Home » Histori, Lajme » Vrasja dhe zhdukja e autoktonëve asirian

Vrasja dhe zhdukja e autoktonëve asirian

Overview map of the Ancient Near East in the 15th century BC (Middle Assyrian period), showing the core territory of Assyria  Empire,

Asiria ishte mbretëria dhe perandoria  më e madhe e Mesopotamisë në Lindjen e Afërt . Shteti shtrihej në gjatësi kohore nga shek, i 25-të paraKr  me emrin shtet -qytet Assur deri më 612-599  ( para Kr) duke kaluar nga koha e Hershme në atë Mesme të Bronzit deri  vonë tek Koha e Hekurit.

Asiria është emërtuar sipas kryeqytetit të saj  Aššur-it të lashtë që nga viti 2600 paraKr, pra një nga qytetet -shtet Akkadiane të Mesoptamisë. Thuhet që në shekujt 25-24 mbretërit asir ishin lider barinjsh. (?)… Pushtimi islamik-arab nga mesi i shek. 7-të pas Kr. e “shkriu” Asirinë dhe popullin e lashtë asir në një mbetje të vogël ( tani të krishterë ) të cilët u shndërruan në pakicë etnike, gjuhësore,kulturore dhe fetare të vendlindjes së tyre Asire, duke mbijetuar deri në ditët e sotme si popull indigjen i regjionit.( (Parpola, Simo (2004). “National and Ethnic Identity in the Neo-Assyrian Empire and Assyrian Identity in Post-Empire Times” (PDF). Journal of Assyrian Academic Studies (JAAS) )

Asiret indigjen   sot janë ( nëse janë ) në veri të Irakut, në veri të Sirisë , në jug-lindje të Turqisë dhe në veri-perëndim të  Iranit si nipërit e Asirëve të lashtë
Gjatë mileniumit të tretë para Kr.u zhvillua një kulturë e madhe Sumere, dhe lindi edhe shkrimi sumer në formë kunjash (cuneiform )Shumerologu shqiptar
Anastas Shuke shkruan “ Rilindësit tanë e quanin Shqipen gjuhë e Perëndive, është e mundur! Këtu keni një argumentim të kësaj thënieje me anë të Shqipes zanafillore, gjuhës Shum-e-Mire apo Shumere.  Shenja kunjiforme e paraqitur këtu është përkthyer ‘gjuhë’ (të folurit, shqiptimi) me leximin e pranuar ’eme’.  Duket sikur jemi pa shpresë, e pamundur ta lidhësh këtë me terma të afërt në Shqip.  POR, ESHTE E MUNDUR !!! Mbani parasysh se nuk ka asnjë siguri gjuhësore/etimo logjike, për asnjë term të gjuhës Shumere, nëse ata krahasohen drejtpërdrejt fonetikisht. “
“Leximi eme, mund të ndahet “e-me” (si formë pronore). Nga etimologjia grafike e shenjës kemi në përbërje të saj shenjat ‘ka/HA – Gojë e hapur’ dhe shenjen sqaruese të leximit konkret (zib4) “me” e cila është afër me “mi > Mbi”, përkthyer nga Shumerologët edhe si “urdhëresat e Zotit” (Lamije), pra ato që vijnë nga lart/sipër nga “Mbi”. Kjo shenjë “me/mi/mbi” ka edhe leximin “ship” afër me “sip>sipër” të Shqipes. (ky kuptim më është pranuar në kongresin e Asiriologjisë në Poloni, në RAI-60, nga profesorët amerikanë).” Pra, kuptimi i shenjës së përbërë kunjiforme “eme” mund të jetë: – goja është objekti me funksion “ship” > shqip > shqiptim”, e shkurtuar në formën e-me, të cilën na lejohet ta zëvendësojmë me “e-ship”, e-shqiptimit, e të folurit, duke u barazuar me shqipen.
Dykuptimësia ka qenë karakteristike për lashtësinë. Dhe pra, shenja sqaruese “me/mi/ship/sip” e paraqet Shqipen si gjuhën e Mbi, Gjuhën e Perëndive, sic e quanin Rilindasit tanë mendjendritur.
( shkruan Anastas Shuke)

Gjuha Shumere është një gjuhe e veçante, e paklasifikuar ne asnjë familje gjuhësore deri me sot. Veçoria kryesore ne studimin e saj është sistemi i shkrimit piktografik e kunjiform, i cili na lejon, por dhe na e detyron përdorimin e metodave te integruara, jo thjesht gjuhësore, por edhe te vështrimit apo analizës inxhinierike grafike. Shumica e teksteve në kunjiform kanë ardhur te ne nga dinastia UR-III, e rreth 2100 deri 2000 p.e.s, e cila konsiderohet Rilindja Shumere, prej numrit të madh të teksteve dhe të ringjalljes së kulturës së Mesopotamisë.

 

Qyteti Aššur dhe qytetet tjera Asire u ndërtuan rreth viteve 2600 pra Krishtit,Pra, këto  qytete  ishin të sunduara nga qendrat administrative sumere.

Shekujt e luftërave të vazhdueshme në mes Bizantit dhe Perandorisë Sasanide i sollën të dy perandoritë në lodhje ekonomike dhe kështu iu lehtësua pushtimi islamo-arab i Asirisë Mesopotamike; por një pakicë indigjene ( autoktone ) asiriane të Mesopotamisë  veriore iu qëndroi këtij procesi duke ruajtur gjuhën ,kulturën  dhe identitetin

Ju kujtohet Nusra -fronti , nga vitet e fundit ku asirianet e Irakut dhe Sirisë ishin caqet e llogaritura mirë të islamistëve të ISIS-t Ishte jo e rastësishme lufta në qytetet e lashta Asire. Monumentet asire të kohës së Bronzit dhe kohës së hekurit , manastiret , qendrat arkeologjike  u vandalizuan dhe po vandalizohen në mënyrë sistematike. Mos i harroni edhe helmet e fundit kimike të  shpërndara mbi popullatën autoktone.

 Lexoje : http://www.fahri-xharra.eu/histori/hititet-e-bardhe/
Fahri Xharra,08.14.17
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch