Home » Lajme, Opinione » Udhëheqësit e zgjedhur dhe zëri i popullit

Udhëheqësit e zgjedhur dhe zëri i popullit

Mr.Ali Hertica 

Suksesi i populistëve dhe impotenca e kundërshtarëve të tyre dëshmon se lidershipi dhe karizma janë vendimtare. Kjo përfshin zgjedhjen e drejtpërdrejtë të zyrtarëve. Pra, ne të merrremi më shumë me politikanët, ambicja, guxim kokëfortësinë dhe karizmin e tij “Ka shpresë për popullin” të mirëpritur, duke të ketë politik zgjedhdhore evropiane. “Votuesi është gjithmonë i drejtë, “Por tabela  dhe  gjesti i votuesit e kishte thënë diçka krejt të ndryshme Populli dhe të vërteta politike janë një. Problemi është se a ekziston një demokraci. Fraza “votuesi është gjithmonë i drejtë” është që politikanët dhe partit do të goditen me arsye për ti denuar ato për të kaluarat e tyre të pista Ku ju  muar e drejta e qytetarit  tyre të jetuara ashut siq duhet ,por rezultatet dhe sondazhet sugjerojnë se më një prirje globale, por ka gjithmonë vend për ‘vullnet popullor’. Drejta politike të  themeluar vetëm në veprimet dhe përfaqësuesit  e tyre të punësuar duke ju  dhënë edhe banesa,vetëm për ta mbajtuar atë klikën e partzanve të tyre dhe pa e shiquar shresën tjetër ku tani “votuesi do të  godetë  gjatë zgjedhjeve dhe do  të  , fitoi formimin dhe të drejten e tyre duke ju dhan  hazdreti Ises dhe partis së tijë kartonin e kuq që ti largoj nga loja e tyre që bëninë në kurrizin e fukarave të mjerë  . 

Një nga përzierjet e populizmit është se demokratët siç është WW dhe Lista Vjosa  me  pasqyrë të qartë se çfarë është demokracia sepse këto dy subjekte politike nuk janë të korodoreve e as të zyrave ,por jan qdo her afër qytarit duke i ndegjuar brengat e tyre të jetës. Demokracia nuk kërkon sundimin e popullit por vullnetin dhe të drejta e qytetarit. Konfuze është se populisti siq është hazdreti Isa, do të bie në  kundërshtim me  deklartat e tijë të paverteta duke keqëpërdor me klikën e tijë  jetën,e qytetarit duke menduar se do të marrë mbeshtetje nga klandistinet  demokrat të tijë. Demokratët që të kapen për kuptimin literal, origjinale e demokracisë  së rreme nga hazderit Isa. Një formulë klasike të 80-ta dhe  ende i përqafuar plotësisht nga partizanet e tijë Por në ditët e sotme veçanërisht populli  me të drejtën do ta godas Isain ashtu siq e meriton politika klandinstine  e tij. 

Populistët supozojmë se është në mes të qytetarëve dhe duhet të shfuqizohen fuqia që mendon ai se e ka . Por demokracia moderne është bëhet vetëm me anë të hirit të përfaqësimit politik dhe ndarjen e punës në tërë shoqrin e jo nag klandistet e tij apo partizanet dhe shallkuqet e Kumrovcit. Përfaqësimi krijon një distancë të caktuar në mes të përfaqësuesve dhe njerëzve që i mundëson një bisedë produktiv dhe ndërveprimit në mes të dy subjekteve siq është WW dhe lista Vjosa e vërteta politike është gjithmonë në mes tyre. Në një demokraci pluraliste, parimi i sovranitetit popullor ndarë në forcat dhe forcave të balancuar njëra-tjetrës ku prej tyre mund të përcaktohen si thelbi apo origjina e gjithë të tjerëve. Pushteti politik vjen pikërisht nga bashkëveprimi i tyre, të tilla si Vjosa Kurti. 

Të cilit do që  sovraniteti zhvillohet jo vetëm në planin horizontal, në formën e ndarjes së pushteteve (ndarja e pushteteve ligjvënës, ekzekutiv dhe gjyqësor), ose tradicionale të  majtas-djathtas . Përveç kësaj demokracia gjithmonë ka një përmasë vertikale, e cila dallimi funksional dhe ndërveprimin midis elitës politike të profesionistëve dhe të elektoratit të përgjithshëm, qendrore siq e ka WW dheLista Vjosa. Edhe demokracia më democrat siq e ka strukturen Lista Vjosa e WW-ja  është në këtë kuptim një dominimi elites profesionale dhe intelektuele. Pa elitat e fuqishme dhe e lidershipit të gjallë është çdo sistemi politik i errsuar demokratik. Demokracia është sistemi i vetëm në të cilin elitat dhe lidership të formuar të këtyre dy subjekteve politike . Pra  keta dy lider janë meritor në mënyrë të pashmangshme nga interesate tyre përsonale të jetes dhe nepotizmit që nuk kan në iden e tyre fare por vetem intergrimin  e shoqërisë ashtu siq duhet në të gjitha sistemet demokratike duke hapur koridore për një shoqeri modern dhe demokratike. Kjo elitë politike do të prirë për të gërmuar një pushtet dhe një qeveri të privilegjuar për të sapoardhurit në zgjedhjet që do të jan vjeshte te keti viti  ,tendenca konfesionale me kalimin e kohës. Do të tregojn se keto dy parti janë të pashmangshme në qarkullimi i elites me arsye të  optimizëmit për qytetarin, dhe përkushtim për ta. Për shkak se janë  të dy liderët gjithmonë të vlefshëm për të zëvendësuar ardhmen ambicioz dhe sfiduesit. Klasa tanishëm politik që është në udhëheq në  kosovën jan bërë si hardhi rrushi ku është vetem virusale dhe pa nderëgjegjëshme për shtersën e mirëfillet intelektuale. 

Populizmi i ketyre dy liderve siq është Vjosa Kurti lejon kështu një sfidë të shumëfishtë, populistët që luajnë rolë mbi nevojën për udhëheqjen në politikë dhe integrimin e shtetit të Kosovës në vendin e merituar, ku kanë vetë-vetëdijshëm elitë që tregon një histori të mirë dhe ‘ndodh’,  në të ardhëmen mbi nevojën në mënyrë e domosdoshme dhe të fortë për ndikim të gjerë popullor mbi politikën dhe qeverisjen e shtetit të Kosovës. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch