Home » Lajme, Opinione » Votuesit nuk e zgjedhin vetë pushtetin

Votuesit nuk e zgjedhin vetë pushtetin

Ali Hertica 

Votuesit janë shumë të largët në demokracinë Kosov . Me rritjen e nivelit mesatar të njohurive, lirisë individuale të zgjedhjes dhe fuqizimit pasues të njerëzve, është, sipas paraqitësve të këtij projektligji, e pamjaftueshme për t’i dhënë votuesve në nivelin kombëtar mundësinë për të shprehur pikëpamjet e tyre vetëm një herë në katër vjet. Votuesit zgjedhin partitë që ushtrojnë kontroll mbi pushtetin. Votuesit nuk e zgjedhin vetë pushtetin. Por ka edhe më shumë që i bën të drejtat e votës të atyre me të drejtë vote jo aq të fuqishme sa duhet. Mundësia që pozicionet e një votuesi individual të korrespondojnë plotësisht me pozicionet e një partie është shumë e vogël. Gjithnjë e më shumë ndodh që njerëzit mund të pajtohen me shumë pika të një partie, por në të njëjtën kohë nuk pajtohen fuqimisht me të tjerët. Pozicionet e partive nuk përkojnë më plotësisht me pikëpamjet e votuesve. Me këto pikëpamje jo paralele, lidhja midis votuesit dhe partisë është zvogëluar gjithashtu. Sanksionimi i zgjedhjes së pikëpamjeve të një partie politike me zgjedhje një herë në katër vjet nuk garanton në sistemin Kosovar se këto pozicione do të mbështeten. Nëse dikush ka dhënë një votë për një parti dhe programin e saj, ajo parti duhet të bëjë kompromis kur të bëhet qeveri. Partitë në opozitë nuk janë në gjendje ose janë të vështira për të realizuar dëshirat e tyre. Për më tepër, zhvillimet në shoqëri po lëvizin aq shpejt saqë disa pozicione partiake shpejt vjetrohen dhe duhet të rregullohen. Edhe pse të gjitha partitë kanë demokracinë e tyre të votuesit të cilët nuk janë anëtarë të partisë nuk janë të përfshirë në këtë çështje. Në vetvete, nuk ka shumë gabim me dinamikën demokratike të përshkruar më sipër, me kusht që votuesve t’u mundësohet ndërhyrja sa herë që duan kur merren vendime që supozohet se nuk kanë mbështetje në shoqëri. Mungesa e kësaj, sipas kërkuesve, pjesërisht shpjegon tjetërsimin midis politikës dhe votuesve. Në sistemin parlamentar Kosovar në të cilin zgjedhësi zgjedh vetëm kontrollin e pushtetit, votuesi është në një distancë shumë të madhe. Në tërësi, përfaqësimi i vendimeve të marra individualisht nuk është i garantuar. Thelbi i këtij projektligji është t’u japë mundësi votuesve të kenë më shumë ndikim në vendimmarrjen politike. Për kërkuesit, sistemi përfaqësues demokratik duhet të modernizohet dhe forcohet duke u dhënë qytetarëve mundësinë, me mbështetjen e mjaftueshme, për të këshilluar ligjvënësin për të korrigjuar legjislacionin e tij të propozuar.  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch