Home » Histori, Vendore » TRASHËGIMIA NATYRORE E RAJONIT TË BUJANOCIT/SHPELLA, LISA, PUSE/

TRASHËGIMIA NATYRORE E RAJONIT TË BUJANOCIT/SHPELLA, LISA, PUSE/

TRASHËGIMIA NATYRORE E RAJONIT TË BUJANOCIT/SHPELLA, LISA, PUSE/

 

 

Shkruan : Xhemaledin SALIHU

 

Shpella e Deli Agushit në Bilaç

 

Shpella e Deli Agushit në Bilaç. Ajo gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422051.6, me gjatësi gjeografike: 214615.8, në lartësi mbidetare: 542 m.

Lisi i vjetër në Bilaç

 

Lisi i vjetër në Bilaç, me vjetërsi prej 250 vjet. Lisi gjendet në korodinatat me gjërësi gjeografike: 422119.7, me gjatësi gjeografike: 214430.7, në lartësi mbidetare: 410 m.

Livadhet e Zaim Agës në Levosojë

 

 

Livadhet e Zaim Agës në Levosojë gjenden në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422585.4, me gjatësi gjeografike: 214492.3, në lartësi mbidetare: 364 m.

Lisat 2 në Varrezat efshatit Breznicë e Epërme

 

Lisat/2/në Varrezat efshatit Breznicë e Epërme, të cilët kanë vjetërsinë 800 vjetësh sipas të dhënave të  hulumtuesit Begzad Xhelilit nga Breznica e Epërme.

Lisat gjenden në koordinatat me gjërësi gjeografike:0559036, me gjatësi gjeografike: 4710092, në lartësi mbidetare: 588 m.

Lisi i Turisë ka vjetërsi prej 900 vjetësh

 

Lisi i Turisë ka vjetërsi prej 900 vjetësh, sipas të dhënave të Kadri Rexhepit.

Gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 0559288, me gjatësi gjeografike: 4700963, në lartësi mbidetare: 432 m.

Lisi i vjetër te varrezat e Turisë

 

Lisi i vjetër te varrezat e Turisë ka vjetërsi prej 500 vjetësh.Gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 0559312, me gjatësi gjeografike: 4700688, në lartësi mbidetare : 422 m.

 

Tre Lisat e Trisë

Tre Lisat e Trisë në koordinatat me gjërësi gjeografike: 0559329, me gjatësi gjeografike: 4700675, në lartësi mbidetare: 418 m

Lisat te Varrezat në Priboc

 

Lisat te Varrezat në Priboc gjenden në koordinatat me gjërësi gjeografike:0563795, me gjatësi gjeografike: 4717540, në lartësi mbidetare: 947 m.

Lisi te Varrezat e Ramabuçës i vjetër 600 vjet

 

Lisi te Varrezat e Ramabuçës i vjetër 600 vjet dhe gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 0563021, me gjatësi gjeografike: 4715595, në lartësi mbidetare: 695 m.

Lisi i vjetër në Muhoc më shumë se 350 vjet

Lisi i vjetër në Muhoc më shumë se 350 vjet gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 0562369, me gjatësi gjeografike: 4714408, në lartësi mbidetare: 661 m.

Tërllat për dhentë në Boroc

 

Tërllat për dhentë në Boroc gjenden te shtëpia e Zhivko Arsiq, në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422419.3, me gjatësi gjeografike: 214467.9, në lartësi mbidetare: 446 m.

Lisi i vjetër në Klenik

 

Lisi i vjetër në Klenik, në varrezat e këtij fshati dhe ka vjetërsi 500 vjet. Lisi gjendet në koordinatta me gjërësi gjeografike: 422352.5, me gjatësi gjeografike: 215326.2, në lartësi mbidetare: 429 m.

 

Lisi i vjetër në Baralec

 

Lisi i vjetër në Baralec, me vjetërsi prej 400 vjet. Lisi gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422247.7, me gjatësi gjeografike: 215353.5, në lartësi mbidetare: 483 m.

Lisi i vjetër në Llapardincë

 

 

Lisi i vjetër në Llapardincë, me vjetërsi prej 500 vjet. Lisi gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422947.5, me gjatësi gjeografike: 214619.1, në lartësi mbidetare: 430 m.

Lisi i vjetër në qendër të fshatit Klinoc

 

 

Lisi i vjetër në qendër të fshatit Klinoc. Lisi gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422511.6, me gjatësi gjeografike: 215216.4, në lartësi mbidetare: 396 m.Vendasit e quajn dushk thiu.

 

Dardha e vjetër 100 vjet

 

 

Dardha e vjetër 100 vjet te varrezat e fshatit Konçul gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 42291.5, me gjatësi gjeografike: 21411.2, në lartësi mbidetare: 394 m.

Lisi i vjetër te Vorret e Moçme në Luran të Konçulit

 

 

Lisi i vjetër te Vorret e Moçme në Luran të Konçulit, me vjetërsi 200 vjet. Lisi gjendet ne koordinatat me gjërësi gjeografike; 422811.9, me gjatësi gjeografike: 214033.1, në lartësi mbidetare: 540 m.

Lisi i Hutit në Lluçan i vjetër më se 200 vjet

 

Lisi i Hutit në Lluçan i vjetër më se 200 vjet.

Lisi gjendet ne fshatin Lluçan dhe ashtu e quajne kahere. Rexhep Kadriu i Llucanit, arkeolog amator thotë se para 50-60 viteve vet e ka ndegjuar aty hutin duke kënduar, bile ai thotë se edhe baba dhe gjyshi i tij e përmendin Lisin e Hutit. I njëjti thotë se Lisi është i vjetër 200 vjet, por nuk rritet, ashtu ai e mban mend po edhe më të vjetrit e tij.

Gjendet në koordinatat me gjërësi gjeografike: 422638.3, me gjatësi gjeografike: 214216.9, në lartësi mbidetare: 420 m. Shiko kam shenime per to.

Lisi i vjetër te Arat e Çarrëve i vjetër 400 vjet

 

 

Lisi i vjetër te Arat e Çarrëve i vjetër 400 vjet pronë e Zeqirja Fejzullahut Selimit-Zeqës të Lluçanit. Gjendet në koordinatat me gjerësi gjeografike:422715, me gjatësi gjeografike: 214128.1, në lartësi mbidetare: 490 m.

Kishës te Prroni i Kumbullës në Luran të Konçulit

 

Kroni i Kishës te Prroni i Kumbullës në Luran të Konçulit gjndet ne koordinatat me gjërësi gjeografike:422754.7, me gjatësi gjeografike: 21407.4, në lartësi mbidetare: 481 m.

 

 

 

REFERENCA

 

1.Projekti i Shoqatës për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore i Luginës së Preshevës, me seli në Preshevë: “Trashëgimia e Bujanocit është edhe e jona” realizuar në vitin 2013/2014

 

Preshevë, më 30 korrik 2014

 

 

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch