk na përket e as nuk na gërget: . Është interesant se Egjipti ka pasur shumë faraonë por edhe zullumqarë, përfshirë të atillë që eliminonin kundërshtarët e tyre politik si Muhamed Ali Pasha, me origjinë shqiptare, Naseri e Mubaraku. Ndërsa krejt në fund na shfaqet edhe faraoni i kohës moderne, Abdulfetah Sisi, i cili vret dhe masakron popullin paqësor e duarthatë, duke ekzekutuar në mënyrë brutale mbi një mijë protestues, shumica e të cilëve gra e fëmijë, dhe atë para syve të botës demokratike .(Sh.K

Kush është Morsi? Sa është për shqiptarët dhe mbarë shqiptarët i rëndësishëm ky njeri?

Së këndejmi, gjatë periudhës së tij bashkëkohore padyshim se Egjipti njohu vetëm një sundimtar të butë, të qetë e të urtë, pra Muhamed Mursin. Por si duket shumë kë e paska penguar një pushtetar i butë e i dashur për popullin në Egjipt, ndaj dora ogurzezë nuk arriti dot ta përballonte që Egjipti të ecë përpara. Andaj edhe e hoqën, madje edhe e burgosen nën akuzat e rrejshme ndër më të rëndat. Ah sa e padrejtë dhe e verbër është bota, atë që i kishte duart e zhytura me gjakun e të pafajshmëve mbi tridhjetë vite,

Husni Mubarakun, e liruan ndërsa atë që e zgjodhi populli, me votën e lirë, që jetonte thjeshtë në mesin e popullit duke mos pranuar në asnjë mënyrë të dallohej prej tij, e rrëzuan bile edhe po e akuzojnë rëndë. Ec e pritë ditë të mira në këtë lloje bote. Apo ndoshta këtë afërsi të madhe, mes tij dhe qytetarëve, nuk mund ta përballonin dot të tjerët për rreth, vëllezër, shokë, miq e komshi , të cilët ishin mësuar që në Egjipt të dëgjohet zëri i një njeriu, assesi zëri i popullit.

Ku qëndron e vërteta e ngjarjeve në Egjipt ? T´ishim shqiptarët ndonjë fuqi e madhe botërore ekonomike , ushtarake apo turistike , atherë kishim thënë so ndoshta atyre të politikës sonë shtetërore do do të duhej t i qasen sa më me ngulm ndërrimeve atje ( në Egjypt). Por kështu si jemi , pse ta mundojmë xhematin tonë me përralla bashkëkohore? Aty ku buajt shkrryhën, bretkocat e vogla është mirë që të skajohen .

Kultivimi i kultit të Thotit apo i atij të Mursit (Morsit) i ndihmon ardhmërisë sonë në Europë ? ….. E ndërkohë një lajm i mirë , një lajm që jep shpresë :

Manojlovski dëshmon në Kongresin Amerikan për njohjen e identitetit të shqiptarëve ortodoks në Maqedoni. Duke folur për këtë temë tabu tash e 72 vjet të regjimeve komuniste e totalitare, ai ka theksuar se në krahinën shqiptare të Rekës së Epërme me 17 katunde kryesisht shqiptare ortodokse, jetojnë më shumë se 250 mijë shqiptarë autokton me traditën shekullore të gjuhës, të kulturës dhe traditës shqiptare të besimit ortodoks. Shqiptarët ortodoks, ka thënë Branko Manojlovski, jemi populli i ndaluar dhe përmes skenarëve të njohur sllavomqedonas dhe të kohës komuniste në ish-Jugosllavi, bënë që bashkëkombësit e mi shqiptar ortodoks mbetën në orët e harresës historike

Të gjithë neve pa ndasi fetare duhet t i japim jetë kësaj dëshmije per shqiptaret ortodoks te Maqedonise

( Për shkrimin e këtij artikulli i huazova: Si u hyjnëzua «Besa» e Arbërve në tempujt e Faraonëve (Fatbardha Demi) dhe NGADHËNJIMI I SË VËRTETËS NË TOKËN E FARAONËVE (Shefqet Krasniqi) )

 

Fahri Xharra, Gjakove

One Response

  1. Ann E. Wolf thotë:

    o baki kelani a po doni mi lan fajtor viktimat a.ku jan policia e trafikut ata qysh at dit esht dasht me shkru raportin edhe kush ka qen fajtor,po qaj far taraku koka qu pesh veq i vjen taksirati.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch