Home » Lajme » TVP lajmet 25 maj 2011

TVP lajmet 25 maj 2011

Kanalizimi fekal vazhdon të gulfatet nga hudhja e mbeturinave

Punëtorë e NP Moravoica kanë dy ditë që nuk arrin të nxjerrin kokën përjashta nga kanalizimi fekal në bashkësin lokale Norçë.Ndërsa ky punëtor i zhytur i tëri dhe i kapluar nga balta , e që shpeshherë nga mos pagesa e qyetarëve mbetet edhe pa rrogë nga tre muaj, prapë po e bën punë e tij që këtë  pasqyrë ta shohin të gjitha ata që kërkojën shërbimin e nuk kryejnë obligimin.Drejtori i ndërrmarjes Moravica Naser Sadiku mënjëhera ka njoftuar kryeshefin për punë komunale që të njoftohet me gjendjen e kanalizmit fekal në Norçë.Drejtori Sadiku thotë se kjo gjendje e kanalizimit fekal është një mospërgjegjësi e qyetarëve në rend të parë por edhe punëkryesit.Në anën tjetër kryeshefi i fondit për punë komunale dhe çështje banesore Burhan Emërllahu thotë se kjo gjendje është shqetsuese pasi qytetarët e kërkojën kanazilimin e më pas nuk kujdesen fare për mirëmbajtje duke hedhur çdo gjë që i vie në dorë.Raste të tilla identike ditë më parë janë evidentuar edhe në rrugën K.Xoxe, Sveta Tomiç dhe Selami Hallaçi.Me një fjalë  edhe sa do të na duhet të vetëdijësohemi dhe të mbrojmë pronën publiken e ta trajtojmë atë si personale , pasi në të kundërtën neglizhenca jonë në përgjithësi paguhet nga vete ne.

Në Shtëpin e Kulturës “Abdullah Krashnica” në Preshevë, nesër do të mbahen garat rajonale të recituesve. Në këto gara do të marrin pjesë nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, të ndarë në tri cikle, cikli i ulët ku do të jenë nxënësit deri në klasën e katërtë, cikli fillor i lartë, nxënësit deri në klasën e tetë, dhe cikli i lartë ku do të jenë nxënësit e shkollave të mesme. Nga çdonjëri cikël në këto gara do të marrin pjesë nga 10 deri në 12 nxënës, në varësi prej pikëve të fituara në garat komunale. Drejtori i shtëpisë së kulturës në Preshevë Naser Nuredini, deklaroi se tre vendet e para do të marrin shpërblime, kurse për të gjithë recituesit do të ndahet nga një mirnjohje.

Të drejtë pjesëmarrje në këto gara sipas Nuredinit, kanë garuesit më të mirë të renditur në garat komunale, kurse insistimi ka qenë që në garat e këtij viti të ketë përfaqësues edhe nga Medvegja.

Garat rajonale në fushën e recitimit, deri më tani janë organizuar me rotacion, një vit në Preshevë dhe një vit në Bujanoc. Kurse për shkak të kushteve ato deri më tani në komunën e Medvegjës nuk janë organizuar asnjëhërë.

Perhere te pare te rinje nga Preshava  mbajne ne dore nje broshure  me  inofrmacione te shumta te smundejes ngjitese  hiv. Pikerisht para shkolles se mesme eshte bere promovimi ke ketij  aktiviteti  per te rinje  te cilte  duhen te jene  me te kujdeshem   per shendetin e tyre  perosnal dhe  si te mbrohen  nga njerzite e tjere.

Wox.Perfaqesuesi i komunes  besim abduli ne rolin e mjekut  thekson se ky  manifestim  eshte bere pikerisht  per te rinjet   e komunes tone qe te jene me te infrmuar  dhe me te  siguret ne veprimete  tyre rreth rrezikut qe  i vjen nga kjo semundje.

Me nje bashkupunim te ndersjellte te gjithe donatoret e ketij  aktiviteti   qe permendem  me larte  ishin  te gatshem  duke sjelle ne Presheve   te dhenat te domosdoshme per shendetin e te rinjeve dhe  duke dhene mesazh ne mos anhskalimin e keshillave qe mban kjo broshure,tha sekretari ne kryqin e kuq.

Hiv  eshte virusi  i pamjaftueshmerise  imunitare  humane  ndersa Sida  ose Aids  stadi i fudnit  dhe  me i veshtiri  i infektimit me Hiv qe sulmon  dhe shkaterron  ne menyre te pakthyeshme qelizat e sistemit  mbrojtes  te njeriut. Personi me Hiv pozitiv eshte personi i inkefektuar me Hiv>ai nuk dallon nga personi  i  shendoshe  mirepo gjate kohes 10-15 vjet  humbet forcen mbrotjese  kunder  cfardo lloji  infeksioni dhe semuret ne Sida.

Me HIV mund te infektohemi   permes gjakut  te infektuar , nga kontaki sekusal i pambrojtur me prezervativ, nga nena tek femiu  gjate shtatezanise, lindjes  dhe  ushqyerjes me gji.

RTV Presheva

This question can inspire students to extend their thinking and share further evidence for https://essayclick.net/ their ideas

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress